03.10.2017.

Balkanima: Animirani filmovi koje ne bi trebalo propustiti

Dunja Jovanović
Promo

Nema veze ako više niste mali, uvek je sjajno vreme za crtaće. A oktobar je možda i najsjajnije jer se upravo sada održava Balkanima – evropski festival animiranog filma, ove godine 14. put.

Od 3. do 7. oktobra u Domu kulture Studentski grad imamo priliku da se vratimo u detinjstvo ili, upravo suprotno – uživamo u celoživotnoj pasiji. A možemo se, dok gledamo crtane, jednostavno diviti animatorskom umeću i mašti kojom su kreirani likovi. Svakom svoje.

Program broji 100 najnovijih filmova iz 30 evropskih zemalja, tako da se pripremite na kampovanje u DSKG-u. Ipak, ako nemate baš toliko vremena, a volite da gledate crtane filmove i teško vam je da odaberete iz bogatog programa – ne brinite, mi smo pitali umetničku direktorku Festivala Ivu Ćirić da nam odvoji naslove koje ne bi trebalo propustiti.

Evo ih:

Ježeva kuća, Eva Cvijanović, Kanada, Hrvatska

https://www.youtube.com/watch?v=sleFtB68xUw

O ovom crtaću smo već pisali, preuzbuđeni i iščekujući ga s nestrpljenjem. Eto, momenat kada ga možemo gledati je konačno tu! Kao što rekosmo malopre – ako želite da se vratite u detinjstvo, onda je film o Ježurki Ježu, koji živi u raskošnoj šumi, pravi-pravcati izbor za vas. Film je rađen po klasičnoj poemi Branka Ćopića, koju svi dobro pamtimo i volimo, a dodatni bonus zbog kog želimo da ga vidimo jeste činjenica da naraciju radi  Rade Šerbedžija, dok muziku potpisuje Darko Rundek.

Zaokružite ovaj naslov u programu Festivala Balkanima, i zabeležite – obavezno pogledati!

Noćna ptica, Špela Čadež, Slovenija, Hrvatska

Ovo je priča o jednom jazavcu. Jazavcu koji leži nepokretan na lokalnom drumu. Policijska patrola prilazi telu u mraku. Uskoro shvataju da nije mrtav; jazavac je mrtav pijan! Kada pokušaju da ga odvuku s puta, jazavac se probudi i stvari krenu u neočekivanom smeru.

Ne osuđujmo jazavca budući da se skoro svako od nas našao u barem sličnoj situaciji posle slave/svabe/Nove godine/klabinga. Zato ga podržimo gledanjem njegove priče!

Bio dvaput jedan kralj, Vojin Vasović, Srbija, Kanada, Mađarska

Bio dvaput jedan kralj je priča o kralju koji ima podvojenu ličnost i očajnički pokušava da se otarasi samog sebe. Snimljen je u srpsko-kanadsko-mađarskoj koprodukciji studija To Blink Animation sa produkcijama Plan 9 i AZT Media. Autor likova i art direkcije filma je Nikola Stepković, scenario koji je pisao Vojin Vasojević bio je među 20 najboljih u Evropi u okviru European Short Pitcha u Luksemburgu.

Ozbiljan animirani film za ozbiljne ljubitelje crtaća. Prelepa animacija i lepa priča, ali i nagrade koje je ovaj naslov pokupio, definitivno ga ubacuju #mustsee kategoriju.

Manivald, Chintis Lundgren, Estonija, Hrvatska, Kanada

Lisac Manivald puni 33 godine. Previše obrazovan, nezaposlen i generalno nezainteresovan, on živi sa svojom dominantnom, penzionisanom majkom i provodi dane učeći da svira klavir, dok mu majka kuva kafu i pere čarape. To je lagodan život, ali ne i dobar. Njihova nezdrava međuzavisnost preti da se raspadne kada se pokvari veš-mašina i Tumas, majstor u obliku seksi vuka avanturiste, dođe da popravi i nju i njih.

59 sekundi, Mauro Carraro, Švajcarska

Ljubavna priča Bruna i Ticijane okrenuta je na tumbe zbog 59 sekundi jednog od najtragičnijih događaja italijanske istorije – zemljotresa koji je u maju 1976. razorio Furlaniju.

Aerodrom, Michaela Müller, Hrvatska

Na savremenom aerodromu protok putnika prekinut je neočekivanim nepravilnostima. Obezbeđenje pokušava da otkrije uzrok prekida, a na najmanji problem – atmosfera postane preteća. Sve je neprekidno nakorak do tragedije i panike. Film istražuje granice između prava na slobodu kretanja i restrikcija koje na društvo postavljaju pravila nacionalne bezbednosti.

Pričaj sa mnom, Christophe Gautry, Francuska

Dvoje bivših ljubavnika sreću se ponovo nakon nekoliko godina. Uzbuđeni susretom, odlučuju da provedu noć zajedno.