07.03.2018.

Martovske knjige: Vreme je za prolećno čitanje

42 magazin, Promo
Promo, Picame

… ili čišćenje duha svežom detoks literaturom

giphy3

Iako je Baba Marta luckasta i ćudljiva starica koja, prema narodnoj tradiciji, upravlja martom, nije ovaj mesec samo zbog klime na ovim prostorima turbulentan. No, posle mnogo dana bez dovoljno sunca uskoro nas očekuju ravnodnevica, proleće, buđenje, čišćenje… Treba ostati miran u svemu, smiren u sebi i spreman na sve.
I čitati dobre knjige, stare i nove. Recimo, neku sa spiska koji sledi:

Kafe Hijena – Jana Benjova

knjige za mart
Elza i Ijan su bratislavski desperadosi koji žive u opštini Petržalka, u kojoj vreme kao da je prestalo da teče. U toj neobičnoj naseobini glavno društvo im je još jedan par, Rebeka i Elfman, a oni skupa čine intelektualnu četvrorku koja ne štedi i ne razmišlja o budućnosti, već sav novac troši na restorane, kafiće i hotele. Jedan od tih kafića je i Hijena, njihovo zborno mesto u kojem se druže, polemišu, čitaju i pišu…
Ovo je roman govori o modernom svetu koji ne prašta neambicioznost i čini da oni koji se u njemu ne snađu bivaju zaboravljeni od svih.
Kontrast izdavaštvo

Sve je moguće – Elizabet Straut

knjige za mart
Ova zbirka priča istražuje čitav spektar ljudskih osećanja kroz lične drame likova koji pokušavaju da shvate sebe i druge.. Između ostalih, tu su dve sestre, nekada najlepše devojke u gradu, od kojih je jedna zarad bogatog muža žrtvovala samopoštovanje, dok je druga na stranicama knjige pronašla srodnu dušu koja joj je promenila život. Vera penzionisanog školskog domara biva stavljena na probu nakon dobronamerne posete jednom samotnjaku. Odrasla ćerka žudi za majčinom ljubavlju čak i kad ode u inostranstvo kako bi je posetila i prihvatila činjenicu da joj je majka napokon srećna. Lusi Barton se kao sredovečna žena vraća posle 17-godišnjeg odsustva da poseti brata i sestru, i tada prvi put otvoreno razgovaraju o svom teškom detinjstvu i prisećaju se događaja koje su možda namerno zaboravili… Zbirka nije u pravom smislu reči nastavak romana Zovem se Lusi Barton, ali zajednička crta svih protagonista je da su u nekom trenutku svog života bili u nekakvoj vezi s Lusi i varošicom Amgaš u Ilinoisu
Booka

Crne sekunde – Karin Fosum

knjige za mart
Kada devetogodišnja Ida na svom novom biciklu ode u grad i nikada se više ne vrati, sumnja pada na Emila Johanesa, čudnog, povučenog, usamljenog čoveka. Priča se pomera na sve koji su pogođeni tragedijom: bolom skrhanu Idinu majku, Emilovu majku, dobru ženu koja živi svoj mali život, rođaka nestale devojčice koji možda pati zbog neke tajne krivice; i, naravno, inspektora Konrada Sejera i njegovog mlađeg kolegu Jakoba Skarea. I sam Sejer je zbunjen i uznemiren jer je ovo najčudniji slučaj koji je video poslednjih godina…
Roman je poslastica za ljubitelje skandinavskih krimi-romana, a autorka pretvara konvencionalnu policijsku proceduru u osetljivu analizu i daje snažan pogled na način na koji društvo posmatra zločince i žrtve…
Samizdat B92

Zvuk groma – Kim Đu Jong

knjige za mart
Uzimajući za pozadinu radnje kraj japanske okupacije i Korejski rat, autor kroz život mlade udovice oslikava ne samo haotično stanje između sukobljenih ideologija Severa i Juga i tragične podele na dve zemlje, već i koliki teret moralne norme, duboko usađene (neo)konfučijanskom ideologijom tog vremena, imaju na sudbinu jedne žene koja je osuđena da se sama stara o sebi i detetu. Kil Njo, protagonistkinja romana, rastrzana je između strogih (neo)konfučijanskih normi u kojima je odrasla i života u kome je osuđena da se bori sa svim nedaćama koje su je zadesile, od silovanja, neželjenog materinstva, prisilnog rada u krčmama, do nadničarenja i ponovnog povratka roditeljskoj kući. Delo rasvetljava jedan svet koji je često ostajao u senci korejske istorije – svet žena.
Geopoetika

Gde ptica peva najlepše – Alehandro Hodorovski

knjige za mart
Ovaj kvaziautobiografski roman majstorsko je istraživanje o porodici, mitologiji i o tome koliko će nam daleko umovi ići u potrazi za samoodržanjem i šansom da se uhvati neki prividni smisao u svetu koji je tako često van našeg razumevanja, kako u svojoj lepoti tako i u svom nasilju. Brilijantana, luda i nepredvidiva, ova višegeneracijska hronika uvodi gomilu nezaboravnih likova, od prostitutke kepeca i duha Rebea, do krotitelja lavova koji jede sirovo meso i uči svoje zveri da skaču kroz zapaljene obruče.
Arete

Moritati i legende – Bohumil Hrabal

knjige za mart
Dvanaest priča, prvi put prevedenih na srpski, inspirisano je „krvavim“ poemama i legendama koje su se nekad pripovedale na vašarima pred oduševljenom masom. Osluškujući anegdote ispričane u galami pivnice i brbljanja u berbernici gde se rešavaju „svetska pitanja“, koristeći nadrealističke rasprave i pisma koja su mu slali čitaoci da bi euforično hvalili ili najvulgarnije vređali njegova dela, Hrabal pretvara glas naroda u groteske i balade u kojima veliča običnog čoveka. Iako usredsređen na moderne teme, on uspešno čuva ono dirljivo-smešno i ono zastrašujuće-jezivo koje potiče iz folklora.
Laguna

Sedam priča – Anton Pavlovič Čehov

knjige za mart
Anton Pavlovič Čehov najčuveniji je pisac priča u svetskoj literaturi i najveći dramski pisac Rusije. Ovaj izbor priča zamišljen je kao uvod u novo čitanje velikog pisca.
LOM

Nemoj biti taj lik – Milan Inić Yasserstain

knjige za mart
Milan Inić, kreator YouTube kanala Yasserstain, predstavlja vam pisano izdanje njegovog serijala Nemoj biti taj lik. Serijal je zabavno-edukativnog karaktera i namenjen predškolskom uzrastu.
– HEJ, nije istina, naš sadržaj prate i stariji!
– Dobro, dobro, i za školarce.
– A daj, nemoj tako… Oke, i za njihove
– Oke, i za njihove roditelje…
U ovoj knjizi ima ponešto za svakoga.
Vulkani

Noćna smena – Jahim Topol

knjige za mart
U jeku sovjetske invazije na Češku 1968. braća Ondra i Kamil doputovali su iz haosom zahvaćenog Praga u zabito rodno selo njihovog oca na severu Češke. Ostavljeni na staranje neobičnom stricu, dečaci će morati da se izbore za svoje mesto među živopisnim meštanima: seoskim čudacima, brutalnim dečjim bandama, vračarama, alkoholičarima i gomilom drugih sumnjivih likova koje prate svakojake glasine. A kada tajna policija, koja traga za njihovim ocem, počne da se raspituje i za njih, braća će biti prinuđena da donesu teške odluke kako bi sačuvali živu glavu. Istovremeno, u okolnim šumama počinje da se dešava serija bizarnih smrti… Roman je velika metafora o sazrevanju u nasilnom okruženju.
Dereta

Crveno poput neveste – Anilda Ibrahimi

knjige za mart
„Mesec dana posle venčanja, moja majka je ostala trudna, čekala je mene. Baba Saba je išla po celom komšiluku da joj gledaju u šolju. Bila je kao ultrazvuk: popila bi kafu, dobro promućkala i prevrnula šoljicu, spustila je, i eto ti… već bi se video pol novorođenčeta, lep i muževan, kao iskupljenje za svu žensku decu koju je baba imala. Sve žene kod kojih je baba išla da joj gledaju u šolju videle su moju pišu još od samog početka. Što je više rastao stomak moje majke, to je iz soca kafe sve više virio moj pol. Šteta što se usput izgubio. Ali baba je devet meseci živela u stanju blaženstva; mama je nosila stomak a ona šoljice kafe.“
Porodična saga prati živote četiri generacije žena u južnoalbanskoj porodici, u planinskom selu Kaltra, ali pruža i uvid u istoriju Albanije 20. veka, uz rat, krv, ljubav, izdaju, snove i razočaranja. Autorka piše o ženama koje su oblikovale njen život, stvarajući svojevrstan ženski univerzum. Ona opisuje preobražaj žene, njenog mesta i uloge tokom sto godina, u tipično muškom društvu u kome se žensko dete ne dočekuje sa radošću i u kome je sve podređeno muškarcu, njegovim željama i potrebama.
Rende