20.12.2018.

Knjige u decembru: Tokom praznika i mozak mora nešto da gricne

42 magazin, Promo
Promo, Picame

Ne sumnjamo da ste ove, uskoro prošle godine pročitali mnogo toga, ali uvek možete da donesete rezoluciju da ćete u 2019. čitati više… nego ikada

decembarske knjige

Pritom, knjige su i super način da nekom poklonite onaj tanani, eterični, poetični deo sebe, ali i odličan drugar kroz novogodišnju noć ukoliko ste se zasitili realnih sapatnika.

Ovo je lista nekih novih/starih naslova za novu godinu koja će, opet, jednom postati stara.

Blizanačka trilogija – Agota Kristof

decembarske knjige

Blizanci Lukas i Klaus metafora su (posle)ratne raspolućene Evrope.
Prvi deo trilogije Velika sveska prati njihovo detinjstvo tokom II svetskog rata u neimenovanom mestu i državi, gde ih majka zbog sigurnosti poverava baki na čuvanje. Okruženi surovošću, patnjom, zločinom i seksualnom perverzijom, njihovi karakteri i sudbine verna su slika bezdušnog sveta gde se ljudi međusobno istrebljuju kao nikada pre u istoriji. Sve vreme Lukas i Klaus zapisuju dnevnik svojih nepočinstava. Druga dva romana, Dokaz i Treća laž, prate braću kao već odrasle ljude razdvojene životnim okolnostima. Lukas ostaje u zemlji, zasniva porodicu i nastavlja rad na svojoj beležnici, koja sada postaje jedini „dokaz” postojanja odsutnog brata…
Sva tri dela ove neobične priče prvi put kod nas objavljena su u jednoj knjizi.
Kontrast izdavaštvo  / Dereta

Moja borba 5 – Karl Uve Knausgor

decembarske knjige

Kao najmlađi student koji je ikada primljen na prestižnu Akademiju umetničkog pisanja u Bergenu, Karl Uve stigao je prepun uzbuđenja i literarnih aspiracija. Ubrzo je, međutim, lišen svojih mladalačkih iluzija. Njegovo pisanje se ispostavlja kao nezrelo i ispunjeno klišeima, a njegovi pokušaji društvene afirmacije pretvaraju se u sumoran neuspeh. Po običaju svoj sram utapa u piću i rok muzici, ali, zatim, malo-pomalo, stvari počinju da se menjaju. Zaljubljuje se, odustaje od pisanja i njegov život počinje da poprima oblik života odrasle osobe. Sve dok ga autodestruktivno bančenje i neodoljiva draž spisateljske borbe ne povuku nazad.
U petom nastavku ciklusa Moja borba Knausgor piše nepokolebljivo iskreno, pružajući nam savršen uvid u dramu svakodnevnog života.
Booka

27. grad – Džonatan Frenzen

decembarske knjige

Radnja romana smeštena je u osamdesete godine prošlog veka, obuhvata sve one nelagodne teme koje će narednih decenija umnogome promeniti američki način života: dosadu i učmalost gradskih predgrađa, kulturu masovnog nadgledanja stanovništva, terorizam na tlu Amerike, paranoju. Prvi Frenzenov roman, već klasik savremene proze, prikazuje jedan običan grad koji se pretvara u bojno polje raznih interesnih grupa, a priča o američkom snu – u priču o teroru i užasu. Roman oslikava duh našeg vremena, sveobuhvatno, duboko i pronicljivo, da se čini kao da je ispred njega. Roman obiluje zanimljivim likovima, iznenađujućim situacijama i provokativnim idejama, a dugo se ne izbacuje iz glave.
Dereta

Baš kako treba, Mala priča o skoro svemu – Justejn Gorder

decembarske knjige

Nazvao sam ovu knjižicu Baš kako treba: Mala priča o skoro svemu. Verovatno se sećate izraza baš kako treba iz stare bajke o Zlatokosi i tri medveda. Zlatokosa jede kašu koja je baš kako treba, ni pretopla ni previše hladna. Pojam Zlatokosina zona, izveden iz te bajke, astronomi često upotrebljavaju kada opisuju oblast oko zvezde u kojoj je temperatura baš kako treba da bi se pronašla voda.
… Kada biste tražili da opišem Baš kako treba u tri reči, rekao bih vam da je to kratka priča o životu, smrti i ljubavi. Ipak, ovo ne bi bila knjiga iz mog pera kada se ne bi dotakla i najvećih misterija: Šta je čovek? Šta je svemir? Zašto je Veliki prasak sadržao upravo odlike i sposobnosti potrebne za naš nastanak?
Justejn Gorder
Geopoetika

Izabrana dela – Čarls Dikens

decembarske knjige

Jedinstveno jednotomno izdanje izabranih dela Čarlsa Dikensa predstavlja poslasticu za sve ljubitelje klasika, koji će uživati u tri priče: Oliver Tvist, Priča o dva grada i Velika očekivanja. Dok slikovito opisuje društvene okolnosti i varljivost našeg ponašanja, Dikens daje nadu da uvek postoji dobro i da nas ono uvek negde čeka.
Vulkan

Život bez krpelja – Vedrana Rudan

decembarske knjige

U svom prepoznatljivom stilu i na duhovit način, autorka nas suočava sa mnogobrojnim problemima koje nosi život u „krugu porodice“. Da li su sitna dečica samo budući krupni gadovi, zašto smo zadovoljni kad od njih dobijemo još manje od ono malo što smo očekivali, gde je granica između bezuslovne ljubavi i doživotne robije – samo su neka od pitanja koja postavlja Vedrana Rudan u ovoj zbirci kolumni. Mnogi će pronaći olakšanje i utehu, mnogi će se prepoznati i shvatiti da su ponekad i sami bili (i još uvek jesu) nepodnošljive krvopije. Bez obzira na to da li ste žrtva ili domaćin, knjiga će vas od srca nasmejati i pomoći vam da što bolje razumete sebe i sve one krpelje bez kojih se u životu ne može. I koje bezgranično volite.
Laguna

Za sutra najavljuju konačno razvedravanje – Branko Rosić

decembarske knjige

Igor Braunović je uspešan beogradski novinar i zvezda čuvenog televizijskog šou-programa. Njegova karijera je besprekorna sve do trenutka kad u direktnom programu javno ne izgovori nepromišljeni komentar o prvom čoveku u državi. Nakon toga se njegov život dramatično menja.  Saša Braunović, nekadašnja jugoslovenska rok zvezda, posle raspada zemlje povukao se u anonimnost i preselio u London želeći da vodi miran život. Ipak, njegova pređašnja popularnost, poput mračne senke iz prošlosti, pratiće ga u svim pokušajima da se sakrije.
Ukrštajući sudbine dva brata i sudbine njihovih porodica, Rosić  ispisuje dinamičnu i uzbudljivu priču o ljudima koji su skupo platili cenu slave.
Laguna

Skrivena lica – Salvador Dali

decembarske knjige

Konačno! Prvi i jedini roman Salvadora Dalija po prvi put na našem jeziku!
Roman će vas uvesti u neverovatni svet imaginacije Salvadora Dalija, provešće vas kroz jednu turbulentnu istorijsku epohu i upoznati sa junacima koje samo Dali može izmaštati!
Arete

M2 Multiverzum – Ivan Tokin

decembarske knjige

Tokin je pisac čija se proza čita u jednom dahu, kao poezija. Ona je duboko intimistička, svedena, utišana. Ma koliko obična bila svakodnevica, Tokin je njen nežni posmatrač, kroz njegov pogled ona postaje lepša, svežija, nesvakidašnja… Ono što ne vide svi, male, obične, svakodnevne titraje koji ljudima promiču, Tokin opaža, čuje, prepoznaje, prepričava nam jedan mikrosvet do koga mi sami ne uspevamo lako da dođemo, i čini to nepretenciozno, bez namere i toplo.
Zbirka kratkih priča objavljivanih od 2015. do 2018. godine.
Samizdat B92

Pisma Marlonu Brandu – Siniša Stojanović

decembarske knjige

Prave domaće zabeleške iz podzemlja za 21. vek — u dvostrukom ličnom ogledalu koje sačinjavaju imaginarna figura poznatog glumca s jedne, a mrtvi otac s druge strane, narator pokušava da utemelji i definiše sopstvenu egzistenciju, lavirajući između hemijski indukovanog smirenja i otupelosti koje obezbeđuju snažni medikamenti i neugasivog nezadovoljstva samim sobom, interpersonalnim dinamizmom i sumornim obrisima dostupnog sveta.
Književna radionica Rašić

Sve prođe, pa i doživotna – Žarko Laušević

decembarske knjige

Žarko je 30 meseci u zatvoru Zabela osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu Glumac i koji vodi svoje potresne beleške. On je bolno iskren u preispitivanju svog udela u krivici zbog koje je lišen slobode, vapi za svojom ljubavlju Anitom, za decom, za roditeljima. Dirljivo je njegovo opraštanje od oca, ubedljiv je kada otkazuje punomoć svom slavnom advokatu, briljantan u svojoj završnoj reči na sudu. Koliko god priznaje kad klone i kad ne vidi ima li sutrašnjeg dana, toliko je ciničan i duhovit kada za to ima povoda, pa filmski dočarava svoje junake, među kojima su i kolege koje ga obilaze, jedan od njih dobri i dragi Josif Tatić.
Dramatično štivo koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature.
Hipatia izdavačka kuća

Avangardni mit Čaplin – Bojan Jović

decembarske knjige

Utemeljena na uporednim istraživanjima brojnih evropskih i vanevropskih sredina i građe na desetak jezika, knjiga Avangardni mit Čaplin predstavlja jedinstveno proučavanje čaplinizma u književnosti, umetnosti i kulturi. Autor ispituje suštinu mita koji se ispreo oko Čaplinove ličnosti i njegovog dela, možda i jedine zajedničke i praktično nezaobilazne teme za značajne predstavnike vorticizma, ekspresionizma, dadaizma, futurizma, ekscentrizma, konstruktivizma, nadrealizma… kao i druge istaknute stvaraoce modern(ističk)og doba. Uz mnoštvo primera koji obuhvataju književna i umetnička dela, pozorišne predstave, filmska ostvarenja i muzičke kompozicije, balete i opere, knjiga ova donosi i brojne manje poznate grafičke priloge.
Službeni glasnik