09.11.2018.

Poetični dekor: Kako da životu s jeseni udahnete smisao u 7 koraka

Maja Radivojević
Unsplash

Toplota nije toplina. Prvu će vam doneti grejno telo, a drugu nekoliko stvari koje ćete uneti u prostor… Iliti – zašto je važno da jesenji dekor vašeg doma bude u skladu sa sezonom i poezijom

jesenji dekor

Iako je naslov pomalo inspirisan Crnjanskim, nemam tendenciju da pišem o svim jesenima velikog pisca u Londonu. Naime, nekoliko redaka posvetila bih jesenjem sređivanju stana iz ličnog ugla. Ukoliko i sami spadate u grupu ljudi koja životu, zapravo, dodaje elemente u skladu sa godišnjim dobima, nastavite da čitate. Ukoliko ste potpuno zgroženi konceptom uklapanja doma sa sezonom, jednako kao i letnjim i zimskim parfemima, pročitajte svejedno, možda se iznenadite.

jesenji dekor

Najmanje što možete da učinite za sebe ovih dana jeste da od kuće napravite prijatno mesto uz minimum sredstava

Ništa ne definiše reč cosy kao kliše karirano ćebence, vatra, sveće, dobro belo vino i debele čarape. Ali budimo realni. Jesen je. Morate na posao, ustajete ujutro, a jutra su već sveža, mračnija i ponegde maglovita. Sunce je rešilo da ređe obitava na ovoj strani planete. Pada kiša. Mokro je. Nemate baš dobru obuću, sniženja još nisu počela, a možda samo sebe lažete da nemate obuću, već biste što pre da potrošite platu (jer ste sve drugo platili). I dolazite umorni u kuću koja je u haosu, puna neopranih sudova, bez ručka, mračna. Najmanje, ne mogu to dovoljno da naglasim, najmanje što možete da uradite jeste da od te kuće napravite nešto prijatno. Imitaciju prijatnog. I ne mora da vas košta kao pola bubrega, deo kože, rožnjača ili stopalo.

jesenji dekor

U nastavku pogledajte nekoliko predloga za istinski hygge osećaj i tad ćete od jeseni videti samo boje.

1

Cveće. Ništa nije toliko samodovoljno kao cveće. Cveću ne treba objašnjenje. I nemojte da vas mrzi da ga nosite od bakice sa Kalenić pijace. I njoj ćete ulepšati dan. Kupujte domaće!

jesenji dekor

2

Ništa ne dodaje ušuškanosti prostora kao silni jastučići. Ukoliko pak volite minimalizam, ušuškanost ćete postići svedenijim bojama i, eventualno, jednostavnijim ili geometrijskim šarama. Danas svi imaju veliku ponudu jastučnica, ali ako vam i to predstavlja finansijski problem, uvek možete na jednobojni jastuk zašiti nešto i napraviti novi jastuk.

jesenji dekor

3

Naravno, bundeve! Bundeve su stara klasika jeseni i možete ih nabaviti i u nekim hobi-knjižarama (knjižara Miki u Batutovoj ima male bundeve, ali i one od stiropora, pogodne za ukrašavanje). I nemojte se plašiti da malo istupite iz jesenje šeme boja. Uzmite belu bundevu i ofarbajte je. Ili nemojte.

jesenji dekor

4

Jesen i zima su prazni bez mirisa: kolača, bundeve, džema, sveće, cimeta, ajvara, pomorandže, jabuka. Poigrajte se mirisima i napravite aranžmane poput ovih na slici, koji su i estetski delotvorni, ali i mirisni. Ili jednostavno – ispecite nešto novo što miriše na toplo.

jesenji dekorjesenji dekor

5

Sveće. Ne znam nikog ko ima negativan odnos prema svećama. Može da bude ravnodušan, ali ne može da kaže: „Ja ne podnosim sveće.“ Dakle, u ovom slučaju floskula manje je više ne mora da igra značajnu ulogu. Što više sveća – atmosfera će biti toplija, jer to nam i treba.

jesenji dekorjesenji dekor

6

Imperativ danas popularnog skandinavskog kućnog uređenja počiva na lampama koje su strateški raspoređene po prostoriji. Pokušajte da izbegavate agresivno svetlo s plafona, već popalite sve te lampe i čitajte.

jesenji dekor

7

Ovo nije dodatak, nije začin, ovo je glavno jelo. I ovo je glavni sastojak svakog godišnjeg doba. Okružite se knjigama uprkos digitalnoj migraciji knjiga. To je utočište koje nema pandan.

jesenji dekor