09.11.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 9. do 15. novembra

42 magazin
Promo

Ove godine novembar nosi masku i vuče se teško i tiho kroz grad. Uprkos pandemiji, i sada je mesec tinjajuće kulturne vreve

Vidimo se!

16. filmski festival Slobodna zona / Free Zone Film Festival dostupan online

gradski đir

Filmski deo programa Festivala Slobodna zona dostupan je online u celoj Srbiji na platformi kinokauch.com.

Gde vas boli? I u šta pretvarate svoju bol? u Galeriji 73 – 9. novembar

gradski đir

Predavanje Gde vas boli? I u šta pretvarate svoju bol? biće održano 9. novembra u Galeriji 73. Prema definiciji SZO, „bol je neprijatno čulno ili emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva“. Za new age čoveka bol se mora izbeći po svaku cenu, bol je tabu tema, od njega se beži. Različitost ljudi ovog veka ogleda se upravo u odnosu prema prihvatanju bola.
Koji koncept je prihvatljiviji dođite i saznajte. U programu će učestvovati: filozofkinja Tanja Petrović Miljković, glumac Marko Dolaš, vokalna solistkinja Jovana Stojanović i specijalan gost Predrag Slepčević, čovek koji je četiri puta pobedio leukemiju.

Promocija knjige 50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019 u Jugoslovenskoj kinoteci – 9. novembar

gradski đir

U ponedeljak 9. novembra u 19.30 u Multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 održaće se promocija knjige 50 godina filmskog hita u Srpskoj kinematografiji 1969-2019 autorke Marine Fafulić Milosavljević, koju je objavio Filmski centar Srbije. Na promociji, koja je deo pratećeg programa Filmskog festivala Slobodna zona, pored autorke, govoriće docent dr Maja Vukadinović, reditelj i scenarista Saša Radojević i urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović.

Vatreni performans Omaje na CirkoBalkana festivalu u Dorćol Platzu – 9. novembar

gradski đir

U ponedeljak 9. novembra od 17.30 u Dorćol Platzu biće izveden Vatreni performans Omaje. Šta u današnje vreme ima moć da omađija ljude, da promeni njihovu percepciju i skrene ih sa njihovog životnog puta? Tri cirkuske umetnice svojim veštinama plesa i manipulacije vatrenim rekvizitima oživljavaju biće iz srpske mitologije pod imenom Omaja i svojim telima i vatrenim mandalama stvaraju vizuelnu iluziju. Omaja je svuda oko nas i svi smo mi nekome Omaje… Ludifico je organizacija koja se bavi izučavanjem, razvojem, popularizacijom i prezentacijom cirkuske umetnosti u regionu, kroz edukaciju i nove produkcije.
Koncept i izvođenje: Mira Beba Dobrković , Tanja Milanović, Aleksandra Kolčanova
Stručni saradnik: Nikola Zavišić. Muzika: Ilija Rudović (Rudhaman) / Milojko Jarić (Tebra) / Nikola Tintor (Tinik). Disciplina: žongliranje sa vatrom.
Više detalja o festivalu kao i rezervaciji karata možete naći na https://cirkobalkana.org/.
Besplatan program za sve uzraste.
Zbog ograničenog broja publike rezervacija karata (ime, prezime, naziv predstave i broj karata) je obavezna na cirkobalkana@gmail.com. Program festivala će se održavati u skladu sa predloženim preventivnim merama u cilju suzbijanja epidemije Covid-19.

M.I.R.A. u Bitef teatru – 10. novembar

gradski đir

To jest zašto vam je pozorište takvo – tužnovesela priča za široke narodne mase.
Prema rečima Andraša Urbana, reditelja predstave, reč je o vrlo dirljivoj i emotivnoj predstavi sa osvrtom na društvo u kojem živimo.
Mira Trailović je ipak gorostas jugoslovenskog teatra, ali se predstava bavi položajem umetnika i pozorišta danas, kao i odnosima unutra pozorišta i između pozorišta i umetnosti. Predstava se dotiče kvaziumetničkog licemerstva i nacionalističkih težnji u pozorištu i umetnosti, ali je istovremeno dirljiva i divna jer je to donekle i priča o glumici Mirjani Karanović, koja je isto jedna od M.I.R.A., i o društvu koje se na određeni način ophodi prema njoj.
Koncept, režija i dizajn scene: Andraš Urban. Dramaturgija: Vedrana Božinović.
Igraju: Mirjana Karanović, Maja Lukić, Isidora Simijonović, Anđela Jovanović, Gorica Regodić
Muzičari: Danilo Tirnanić i Ivan Mirković. Kompozicija muzike: Irena Popović Dragović
Kupovina ulaznica: Ulaznice: parter – 1.000 dinara, balkon – 800 dinara. Prodajno mesto: Skver Mire Trailović (radno vreme blagajne: od 18 do 20 sati danima kada igraju predstave). Online (https://prodaja.bitef.rs/sr/). Rezervacije: telefonom: +381 69 899 24 00 (od 10 do 14 i od 18 do 20 sati).

Dobroveče u pozorištu – koncert Lene Kovačević u Zvezdara teatru10. novembar

gradski đir

Nakon koncerata u Srbiji, regionu i inostranstvu Lena Kovačević i njeni muzičari pripremaju intimno i posebno veče u Zvezdara teatru pod nazivom: Dobroveče u pozorištu – koncert Lene Kovačević 10. novembra od 19.30.
Ovo veče biće svojevrsno muzičko putovanje koje u ovo posebno vreme priča priču muzike na daskama koje život znače.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Zvezdara teatra i online. Broj karata je ograničen.
Koncert se organizuje uz podršku platforme Serbia Creates / Srbija stvara, čiji je Lena ambasador.

Obdukcija Andrića: Svetislav Basara, Toma Longinović i Mirjana Stošić u KROKODILovom centru – 10. novembar

gradski đir

U utorak 10. novembra u 19 časova u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43) biće održana debata Obdukcija Andrića.
Budući da je u oktobru na programu bila debata Komadanje Andrića, jednom od najznačajnijih pisaca zajedničkog jezika vraćamo se s nedvosmislenim pitanjem: A zašto da ga ne rasparčavamo?
Koji su to delovi Andrićeve književno-biografske zaostavštine o kojima nerado govorimo i zašto ih ne bismo izvukli na videlo? Šta će ostati kada dekonstruišemo našeg nobelovca i ume li iko da objasni kako se to jedino na Balkanu ratovi vode po knjigama, a ne knjige po ratovima?
Na debati učestvuju Svetislav Basara i Tomislav Longinović. Događaj moderira Mirjana Stošić.
Pridružite nam se na debati Obdukcija Andrića 10. novembra od 19 časova u KROKODILovom centru i diskutujte još jednom s nama o Andrićevom liku i delu.
Broj gostiju je ograničen i rezervacije su obavezne preko e-mail adrese office@krokodil.rs. Događaj će biti emitovan i preko YouTube kanala Krokodil Engaging Words.
Za dodatna pitanja i rezervacije, pišite na office@krokodil.rs.

Zaboravljeni crtaći u bifeu Ventil – 10. novembar

gradski đir

U utorak 10. novembra očekuje vas potpuno novi miks starih i mahom zaboravljenih kratkometražnih crtaća (sinhronizovanih) koji su se vrteli na domaćim TV stanicama uglavnom osamdesetih i devedesetih i koji nas redovno vraćaju u detinjstvo. Đole Proleće, Ser Žile i snebivljiva aždaja, Cipelići, Pepe Le Tvor, Ćurka zezatorka, Poručnik Draguljče, Tom i Džeri, Pera Detlić, Bananamen, Miki Maus, Mornar Popaj
Utorak od 18 sati.

Radovi u nastajanju Nula i Samo kosti na CirkoBalkana festivalu u CZKD-u11. novembar

gradski đir

U sredu 11. novembra u okviru CirkoBalkana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) biće izvedena dve besplatne predstave za sve uzraste.

Nula od 19 časova
Dajemo sve što imamo za predah, za nadu, za simboliku, za identitet, za umetnost i umeće. Za retke granice slobode, za slobodu bez granice. Kretanjem između poznatog i neizvesnog umetnici na sceni se igraju sa uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans. U trenutku kada je distanca poželjna a zagrljaj postao stran, izvođači fizički kontakt koriste kao neophodni oslonac. Građa ovog rada u nastajanju, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz eksperimentisanja sa predmetima, zvukom i pokretom. Eksperimentisanja sa jezicima scenskih umetnosti.
Disciplina: akrobatika/ balans. Koncept i izvođenje: Vladana Manić/ Nemanja Jovanović/ Danka Sekulović/ Hristina Šormaz/ Milan Manić. Muzika/ nastup uživo: Filip Jevtić.

Samo kosti v1.6 (Only Bones) v1.6 od 20 sati
Autorka predstavlja svoj solo rad u nastajanju zasnovan na kontorcionizmu i akro plesu koji izvodi u ekstremno malom prostoru i minimalnim uslovima. Intrigantno obuzimajuća i povremeno uznemiravajuća, ova neobična konglomeracija stvara mešavinu telesnih i mentalnih manipulacija. Ona je nastavak projekta Tomasa Monktona Samo kosti v1.0.
Premijera predstave je najavljena za decembar 2020. na festivalu NouNous (Helsinki, Finska).
Koncept i izvođenje: Marina Čeri/ SAD-Švedska. Disciplina: kontorcionizam / akro-ples. Uzrast 10+.

Više detalja o festivalu i rezervaciji karata možete naći na https://cirkobalkana.org/. Zbog ograničenog broja publike, rezervacija karata (ime, prezime, naziv predstave i broj karata) je obavezna na cirkobalkana@gmail.com.
Program festivala će se održavati u skladu sa predloženim preventivnim merama u cilju suzbijanja epidemije COVID-19.

Novembarske izložbe u Kulturnom centru Beograda– od 12. novembra do 3. decembra

gradski đir

Usled trenutnih epidemioloških okolnosti neće biti priređeno zvanično otvaranje, već će tri izložbe u tri prostora KCB biti otvorene za publiku od četvrtka 12. novembra u 12 časova.

Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s] BUK2 : foto-knjiga u Galeriji Aetget – od 12. 11. do 3. 12
Ovogodišnje, drugo po redu Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2, održava se u novembru mesecu u Domu kulture Studentski grad i Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Na izložbi su predstavljeni radovi studenata iz Srbije kao i iz zemalja regiona, Evrope i Azije (Italija, Austrija, Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Singapur, Portugalija, Španija, Kolumbija, Šri Lanka i dr.). Pored 49 radova u dosadašnjoj kategoriji Artist Book / Knjiga umetnika (DK Studentski grad), ove godine su u novouvedenoj kategoriji Photo Book / Foto-knjiga (Galerija Artget) izložena 23 rada. Radovi su odabrani glasanjem stručnih umetničkih žirija. Usled nemogućnosti slanja, radovi pojedinih autora biće predstavljeni u digitalnoj formi. Izuzetna raznovrsnost radova, u pogledu ideje i umetničkog izraza, svedoči o sve većem interesovanju mladih umetnika za ovaj medij i o nastojanju da se prevaziđe stroga definicija knjige kao konačnog objekta.

Sve smo pogrešno razumeli… – Marko Crnobrnja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda – od 12. 11 do 3. 12.
Što više simboličkih referenci uočavamo u jednom umetničkom delu, to je komplikovanije odgonetnuti njegov kontekst, te je prostor za različite interpretacije podjednako širok kao npr. u polju apstraktne umetnosti. Ako nismo sigurni da je Kain ubio Avelja, ili da je Eva bila ta koja je uzela jabuku, a ne Adam, da li možemo u potpunosti da razumemo smisao i kontekst dela koje se nalazi pred nama?

Obmane / Delusions – Branko Milisković u Galeriji Podroom od 12. 11. do 3. 12.
U okviru izložbe Obmane biće predstavljeni novi radovi Branka Miliskovića, izrežirane, filmične pokretne slike, koje referišu na prošlost, sadašnjost i neizvesnu budućnost. Obmane potiču iz Miliskovićevih sirovih osećanja i hladnog intelektualnog propitivanja, one su rezultat propitivanja priča koje pričamo o sebi, o svojim opsesijama i željama, koje su na granici između realnosti i fantazije. Kustoskinja: Katarina Kostandinović. Saradnice na projektu: Lana Pavkov, Milica Drinić.

Ljubavna šetnja Beogradom – 15. novembar

gradski đir

Znate li ko su bili beogradski Romeo i Julija, koju ženu je Ivo Andrić strpljivo čekao punih 30 godina, koliko velikih ljubavi je imao Branislav Nušić i koje su bile poslednje reči Miloša Crnjanskog? Znate li ljubavnu priču koja se krije iza zidova palate Ruski car, i koje i kakve ljubavi se morala odreći Jelisaveta Načić, zarad druge mnogo veće?
Ove i druge ljubavne priče saznajte u dvoipočasovnoj turističkoj Ljubavnoj šetnji Beogradom. Okupljanje: fontana Devojka sa krčagom u Pionirskom parku.
Trajanje ture: oko dva i po sata – od 16 do 19.30
Cena: 700 dinara. Informacije i rezervacije: 063 77 41 181, prijave telefonom su obavezne!
Broj mesta je ograničen.