02.11.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 2. do 8. novembra

42 magazin
Promo

Kulturnih događaja je, nažalost, sve manje, zaraženih je sve više. Ali ako se ipak odlučite na đir, možda će vas zanimati nešto sa naše liste

Možda se i vidimo!

19. Bijenale umetnosti u Narodnom muzeju u Pančevu – od 1. do 27. novembra

gradski đir

Performansima Slavka Bogdanovića, Dragana Vojvodića i Katarine Živanović Alfe 1. novembra svečano je otvoreno 19. Bijenale umetnosti u Narodnom muzeju u Pančevu. Bijenale sa 20 umetnika iz Srbije i Hrvatske, koje se ove godine održava pod sloganom Smrt umetnosti, živela umetnost!, trajaće do 27. novembra.
U okviru ovogodišnjeg programa radove izlaže 20 umetnika iz Srbije i Hrvatske, među kojima su Raša Todosijević, Milica Bilanović, Slavko Bogdanović, Nikola Džafo, Siniša Ilić, Katarina Jovanović Alfa, Kuda.org, umetnička grupa, Era Milivojević, Tijana Petrović, Zoran Popović, Milica Rakić, Slobodanka Stupar,  Zoran Todorović, Vesna Tokin, Treći Beograd – umetnički kolektiv i Velјko Pavlović, Dragan Vojvodić, Sanja Iveković, Ivana Armanini i Marko Golub, Vladimir Frelih i Damir Stojnić(Hrvatska), saopštili su organizatori ove manifestacije, Kulturni centar Pančevo.
Učešće u ovogodišnjem programu uzeli su i teoretirači Ješa Denegri, Reinz Seraina, dr Ivana Bašičević Antić, Dr Selman Trtovac, Stevan Vuković, Sabine Hensgen i Andrej Monastirski.

Koncertna promocija CD izdanja Aritmija u Galeriji Artget KCB – 2. novembar

gradski đir

Pijanistkinja Neda Hofman Sretenović snimila je disk pod nazivom Aritmija – savremena srpska muzika za klavir solo, koji će predstaviti publici na koncertnoj promociji u Galeriji Artget. Na promociji će učestvovati muzikološkinje dr Ivana Miladinović Prica i dr Ivana Petković Lozo, kompozitor dr um. Ivan Brkljačić i dr um. Neda Hofman Sretenović. Koncert počinje u ponedeljak 2. novembra u 20 sati.
Kulturni događaji se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a uz izvođača i organizatore, broj mesta za publiku u Galeriji Artget smanjen je na 20.
Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji događaj) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana promocije (ponedeljak, 2. novembar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela promocije će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

Veliko čekanje za one koji vole da im se nacrta na Filozofskom fakultetu BU – 2. novembar

gradski đir

Izložbom ilustracija Milana Doga nastavlja se saradnja pokreta Novi optimizam i Filozofskog fakulteta u okviru serijala Nije filozofski ćutati.  Ovoga puta, saradnja će biti i konkretizovana potpisivanjem protokola o saradnji.
Filozofski fakultet BU od 10 do 18 sati.

Bioskop Polet: Citizen Kane – 2. novembar

gradski đir

U ponedeljak 2. novembra od 19 sati na Poletovom velikom platnu biće prikazan film Građanin Kejn (Citizen Kane).

Otvaranje izložbe na koje se ne dolazi  Sandre Stojanović u Galeriji Remont – od 2. do 20. novembra

gradski đir

Otvaranje izložbe na koje se ne dolazi. Izložba o izlaganju novim rizicima, potrebama i stvarnostima.
Otvaranje na @remontgallery, Instagram live 2. novembra u 19 sati.
Kao neko ko se posvetio izlaganju umetnosti nameće se nova dilema: da li su postavka i okupljanja u trećem talasu pandemije stvarno vredni rizika kojima izlažem posetioce? Da li je umetnik u nepromenjenom formatu deluje zapravo društveno odgovorna osoba ili baš teška budala?
Za mene je odgovor jednoznačan – nijedna „umetnost” nije vredna života, a posetioci su ti koji odlučuju o rizicima kojima se izlažu… dokle god su ih svesni.
U okviru izložbe Tell me what you want, what you really, really want (Reci mi šta želiš, šta stvarno, stvarno želiš), u prostoru galerije Remont biće izložena serija dokumentarnih fotografija, instalacija i haikua čiji je cilj beleženje novih raspoloženja, potreba i stvarnosti sa kojima se susrećemo u ovoj godini. Izložba je lična, ali je javna. U fizičkom je prostoru, ali će otvaranje biti dostupno samo u virtuelnom. Ništa više nije isto, ali to ne znači da ne osećamo, ne razmišljamo i nemamo potrebu da to i proživimo sa drugima.
Na otvaranje, posetioci neće dolaziti. Umesto klasičnog događaja, samo tog dana izložba će biti fizički nedostupna, dok će svi zainteresovani moći da prate Instagram live na profilu @remontgallery 2. novembra od 19 sati. U okviru virtuelnog otvaranja, autorka će sa kustosima prošetati kroz postavku,  kontekstualizovati radove i odgovarati na pitanja, komentare i emodžije. Od 3. do 20. novembra, u koliko-toliko kontrolisanim uslovima, posetioci će moći u fizičkom prostoru galerije Remont u Maršala Birjuzova 7 (Beograd) da vide postavku ukoliko to žele… i smeju. Vidimo se (ili ne), kaže Sandra Stojanović – autorka izložbe.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra u Domu omladine – 3. novembar

gradski đir

Jedan od miljenika publike širom sveta, međunarodni muzički ansambl Barcelona Gipsy Balkan Orchestra nastupiće 3. novembra u Domu omladine Beograda i predstaviti Novu eru, šesti studijski album. Koncert počinje u 20 časova.

U kamenu svetlosti trag u Muzeju nauke i tehnike – 3. novembar

gradski đir

Muzej nauke i tehnike, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Austrijski kulturni forum Beograd predstavljaju izložbu U kamenu svetlosti trag, autora prof. dr Kristine Šarić sa Rudarsko-geološkog fakulteta i Adrijana Fajksa iz Austrijskog kulturnog foruma. Izložba je organizovana povodom 150 godina srpsko-austrijskog istraživanja koje je dovelo do nastanka geološke karte Srbije.

Džez sa stavom (Jazz with Attitude) u Strogom centru – 3. novembar

gradski đir

Glasna manjina Beograd, Strogi centar i DJ Machiavelli udruženim snagama predstavljaju Džez sa stavom, veče kada se preslušavaju ploče i diskovi džeza u raznim njegovim oblicima i to je koncept koji datira još od početka devedesetih. Inicijativa je na tome da radnim danom u pristojno vreme od 18 do 23 sata uz poneki zalogaj i čašicu razgovora razvijemo vrhunski stav. Ulaz je besplatan.

20. Bijenale keramike Beograd Konaku kneginje Ljubice – od 3. do 15. novembra

gradski đir

U Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8) od 3. do 15. novembra 2020. biće otvoreno 20. Bijenale keramike Beograd.
Međunarodna izložba umetničke unikatne keramike jedna je od retkih izložbi koju organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) preko četiri decenije i koja uspešno spaja i promoviše tradicionalne i moderne pristupe, tehnike, materijale i forme umetničke keramike.
Jubilarna postavka Bijenala keramike biće održana u Konaku kneginje Ljubice, a predstaviće se i umetnici iz regiona i inostranstva (Slovenija, Hrvatska, Japan, SAD…).

Književno veče Igora Marojevića u Zadužbini Ilije M. Kolarca – 4. novembar

gradski đir

Književno veče Ostaci sveta pisca Igora Marojevića održaće s u sredu 4. novembra u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 19.30 časova. Učesnici: dr Igor Perišić, Institut za književnost i umetnost, Zoran Bognar, urednik izdavačke kuće Dereta i autor.
Mala sala Kolarca, ulaz slobodan

Izložba Mate Đorđevića u Kući legata – od 5. do 26. novembra

gradski đir

Izložba slikara Mate Đorđevića biće otvorena 5. novembra u 20 sati u galeriji Kuće legata, Knez Mihailova 46, u Beogradu. Na preko 300 m2 i u pet soba autor će izložiti beogradskoj publici slike i crteže koje predstavljaju najrecentnije radove iz njegovog opusa. Izložba će obuhvatiti radove velikog formata kao i radove manjih dimenzija nastale u okviru Đorđevićeve aktivnosti 2011. do 2020. godine. Tokom trajanja izložbe publika će moći da vidi jedan od najpotpunijih izlagačkih poduhvata ovog mladog autora.
Galerija Kuće Legata će postavku držati otvorenu za publiku do 26. novembra.

12 gnevnih filmova: Serija Mama i tata se igraju rata u Dom omladine Beograda – 6. novembar

gradski đir

O gnevu, utekloj mladosti i teško dostižnoj zrelosti u seriji Mama i tata se igraju rata, u okviru ciklusa tribina 12 gnevnih filmova, 6. novembra govoriće: Gordan Kičić (tumač glavne uloge, jedan od reditelja, ali i scenarista i producenata serije), Vladimir Tagić (jedan od reditelja serije), Katarina Mitrović (jedna od scenaristkinja u kreativnom timu). Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.
I u novembru ostaje naglasak na gnevu odocnelog i neželjenog odrastanja, ali se u izvesnom smislu diže ulog, pa je ovoga puta u fokusu gnev izazvan strahom od zrelosti u navodnom zrelom dobu od četrdeset i kusur godina, a sve to u kontekstu priče o novoj ovdašnjoj televizijskoj seriji – Mama i tata se igraju rata iz ponude Prvog programa Radio-televizije Srbije (RTS).
Tribina počinje u 20 časova.