02.03.2018.

Gary Oldman je ultimativni kameleon i naš favorit za Oskara

42 magazin
Pinterest, Promo, @garyoldmanweb
Gary Oldman, 60-godišnjak koji živi veoma intenzivno. Politički nekorektan, poročan i bez dlake na jeziku, bio je Sid Vicious, Dracula, Beethoven… Hoće li britanskom glumcu uloga čuvenog britanskog premijera Winstona Churchilla doneti prvog Oskara?

Gary Oldman

Gary Leonard Oldman, ili jednostavno Gary Oldman, rođen je u Londonu 21. marta 1958. Odrastao je u  siromašnom kvartu New Cross, a otac alkoholičar, bivši mornar i zavaraivač, napustio je porodicu kada je Gary imao sedam godina. Neko vreme paralelno je radio i bio đak, ali sa 17 godina napušta školu. Najpre se opredelio za muziku budući da je sanjao da postane pijanista, ali onda se zainteresovao za glumu nakon susreta sa pozorišnim rediteljem Rogerom Williamsom. Probao je da upiše glumu na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti (Royal Academy of Dramatic Art), ali bio je odbijen. No, to ga nije slomilo i počinje da pohađa časove glume kod Williamsa u Greenwich Young People Theatre.

Oldman kaže da je dobio trovanje nikotinom, budući da je  popušio oko 400 cigara tokom 48 dana snimanja filma Darkest Hour

Svoj veliki glumački talenat dokazao je dobivši stipendiju za Rose Bruford College of Speech and Drama, gde je diplomirao 1979. Karijeru je počeo u pozorištu, igrajući u znamenitim pozorišnim trupama kao što je Shakespeare Royal Academy, a ubrzo su njegov talenat potvrdile i britanska publika i kritika proglasivši ga jednim od najtalentovanijih glumaca u Kraljevstvu. Prvu ulogu dobio je 1981. u TV filmu Meantime reditelja Mikea Leigha, u kom je glumio skinheda Coxyja, a pet godina kasnije debitovao je na filmskom platnu kao Sid Vicious (The Sex Pistols), u biografskom filmu Sid and Nancy reditelja Alexa Coxa. Tokom godina postao je poznat i po svojim neverovatnim fizičkim transformacijama, ali po velikom daru da akcent prilagodi ulozi. O tome kakav je kameleon ovaj glumac svedoči i njegova uloga Winstona Churchilla u filmu Darkest Hour (Najmračniji čas), za koju je nominovan za Oskara.

Gary Oldman

Njegova filmografija je i impresivna, a likovi upečatljivi. Godine 1990. pojavio se u filmu Rosencrantz and Guildenstern are Dead, koji je osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji. Film koji mu je doneo globalnu prepoznatljivost bio je State of Grace Phila Joanona, krimi-priča inspirisana američkom bandom The Westies, u kojoj glumi uz Seana Penna i Eda Harrisa. Iste godine bio je i Lee Harvey Oswald u ostvarenju JFK Olivera Stonea. Ipak, svetsku slavu Gary definitivno doživljava nakon što je 1992. oživeo Draculu u filmu Bram Stoker’s Dracula reditelja Francisa Forda Coppole, koji je osvojio tri Oskara.

18751345

Oldman je od tada odigrao mnogo uloga. Bio je 1994. agent Norman Stansfield u Besonovom Leon: The Professional, a potom Beethoven u Immortal Beloved. Pamtimo ga i kao Jean-Baptista Emanuela Zorga u The Fifth Element Luca Besona iz 1997, ali široj publici poznat je i po ulozi Siriusa Blacka, kuma Harryja Pottera iz drugog dela serijala o dečaku čarobnjaku, ali i po ulozi nepopravljivog policajca Gotham Cityja u trilogiji Dark Knight Christophera Nolana.
Godine 2012. nominovan je za Oskara za najboljeg glumca u ulozi britanskog špijuna Georgea Smileyja u filmu Tinker, Tailor, Soldier, Spy Tomasa Alfredsona.

Probao je da upiše glumu na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti, ali bio je odbijen

Uprkos svom profesionalnom uspehu, privatni život ovog glumca nije baš uvek bio sjajan. Imao je problema sa alkoholom, popust svog oca, što je uzrokovalo time da se tri puta razveo, prvi put od Ume Thurman. Alkohol mu je doneo i probleme sa zakonom, zbog čega je i otišao na rehabilitaciju.
Kada se „otreznio“, 1997. debitovao je kao reditelj polubiografskog filma Nil by Mouth, u kojem je ispričao priču o siromašnoj londonskoj porodici u surovom predgrađu, a koji je bio prikazan na Kanskom festivalu. U to vreme upoznao je svoju treću suprugu Donyu Fiorentino, dobio sa njom dva sina, a onda su se rastali 2001. Potom se opet se oženio, a 2015. i razveo. Poznat je kao vrlo politički nekorektan tip, psuje i svima u lice saspe šta misli.

Ipak, na velikom ekranu nastavljao je da pokazuje svoj neverovatan talenat. Za ulogu premijera Ujedinjenog Kraljevstva Winstona Churchilla u filmu Darkest Hour Joea Wrighta, u kojoj po ocenama kritičara, briljira, svet je već nekoliko meseci zagledan u njega i već se spekuliše da bi ta rola mogla da mu donese i prvog Oskara u karijeri. Pomenimo i to da je za ovu ulogu već dobio Zlatni globus i BAFTA nagradu za najbolju ulogu.

Gary Oldman

Gary je dobio BAFTA za ulogu Winstona Churchilla

Vezano za ulogu i nominaciju, Oldman je u intervjuu za BBC izjavio: „Osećam se vrlo srećnim, počastvovanim što mi je ponuđena ta uloga i što sam je i odigrao. Time sam dobio sve što sam želeo. Bilo šta više od toga je šlag na torti. Kada bih dobio Oskara na kojem bi pisalo ‘Geri Oldman, najbolji glumac za Darkest Hour‘, ne mogu da zamislim bolju ulogu za koju bih ga dobio.“

Poznat je kao vrlo politički nekorektan tip, psuje i svima u lice saspe šta misli

Osim što je kao Churchill oduševio i publiku i kritiku transformacijom iz tihog glumca u omiljenog britanskog vođu iz perioda II svetskog rata, vezano za ovu ulogu postoji i jedna trivija. Naime, Oldman je otkrio da je dobio trovanje nikotinom, budući da popušio cigara u vrednosti od 20.000 dolara tokom snimanja filma –  oko 400 cigara tokom 48 dana snimanja!
U fimu Darkest Hour, osim Oldmana, igraju i Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn i Lily James, a nominovan je u još pet kategorija.

Kako se 90. dodela Oskara opasno približila – prenos svečanosti u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu u ponedeljak 5. marta u 2 sata ujutru – mi navijamo da ova statua završi u Garyjevim rukama.