13.08.2018.

52. Bitef zatvara Rekvijem za L. – nežna i dirljiva priča o umiranju

42 magazin
Promo

Pod sloganom Svet bez ljudi od 13. do 22. septembara biće održan 52. Bitef u Beogradu

52. Bitef

Na Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu – Bitefu – 2018. publika će tokom deset dana imati priliku da vidi isto toliko predstava koje objedinjuje slogan Svet bez ljudi. Jedna od tema festivala je smrt, pa će Bitef biti svečano zatvoren 22. septembara u Sava centru izvođenjem predstave Rekvijem za L. čuvenog belgijskog koreografa Alana Platela, u produkciji kompanije Le bale se d la be. Predstava je početkom 2018. imala svetsku premijeru, a od tada je gostovala, s velikim uspehom, na nekoliko velikih međunarodnih festivala.
U ovom neobičnom muzičko-scenskom spektaklu Platel udružuje snage sa svojim stalnim saradnicima sa kojima kreira svoju verziju Mocartovog Rekvijema, uz učešće muzičara i različitih delova sveta, među kojima su i majstori popularne afričke muzike, koji Mocartovom delu daju poseban ton.

U osnovi predstave, iza koje stoji nekoliko uglednih evropskih koproducenata, nalazi se muzička partitura Fabricija Kasola, koja inventivno spaja Mocartov Rekvijem, afričku muziku i još neke muzičke tradicije. Na ovu muziku je Alen Platel, jedan od vodećih svetskih koreografa, komponovao scensku partituru, jedan istovremeno minimalistički i monumentalni pogrebni ritual koji spaja različite tradicije, ali ga izvodi ansambl sastavljen skoro samo od Afrikanaca. Čini se da je obred posvećen nepoznatoj beloj ženi čiji se poslednji sati života prate preko video-rada u pozadini, kreirajući intimnu, nežnu i dirljivu priču o umiranju.

U ovom neobičnom muzičko-scenskom spektaklu Alen Platel udružuje snage sa svojim stalnim saradnicima sa kojima kreira svoju verziju Mocartovog Rekvijema, uz učešće muzičara i različitih delova sveta

Po rečima kritičarke Culture Whispera Tereze Gerero, Rekvijem za L. suočava nas sa sopstvenom smrtnošću na način koji je istovremeno i tužan i radostan, miran i bučan. To je, po njenom mišljenju, delo jedinstvene snage koje, ukoliko mu se prepustite, izaziva katarzu.

IVAN MEDENICA: Bitef je kao Vivienne Westwood!

Ulaznice za sve predstave na 52. Bitefu mogu se rezervisati od 13. do 25. avgusta putem imejla: blagajna@bitef.rs i telefona: + 381 69 899 24 00. Prodaja ulaznica za sve predstave počinje 27. avgusta na blagajni Bitefa koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).
Više o prodaji, rezervaciji ulaznica i grupnim popustima pogledajte na sajtu OVDE