25.04.2019.

Na mapi Italije ova mesta su MUST see!

Andrijana Živković
Pinterest, Unsplash, Instagram

Rim, Venecija i Firenca su mesta zbog kojih biste se verovatno i uputili ka Italiji, a mi smo pronašli još četiri lepša razloga za put. Slike govore više od reči!

italija najlepsa mestaSve je počelo tako što smo želeli da skoknemo do Italije za vikend, recimo do Venecije, jer ona nam je najbliža. Kad smo već tamo, dok pijemo čuveni italijanski espreso na Trgu Svetog Marka, razmatramo zašto ne bismo produžili do primorskog gradića Ćinkve Tere, jer ipak šarene kućice na obali mora treba videti uživo. A kada smo stigli do tamo, shvatamo da nam je i Firenca jako blizu, ipak nema smisla ne videti Mikelanđelovog Davida sa mermernim kovrdžama. I kad smo se već spustili do Firence, Rim je na samo tri sata vožnje. Pošto putujemo pored mora, možemo i do Sorenta. Kad smo već sišli do špica čizme, Sicilija nam je ispred nosa. Možda bismo mogli da se provozamo čamcem oko Palerma. Pa kad smo već na čamcu, nije ni Sardinija daleko… I dođosmo do plaže koju smo nedeljama gledali na društvenim mrežama ne znajući ni gde je.italija najlepsa mestaTako planirani vikend postaje nedelja, a nedelja dve. Nakon 3.280 kilometara i više od 45 sati vožnje, treba napraviti plan puta za povratak, pri čemu ruta ne sme da bude ona kojom smo došli. Možda ćemo preko Korzike koja je na skok sa Sardinije…
Evo zašto su pomenuta mesta top sedam destinacija Italije.

Bellissima Italia: Avantura na potpetici čizme

Venecija

italija najlepsa mestaŠto se tiče ulaska u Veneciju, predlažemo da joj prilazite sa vode jer na taj način se, dok gledate u vodu, u daljini tek odjednom pojavljuju katedrale i Trg Svetog Marka kome se divite sve vreme kako se bližite obali. italija najlepsa mestaOstalo verovatno već znate, vožnja gondolama, kafa na trgu i hranjenje golubova su must. Ukoliko imate par hiljada evra viška i ludi ste za šopingom, imate gotovo sve elitne brendove na raspolaganju.

Ćinkve Tere

italija najlepsa mestaMegafotogenične šarene kućice na obali mora ne samo da izgledaju šarmantno na fotografijama već ih se uživo ne možete nagledati, pogotovo zato što nimalo ne izgledaju savršeno. italija najlepsa mestaNaprotiv, svaka je oronula na svoj način i starinski šarm im daje na ceni. Ovde obavezno probajte neki iz palete italijanskih sireva uz čašu lokalnog vina.

Firenca

italija najlepsa mestaNe samo da se smatra da je Firenca jedan od najromantičnijih italijanskih gradova, da njena fascinantna arhitektura o kojoj smo učili u školi, kao i postavke muzeja oduševljavaju sve turiste, već ćete se ovde najesti kao čovek. italija najlepsa mestaSvejedno je da li ste ljubitelj pice koja je sinonim italijanske kuhinje ili biste pravi T-Bone Steak od pola kilograma. Firenca vas neće ostaviti gladnim!

Rim

italija najlepsa mestaZato što svi putevi vode u Rim, pođite bilo kojim jer ne kaže se to bez razloga. Za razliku od drugih italijanskih gradova čije su ulice uske, kaldrmisane i beskrajno šarmantne, ovde je moto više je više. Rim je za razliku od drugih gradova, kao prava metropola i prestonica – rečju megalomanski grad. Ulice nisu ulice već bulevari, zgrade nisu zgrade već utvrđenja i oko njih nema gužve, oko njih je prazan prostor kako bi svaka došla do izražaja.italija najlepsa mestaKoloseum, Pantenon, Španske stepenice, pa sve redom do Fontane di Trevi da se ubaci novčić za sreću. Ono što nikako ne smete propustiti jeste obilazak Vatikana koji je tu iza ćoška, jer to nije bez razloga najbukiranija destinacija na TripAdvisoru.

Sorento

italija najlepsa mestaI konačno more! Mediteranski biser, kako drugim rečima nazivaju ovaj grad, ne nosi bez razloga ovaj epitet. Istorijski grad na moru ima nekoliko crkava koje ostavljaju bez daha –katedralu Sorrento, Duomo dei Sn Filippe e Giacomo i Chiesa di Sant Anna.italija najlepsa mestaA tu si i prirodne skulpture u vidu stena koje oblikuju obalu. Što se tiče Mediterana, najbolje ćete ga osetiti ako za večeru naručite plodove mora.

Palermo na Siciliji

italija najlepsa mestaCentar ili glavni grad ostrva Sicilija takođe ima svoju katedralu koja nosi naziv kao i sam grad – Palermo i datira iz 12. veka. Palata Dei Normanni iz 9. veka, a najveći utisak ostavlja Teatro Massimo iz doba neoklasicizma. italija najlepsa mestaOno što ovde nikako ne smete propustiti jeste pijaca u ulici Ballarò nedaleko od luke.

Kala Luna na Sardiniji

italija najlepsa mestaKala Luna je plaža u zalivu Orsej na pola puta između mesta Dorgali i Baunej. Ovde vam ne treba suncobran jer planina iznad plaže krije nekoliko pećina koje su nastale zahvaljujući delovanju erozije mora u stenama. Kad vidite fotografije, odmah će vam biti jasno zašto je ova destinacija poslužila kao scenografija mnogim filmovima. italija najlepsa mestaDo plaže se može doći težim, kopnenim putem na kojem ćete se penjati liticama, pa ukoliko niste u formi, predlažemo da ipak priđete sa mora.

Šta sve možeš za 42 sata u Trstu kad si mlad i imaš farmerke