05.10.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 5. do 11. oktobra

42 magazin
Promo

Nova sedmica, nove kulturne tačke u gradu koje bi trebalo da se nađu na vašoj ruti

Vidimo se!

Tužna komedija Vikend sa ćaletom uskoro u bioskopima

gradski đir

Od tvorca filmova Kad porastem biću Kengur, Sedam i po, Čekaj me ja sigurno neću doći, Smrt čoveka na Balkanu, Smrdljiva bajka, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića stiže najnovija tužna komedija o odnosu oca i sina.
Ostvarenje donosi priču o paralelnim svetovima, o ocu i sinu različitih karaktera koji nakon godina razdvojenosti pokušavaju da uspostave prijateljski odnos u toku samo jednog vikenda. Uz Nenada Jezdića koji tumači glavni lik, oca Kašiku, značajnu ulogu u filmu, sina Ognjena, imao je mladi glumac, dečak Vasa Vraneš. Igraju Bane Vidaković, Miodrag Miki Krstović, Boris Milivojević, Katarina Radivojević, Svetlana Ceca Bojković…
Film uskoro počinje svoj bioskopski život.

Autorsko vođenje kroz izložbeni segment: Kroz portret / Akvizicije MSUB od 1993. do 2019. u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića – 5. oktobar

gradski đir

U ponedeljak 5. oktobara u 18 sati u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića održava se vođenje kroz izložbeni segment Kroz portret / Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019. Kroz izložbu vodi: Miroslav Karić, kustos MSUB.
Četrnaesti tematski segment ove izložbe predstavlja umetnička dela koja najšire povezuje priča o portretu, jednom od najdugovečnijih žanrova u umetnosti, ali i specifičnoj formi vizuelne reprezentacije čija značenja u velikoj meri zavise od konteksta njene namene i upotrebe. Na izložbi je zastupljen širok spektar pristupa fenomenu portreta, od klasičnih do eksperimentalnih.
Umetnici: Petar Dobrović, Uroš Đurić, Gotfrid Helnvajn, Zdravko Joksimović, Adrian Kovač, Jelena Jureša, Mirko Lovrić, Zoran Marinković, Saša Marković Mikrob, Tanja Ostojić, Saša Gajin, Petar Palavičini, Neša Paripović, Dragan Perić, Dragan Pešić, Dragan Petrović, Zoran Popović, Nenad Racković, Vladan Radovanović, Anika Strеm, Ljubomir Šimunić, Miroljub Todorović, Anica Vučetić.
Autori koncepcije izložbe: mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

Vođenju može prisustvovati grupa od maksimalno 15 posetilaca uz prethodnu prijavu koju možete  poslati do ponedeljka 5. oktobra do 11 časova, na e-mail adresu info@msub.org.rs.
Ulaz u Legat je besplatan.

Poletov baštenski soare: duo flauta i klavir – 6. oktobar

gradski đir

Poletov baštenski soare – duo flauta i klavir, Jovana Lazić i Marko Bogdanović, u utorak 6. oktobra nastupiće od 20.30 časova.
Jovana i Marko su svoju muzičku saradnju započeli još 2017. godine i od tada su održali mnogobrojne koncerte u renomiranim galerijama i kamernim salama širom naše zemlje. Moderatorka: Dunja Petrić. Na programu – P. Hindemith: Sonate für Flöte und Klavier; R. Schumann: Drei Romanzen, Op. 94; Rachmaninoff – Vocalise Op. 34 No.14; R. Schumann – Adagio und Allegro, Op. 70.

Matine žurka: Zatvaranje sezone Muzej Jugoslavije – 8. oktobar

gradski đir

U četvrtak 8. oktobra zatvara se sezona ludom žurkom u Parku skulptura. Publiku će prvo, od 17 sati, zagrejati Željko Karleta, poznatiji kao DJ Major Gagarin, a od 19 časova nastupa grupa Fish in Oil sa posebnim repertoarom jugoslovenskih revolucionarnih pesama.
Park skulptura Muzeja Jugoslavije idealno je mesto za odmor, uživanje i druženje daleko od gradske vreve. Nakon obilaska aktuelnih izložbi sedite sa nama na travu da ispratimo leto uz dobru muziku i sjajnu ekipu.

12 gnevnih filmova: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu u DOB-u – 9. oktobar

gradski đir

Oktobarska tribina iz ciklusa 12 gnevnih filmova održaće se u Domu omladine u petak 9. oktobra od 20 časova. Tribina Moj jutarnju smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu imaće u svom fokusu voljeni i nagrađivani dugometražni igrani debi scenariste, reditelja i montažera Marka Đorđevića.
Osim Marka Đorđevića, o filmu će govoriti glavni glumac Filip Đurić, kao i drugi članovi ekipe. Tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, a ulaz je slobodan.
Nošenje zaštitne maske je obavezno, u prostoru DOB-a postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Budite  odgovorni prema sebi i drugima, pridržavajte se propisanih mera.

Mikser festival Kiseonik u Zornića kući – 8 i 9. oktobar

gradski đir

Mikser festival 2020. biće održan 8. i 9. oktobra u Zornića kući, nadomak Beograda, pod sloganom KISEONIK. U godini u kojoj je sve stalo priroda je postala najveći saveznik Miksera. Želimo da slobodno dišemo, slobodno govorimo, da budemo kreativni i povezujemo se sa onima koji dele iste vrednosti, tamo gde se kriju odgovori na dileme budućnosti – u prirodi.
Preko online platformi, ali i fizičkim prisustvom u jedinstvenom, festivalskom ambijentu, predstaviće se više od 100 učesnika festivala.
Ovogodišnje izdanje je osmišljeno kao think-tank skup pozvanih stručnjaka, aktivista i mladih talenata koji će kroz razgovore, predavanja i radionice zajedno promišljati o načinima popravke naše stvarnosti, u smeru zdrave životne sredine, kružne ekonomije, evropskog zakonodavstva i Zelenog dogovora, rodne ravnopravnosti, inkluzije i aktivnog starenja, participativnog urbanizma, eko-dizajna, angažovane umetnosti, kvalitetnog obrazovanja i slobodnih medija.
Programske zone posvećene dizajnu i umetnosti će i ove godine činiti neizostavan deo festivala kroz učešće inovativnih dizajnera Mikserove selekcije Mladi balkanski dizajneri koja će gostovati na prestižnom Milanskom sajmu dizajna 2021, kao i učešće pobednika umetničkog konkursa Black Box, koji će na festivalu predstaviti svoje vizije spomenika za 21. vek i kroz dvodnevnu radionicu kreirati zajednički manifest u prostoru.
Zbog izbegavanja epidemioloških rizika masovnih okupljanja, uobičajeni muzički program festivala biće odložen za iduće festivalsko izdanje.
Poštujući epidemiološke restrikcije o broju prisutnih na javnim okupljanjima, svi sadržaji Mikser festivala 2020. biće dostupni široj publici u onlajn formi, kroz prenose panel diskusija uživo i emitovanje snimljenih materijala na Mikseorovom YouTube kanalu i društvenim mrežama.
Satnicu direktnih prenosa iz Zornića kuće potražite ovde.

Film Nezavisne – važno veče za dame u Kombank dvorani – 8. oktobar

gradski đir

Film Nezavisne o izboru za mis 1970. koji je promenio poimanje zapadnog modela lepote biće prikazan premijerno u četvrtak 8. oktobra u 20 sati u  Velikoj sali Kombank dvorane u okviru specijalnog događaja pod nazivom: Najvažnije veče za dame kome ćete prisustvovati.
Film je uradila ekipa koju su uglavnom činile žene. Rediteljka je Filipa Loutorp, jednu od glavnih uloga tumači Kira Najtli.
Lepa tradicija organizovanja večeri za dame, kojima se skreće pažnju na dugotrajan, ali uspešan proces osnaživanja žena  nastavlja se uz snažnu poruku.
Naime, inspirisani filmskim ostvarenjem koji opisuje važan događaj u istoriji borbe za ženska prava 8. oktoba, pre projekcije filma biće upriličen nesvakidašnji modni događaj u saradnji sa modnom kućom Select u kome će „zajedničkim snagama“ pistom prošetati manekenke i plus sajz modeli.
Glavni cilj „mini modne manifestacije“ jeste naglašavanje važnosti poruke da žene ne treba vrednovati isključivo po izgledu i proporcijama. Dame koje će prošetati pistom poslaće važnu poruku solidarnosti, razumevanja i zajedništva u borbi koja se tiče ne samo žena, već društva u celini.
Pre događaja posetioce će moći da uživaju u koktel, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Svetska premijera koncerta Recuerdos de Belgrado na Kolarcu – 9. oktobar

gradski đir

Guitar Art Festival predstavlja svetsku premijeru koncerta za gitaru i orkestar Recuerdos de Belgrado, koji je komponovao poznati nemački kompozitor Hoakin Klerč.
Koncert koji je posvećen Beogradu održaće se premijerno 9. novembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Nastupa Simfonijski hor i orkestar RTS-a, diriguje Bojan Suđić, a solisti na gitari pored Klerča su virtuozi Marko Tamajo iz Austrije, Rafael Agire i David Martines iz Španije.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane, Kolarčeve zadužbine i prodajnoj mreži Tickets.rs.

Beogradska disko žurka na Kalemegdanskoj terasi – 10. oktobar

gradski đir

Beogradska disko žurka na Kalemegdanskoj tvrđavi održava se drugi put u subotu 10. oktobra i ovoga puta sprema vam iznenađenje!
Ekipe svuda prepričavaju spektakl i sjajnu energiju sa prethodnih žurki, i žele još.
Prosek godina – nema proseka! Sve generacije zajedno đuskaju uz disko. Nema dres-koda! Zbog mera opreza broj posetilaca je ograničen, dok će mere prevencije na događaju biti obezbeđene. Ulaz – simboličnih 300 dinara.
Lokacija – bašta Kalemegdanske Terase (donji deo)

Amira Medunjanin u Kombank dvorani – 10, 11. i 12. oktobar

gradski đir

Pevačica svetskog glasa Amira Medunjanin održaće tri koncerta u nizu 10, 11. i 12. oktobra (20.00) u Kombank dvorani u Beogradu.
Amira će se beogradskoj publici predstaviti u maloj, lepoj, intimnoj postavci, u pratnji vrsnog harmonikaša Mustafe Šantića, koji je jedan od saradnika na njenom nedavno objavljenom albumu For Him And Her, na kome je snimila pesme koje su izvodili legende Toma Zdravković i Silvana Armenulić.
Koncert je u skladu sa zdravstvenim propisima, uz rastojanje, maske i ograničen broj od 450 posetilaca u dvorani.
Ulaznice koštaju 1.800, 2.200 i 2.600 dinara preko mreže Tickets.rs i na blagajni Kombank dvorane.

Handmade festival na Dorćol Platzu – 11. oktobar

gradski đir

Handmade festival biće ponovo održan 11. oktobra od 11 do 19 časova.
Ovo je prilika da kupite nešto autentično najdražima i sebi, kao i da se upoznate sa handmade trendovima u gradu.
Festival je namenjen svim kreativcima, kao i onima koji uživaju u tuđoj kreativnosti. Otvaramo vrata svog prostora za sve one male proizvođače običnih i neobičnih predmeta kojima je jedna stvar zajednička – napravljene su ručno! Ulaz slobodan!
Vidimo se!