12.10.2017.

Izložba u fokusu: Vremensko putovanje istorijom Hrvatske

Vanja Ratković
Petar Glebov/PIXSELL i Relja Ivanić

Prošetajte se istorijom Hrvatske, istorijom njenog glavnog grada i ličnim istorijama građana kroz nedavno otvorenu izložbu Croatia je Hrvatska. U ovom multimedijalnom vremeplovu, koji je smešten u tunelu Grič u Zagrebu, utkana je pomenuta istorija u kontinuumu pređašnje 133 godine.

brigada

Sam naziv izložbe ukazuje na ulogu kuće Croatia osiguranje u privrednom životu Hrvatske počev od 1874. godine. Ova godina jeste godina osnivanja Croatia osiguranja, a zanimljiva činjenica je ta da su njeno osnivanje inicirali književnici August Šenoa, Gjuro Deželić i političar Ivan Vončina.

U kreiranju izložbe učestvovale su agencije Millenium promocija, Brigada i Bruketa&Žinić&Grey. Za dizajn prostora izložbe bio je zadužen studio Brigada, a njen kreativni direktor Damjan Geber naglasio je da je „doživljaj povijesti kojeg smo željeli postići ključan kako bi ovakav tip izložbe postao atraktivan široj publici koju povijesne činjenice ne zanimaju previše“. Baza na kojoj su izgradili celokupan dizajn prostora bio je koncept putovanja kroz vreme i uključivanje ličnih istorijskih priča „običnih“ ljudi.

Doživljaj povijesti kojeg smo željeli postići ključan je kako bi ovakav tip izložbe postao atraktivan široj publici koju povijesne činjenice ne zanimaju previše

Na 2.100 kvadratnih metara tunelskih cevi Griča nalaze se reprodukcije 179 istorijskih artefakata, kao i svojevrsni tunel u tunelu, čelična konstrukcija čija je površina delimično prazna, a koja će se vremenom ispuniti sadržajem upravo tih ličnih priča. Reprodukcije je dizajnirala agencija Bruketa&Žinić&Grey, kao i digitalni deo izložbe putem kojeg građani mogu da učestvuju u izložbi uz hešteg #povijestpisemosami. Eksponati su sadržajno raspoređeni kroz 13 dekada koje karakterišu zanimljivi događaji, ljudi i predmeti, ali i potpuno drugačije atmosfere koje je izložbom trebalo evocirati. Kreativni tim Brigade je ovo postigao upravo uključivanjem multimedijskih i scenografskih elemenata u glavni sadržaj, a koji se poigravaju emocijama posetilaca.

Bočni tuneli Griča pretvoreni su u trodimenzionalne, interaktivne i digitalne okoline koje prikazuju specifičnosti razdoblja u kojima su se zatekli. Jedan od tunela posvećen je Nikoli Tesli, a izloženi izumi velikana nauke predstavljeni su uz pomoć studenata Fakulteta elektronike i računarstva. Drugi bočni tunel simboliše ratni bunker, a treći gostionicu iz 60-ih godina 20. veka.

Bočni tuneli Griča pretvoreni su u trodimenzionalne, interaktivne i digitalne okoline koje prikazuju specifičnosti razdoblja u kojima su se zatekli

Glavni deo izložbe kreativci iz Brigade pretvorili su u multisenzorni doživljaj – da bi se došlo do ostatka izložbe, mora se proći kroz ovaj kišni, mračan i klizav teren. Za to vreme na bočnim delovima tunela ukazuju se projekcije istorijskih ličnosti.

Na kraju ovog vremenskog putovanja, prilikom ulaska u budućnost, posetioci mogu poslati svoju poruku koja time postaje deo izložbe otvorene do 1. novembra.