19.10.2017.

Kraljica tufni dobila svoj muzej

Ivana Vujnović
Yayoi Kusama

Za sve one koji vole tačkasti univerzum japanske umetnice Jajoi Kusame, imamo pravu vest!

portrait-of-the-artist

Portret umetnice

Prvi muzej japanske umetnice Jajoi Kusame, izgrađen u Tokiju, konačno je otvorio svoja vrata početkom oktobra. Zahvaljujući brižljivom odabiru, ovde je deponovan širok dijapazon Jajoinih radova, od onih prvih, nastalih u Japanu, kada je prvi put doživela tačkaste halucinacije, preko onih rađenih sedamdesetih godina prošlog veka u Njujorku s eksplicitnom seksualnom sadržinom, do ovih sada koji se izdvajaju svojom prepoznatljivošću već na prvi pogled.

museum-exterior2-large

Uspon do vrha najplaćenijih umetnika današnjice za nju nije bio nimalo lak. Nije imala bogate roditelje, imućne ljubavnike, niti velikodušne patrone. Naprotiv. Za ovih 88 godina, koliko je prošlo od njenog dolaska na svet, može se reći da Jajoi Kusama konstantno lebdi nad provalijom ludila koja se javlja kod duševnih bolesnika – ali ona ne prestaje da se bori.

pumpkins-screaming-about-love-beyond-infinity

Pumpkins screaming about love beyond infinity, 2017.

Kao i većina neurotičara, svoja anksiozna stanja uspešno pretače u milijardu tačkica koje svojim treperenjem odslikavaju pravo stanje njene duše. Dok radi paterne po kojima je cela planeta prepoznaje, ona ponavlja jedan te isti potez, jednu te istu misao – ostati sabran, ostati dosledan pravilima koje okolni „normalan“ svet propisuje.

Kao i većina neurotičara, svoja anksiozna stanja uspešno pretače u milijardu tačkica

„Tačke su mi dale dokaz mojeg postojanja. One razmnožavaju ljubav u univerzumu i podižu moj um do visine neba. To je moja misteriozna opsesija tačkicama. Tačke čak ulaze i u moje snove, s umetnošću koja se poigrava s njima, umetnost koju toliko volim“, izjavila je umetnica 2006.

3f-gallery-installation-view

Muzej u Tokiju poznate umetnice važan je zato što realistično prikazuje njen krik kroz decenije umetničkog izražavanja – njene bitke za priznanje i često bezuspešnu borbu za podršku. A sve to sa samo jednim ciljem – da spase čovečanstvo kroz ljubav oličenu u mnoštvu tačkica.

Sve to što Jajoi radi ima samo jedan cilj– da spase čovečanstvo kroz ljubav oličenu u mnoštvu tačkica

Inauguraciona izložba u Muzeju Jajoi Kusama traje do 25. februara 2018, a sadrži: 16 radova serije akrila Moja večna duša, 27 monohromatskih crteža Ljubav zauvek rađenih markerom iz perioda od 2004. do 2007. godine, novu sobu s ogledalima Bundeve vrište o ljubavi pre beskraja, te novu skulpturu Zvezdana bundeva.

5f-rooftop-gallery

Galerija na krovu

Moja večna duša je serija slika rađena akrilnom tehnikom koju očituje zanimljiv obrazac stvaranja.

prayers-for-peace

Prayers for peace, aril na platnu, 2015.

Naime, umetnica je imala plan da uradi jedan do dva rada dnevno, i tako u seriji od sto. Naravno da se nije zaustavila na tome, te radovi ovog ciklusa sad dostižu broj od preko 530.

death-of-my-sorrowful-youth

Death of my sorrowful youth, aril na platnu, 2017.

Bitno je napomenuti da će na ovoj izložbi biti prikazano i 16 slika koje je odabrala sama umetnica, uključujući i one koji nikada ranije nisu bile prikazane, a za koje se slobodno može reći da svojom fliuidnošću između apstrakcije i figuracije zalužuju epitet kulminacije Kusamine umetnosti.

Umetnica je izdvojila za muzej 16 slika koje svojom fliuidnošću između apstrakcije i figuracije zalužuju epitet kulminacije Kusaminog stvaralaštva

Iako renomirana i priznata, a nadasve bogata, Jajoi Kusama ostaje dosledna paternu koji primenjuje i u svojoj svakodnevici.

rad-whitejojoi-kusame

Jojina slika po imenu White No. 28 iz 1960. dostigla je cenu od 7,3 miliona dolara na aukciji u kući Christie i lansirala je na vrh najplaćenijih živih umetnica sveta

Ona već četiri decenije živi u Psihijatrijskoj bolnici za duševno obolele u Tokiju, na nekoliko minuta hoda od njenog ateljea, gde svakodnevno stvara svoja remek-dela, radeći, verovali ili ne, od devet do 16 časova svakog dana.