07.02.2019.

Savremeni fotografski kolektivi koji dele fascinantne priče iz Srbije

Dunja Jovanović
preuzeto sa sajtova/instagrama: Roadtrippin channel, BG RAW, Kamerades

Kaleidoskopski prikaz naše svakodnevice, lepote prirode, kulture (i nekulture) kroz objektive talentovanih lokalaca

fotografski kolektivi

Roadtrippin channel

Fotografski kolektivi javljaju se kao logičan i strateški odgovor pojedinaca koji su rezonovali da, u vremenu kada je svaki posao nesiguran, valja nabaviti pojačanje.

Naravno, ovakvi skupovi nisu novina – Magnum Photos, na primer, kolektiv je koji funkcioniše još od 1947, međutim, ovakva forma rada posebno je procvetala u današnjem vremenu, pre svega zbog velikog tržišta i još veće konkurencije.

Zašto su kolektivi dobri? Oni ne samo da vrve od višestruke kreativne energije (članovi se konsultuju oko obrade fotografije, razvijaju brend, brejnstormuju, organizuju izložbe, bave se publikacijama), već nude podršku i uglavnom nastaju iz prijateljstva ili se u prijateljstvo pretvore.

Rezultat ovakvih inicijativa dovodi do rođenja i slavljenja ujedinjenog autorstva, što otvara nove umetničke, intelektualne i ekonomske mogućnosti za fotografe

Fotografski kolektivi postoje i kod nas, te smo odlučili da vam predstavimo nekoliko sjajnih, savremenih lokalnih ekipa koje operišu na teritoriji Srbije i kroz svoje objektive prikazuju zemlju iz najrazličitijih uglova.

Roadtripping Channel

Ovaj kolektiv stvorio je i još uvek stvara obimnu multimedijalnu platformu sa ciljem da poveže sve ljubitelje prirode, avanturiste i istraživače – profesionalce ili amatere, svejedno. Kroz forme videa i fotografije oni promovišu aktivni životni stil, informišu nas o nekim lepim, neistraženim mestima po Srbiji, otkrivaju nove rute, pričaju priče o lokalnim običajima i tradicijama…

Ekipu čine filmski autori i kreativci – Jovana Rajčić, Vladimir Đurić, Vuk Papić, Radislav Mićović i Nemanja Milanović, koji nas svojom estetizovanom vizijom zemlje u kojoj živimo – nanovo s njom upoznaju. Iz fotografije u fotografiju.

instagram.com/roadtrippinchannel

Kamerades

…su šestorica talentovanih momaka: Milovan Milenković, Nemanja Jovanović, Saša Čolić, Marko Risović, Nemanja Pančić i Marko Rupena. Jedna mala ekipa sa zajedničkom misijom – da dokumentuju realnost u regionu i podignu svet građanima kroz konstantno upućivanje na društvene probleme, previše česte na Balkanu. Njihova fotografija je reportažna, ali izdvaja ih stil – sposobnost da njim prenesu emociju jednog trenutka.

Iako fotografije s Kamerades potpisom najčešće možete pronaći na internetu, kolektiv s vremena na vreme organizuje izložbe. Poslednja se dogodila 10. aprila 2017, pod nazivom Stazama bezimenih. U okviru nje momci su dokumentovali putovanje izbeglica i migranata kroz balkanske zemlje.

Njihov prikaz godine za nama pogledajte OVDE.

kamerades.com

Belgrade Raw

Fokusiran na Beograd, ovaj kolektiv istražuje socijalne i urbanističke aspekte života u gradu, upravo kroz različite, a opet dosta slične vizure članova-fotografa. Oni su u svakodnevnoj potrazi za običnim i neobičnim ljudima, mestima i događajima koji, po njihovom mišljenju, oblikuju glavni grad Srbije.

S publikom komuniciraju pre svega putem interneta – njihovog sajta, Instagrama i Facebooka, međutim, neretko organizuju izložbe ili na izložbama učestvuju. Tako su bili deo oficijalne prezentacije nove srpske umetnosti na izložbi Donumenta u Nemačkoj ili izložbi Fotodokumenti 02 u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. U Kulturnom centru Rex 2012. godine organizovali su događaj fokusiran na fotografiju i print, a 2013. izdali su i knjigu nazvanu upravo po kolektivu.

belgraderaw.com