14.05.2017.

Knjige o modernoj umetnosti za nula dinara

42magazin
Roy Lichtenstein archive, Guggenheinm archive

Ako ste ikada bili u njujorškom muzeju Guggenheim, onda zasigurno znate koliko je kuratorski tim posvećen očuvanju, ali i deljenju moderne umetnosti.

Guggenheim

Unutar muzeja Guggenheim

Godinama je muzej digitalizovao svaki katalog i umetničke knjige vezane za izložbe održane još od 1939. godine, kada je otvoren. Danas možemo sve te buklete, kataloge i knjige da čitamo online ili ih skinemo u PDF formatu u okviru Guggenheim online arhive.

Od Pollocka, preko Kandinskog, do pop-art umetnika Roya Lichtensteina – internet arhiva muzeja Guggenheim fantastična je baza znanja za sve ljubitelje moderne umetnosti

Znanje je nešto što bi trebalo da bude besplatno, tako da kažemo – veliko hvala Guggenheim timu što nas je poveo ovom rutom u doba konzumerizma i kapitalizna, gde se reč „džabe“ gubi iz rečnika.

Između više od 200 knjiga dostupnih u ovoj internet arhivi možete da pronađete retrospektivu slikara Kennetha Nolanda iz 1977, kao i knjige o ikoničnom pop-art umetniku Royu Lichtensteinu. Drugi naslovi kao što su Expresionizam u nemačkoj umetnosti 1905–1920, Picasso – ratne godine, zatim – prvi engleski prevod knjige O spiritualizmu u umetnosti  Wasillyja Kandinskog ili o delima Jackosna Pollocka, uvode nas dublje u istoriju umetnosti. Kolekcija uključuje i retrospektive izložbi genijalaca kao što su Paul Klee, Robert Rauschenberg, Max Ernst, Francis Bacon ili Mark Rothko, ali i knjige o kineskoj umetnosti u 20. veku ili zanatima u Peruu.

Klik na Guggenheim arhivu ovde: https://archive.org/details/guggenheimmuseum