26.11.2016.

Fotografija: Vreme kada je moda bila rezervisana za avanturiste

Dunja Jovanović
Kolekcija Carle Sozzani

Azzedine Alaïa – čovek koji je superpoznat po svojim modnim kreacijama ili parfemima koje lansira – nedavno je otkrio još jednu pasiju: ljubav prema fotografiji. On je otišao toliko daleko da je postao vlasnik galerije, a ovog meseca se baš u njoj organizuje jedan zaista zanimljiv fotografsko-modni događaj.

U okviru izložbe Entre l’art et la mode: la collection Carla Sozzani svi posetioci će moći da vide kolekciju od 198 crno-belih fotografija u vlasništvu Carle Sozzani, čuvene urednice italijanskog izdanja magazina Vogue.

carla-sozzani

Sozzani je zaista radila sve. Od uređivanja modnog časopisa Vogue, preko osnivanja najpoznatijeg italijanskog concept storea 10 Corso Como, do prodaje umetnina u ličnoj aukcijskoj kući u Milanu. Sada je ova fantastična žena poželela da sa svima nama podeli kolekciju fotografija koje je godinama sakupljala, a koje su je inspirisale i pokretale tokom karijere. Možemo joj samo reći jedno veliko – hvala!

Prva fotografija koju je kupila, kako sam negde pročitala, bila je 2 Unggai Warriors Irvinga Penna, nastala 1974. godine.

Irving Penn: Women, Warriors

Fotografija je iz serije koju je Penn radio sedamdesetih godina u Africi, istražujući malo poznate kulture i običaje. Carla je rekla kako su je ove slike inspirisale da putuje i smišlja najzanimljivije lokacije za modna snimanja. Možda bi danas, kada živimo u digitalnom vremenu, u kojem je retuširanje sinonim za modnu fotografiju ili kada je moguće da se kulise Kineskog zida postave za jedan dan zarad slikanja editorijala, delovalo potpunu suludo tražiti lokacije na najzabačenijim delovima planete. Ali to su bila neka druga vremena – Photoshop nije postojao, a kada vam je bilo potrebno svetlo sunca, niste mogli da ga isfalširate, morali ste da idete tamo gde sunca ima. Možda zvuči produkcijski zahtevno, obići pola sveta radi jedne fotografije, ali hej! Zamislite koliko je taj posao zabavan.

Sledeća fotografija koju Carla izdvaja iz kolekcije jeste Elephant autorke Sarah Moon. Slon – za sreću. Sasvim logično. Na putovanjima je on neophodan.

040-sarah-moon-theredlist

Mr. Alaïa se i sam često pojavljuje na fotografijama iz kolekcije. Što i nije neko iznenađenje s obzirom na to da se on i Carla druže više od 40 godina. Fotografija Arthura Elgorta, na kojoj Alaïa oblači Naomi Campbell, po Carlinim rečima, jedna je od najboljih i najintimnijih modnih momenata stoleća.

– Nikada nisam imala nameru da budem kolekcionarka. To je moj hobi, moja pasija. No ipak, to je jedan ozbiljan hobi koji me je definisao – rekla je Sozzani za magazin WWD. Počela je da sakuplja fotografije pre 48 godina, kada se zaposlila kao junior editor u magazinu, a kako je napredovala u karijeri, tako se razvijao i njen hobi. Danas, ona je veoma uspešna na oba plana: i kao urednica i kao kolekcionarka fotografija. Ali sve je to sasvim logično jer fotografija je jezik kojim moda govori.

Izložba je otvorena od 11. novembra 2016. do 26. februara 2017. u galeriji Azzedine Alaia, 18 Rue de la Verrerie, 75004, Paris.

Igračice, František Drtikol, 1930 Vlasništvo: Muzej dekorativnih umetnosti u Pragu – Ruzena Knotkova

Louise Dahl-Wolfe, 1948 © Louise Dahl-Wolfe, Courtesy of Staley-Wise Gallery, New York

Bruce Weber, 2003 © Bruce Weber

Peggy Moffitt nosi kupaći kostim Rudi Gernreich, fotografisao William Claxton, 1964