08.07.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 8. do 14. jula

42 magazin
Promo

Reč ove sedmice je – limuNADA. Đirajte, uživajte i ne zaboravite da se osvežite

Vidimo se!

Monday Blues #26: Đuka & Bojan na Platou Milana Mladenovića – 8. jul

gradski đir

Serijal low-noise bluz koncerata na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda nastavlja dvojac koji stoji iza projekta The Untouchablues i rok sastava Nesalomivi: Aleksandar Đukić, bas i glas, i Bojan Vulin, gitara i glas. Projekat postoji od maja 2017. Ljubitelji bluza pozvani su na ugodno druženje i putovanje kroz jednu ličnu istoriju bluza ponedeljkom uveče na Platou Milana Mladenovića ispred DOB-a!

Humanitarni koncert u Beer Gardenu – 9. jul

gradski đir

Dođite na humanitarni koncert na Adi Ciganliji! Beer Garden, utorak 9. jul, u 18 časova se otvaraju kapije, od 20h počinje program. Džakustik bend, Grbave Tange Show (stand-up i muzički nastup), Amy and Monkey Man (Amy Winehouse Tribute)
Za sve ljubitelje dobre muzike, šarolikog ali kvalitetnog programa i prirodnog okruženja da se lepo provedu i uživaju u šumskoj oazi na samom početku makiške strane Ade Ciganlije.

Veliko ratno ostrvo: Ekološke pešačke ture 2019 – 9.  jul

gradski đir

Opština Zemun i ovog leta, tokom jula i avgusta 2019, organizuje ekološke pešačke ture. Projektom se promoviše Zemun kao prirodna oaza i srce ekološkog turizma Beograda, a građani mogu da upoznaju Veliko ratno ostrvo kao netaknuti biser prirode, adu na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, koje se prostire na 211,38 hektara.
Vodič iz GO Zemun u toku šetnje priča o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, brojnoj i raznovrsnoj ptičjoj populaciji, posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama.
Za šetnju postoje dve staze, duža 3,2 kilometra i kraća 1,6 kilometara, pa svako prema mogućnostima može da se opredeli za jednu. Ture se održavaju svakog utorka i petka od 11 sati i traju dva sata.
Prvi termin je 9. jul, a poslednji 30. avgust. Mesto okupljanja je na izlasku sa pontonskog mosta na plaži Lido. Potrebno je poneti flašicu vode, adekvatnu obuću i odeću. Kontakt za prijavu je 062/8019-067.

Performans Making The Motherboard (Stvaranje matične ploče) u MSUB-u – 9. jul

gradski đir

Performans Making The Motherboard (Stvaranje matične ploče) biće izveden u utorak 9. jula u 19 časova u Muzej savremene umetnosti u Beogradu.
Vizuelne umetnice Margareta Jelić i Dragana Žarevac će na metalnoj ogradi stepeništa ispred ulaza u Muzej fiksirati žičanu potku u koju će uplitati reciklirana creva za navodnjavanje i na taj način će konstrukcija stepeništa postati deo „tkanine“ koja je, uz zvuk analognog sintisajzera, krajnji proizvod performansa. Umetnice su odabrale formu tkanja na osnovu činjenice da je Žakardov razboj sa početka 19. veka bio preteča današnjeg kompjutera.

Vasil Hadžimanov Band u klubu Bitefartcafe Summer Stage – 10. jul

gradski đir

Vasil Hadžimanov Band održaće koncert na letnjoj sceni Bitefartcafea na Kalemegdanu 10. jula!
VHBand je do sada objavio sedam studijskih albuma, koji su naišli na fantastične kritike širom sveta. Njihov sedmi album Lines in Sand ponovo pomera granice progresivne muzike, što muzička kritika širom sveta ponovo prepoznaje i nagrađuje najvišim ocenama i sjajnim kritikama.
VHBand čine Vasil Hadžimanov, Bojan Ivković, Branko Trijić, Miroslav Tovirac, Predrag Milutinović
Ulaznice za koncert su dostupne putem www.tickets.rs servisa i www.ddtickets.rs servisa .
Rezervacije na 063594294 & 063594054.

Vasil Hadžimanov: Granice su zapravo samo linije u pesku

Dan nauke 2019: Može li nauka da promeni Srbiju? – 10. jul

gradski đir

Grupa naučnika i izumitelja koji su mahom bili imigranti iz Evrope, među kojima je i Nikola Tesla (1856‒1943), pre više od sto godina svojim otkrićima učinila je Ameriku svetskom silom i promenila svet koji je do tada postojao. Može li nauka danas da na sličan način promeni i Srbiju?
Svakog 10. jula, u spomen na dan rođenja Nikole Tesle, u Republici Srbiji obeležava se Dan nauke. Ovaj datum je odlukom Vlade Srbije posvećen nauci još od 2010. i od tada je to prilika za čitav niz manifestacija posvećenih kako liku i delu Nikole Tesle, tako i domaćoj nauci.
Institut za fiziku u Beogradu na Dan nauke, 10. jula, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) organizuje tribinu Može li nauka da promeni Srbiju?. Na tribini će eminentni profesori otvoreno govoriti o tome šta nauka danas donosi našem društvu kroz opšti okvir i stanje u kome se razvija, ali i kroz reperezentativne projekte i istraživanja. Više na stranici OVDE.  Više o tribinama OVDE.

Goran Marjanović: Tesla je imao direktan kontakt sa kosmičkim znanjem

Predstavljanje 6. broja časopisa Književna fantastika u Kući kralja Petra I – 11. jul

gradski đir

Promocija šestog broja časopisa Književna fantastika održaće se u četvrtak 11. jula u 19 časova u Kući kralja Petra I.
Književna fantastika je publikacija, koja zaljubljenicima u začudno i čudesno, već tradicionalno, donosi veliki broj priloga o savremenim i klasičnim ostvarenjima fantastične književnosti. Objavljuje se jednom godišnje kroz saradnju Kontrast izdavaštva i sajta za promociju fantastike Art-Anima.com.
Novi broj Književne fantastike posvećen je Edgaru Alanu Pou, budući da se ove godine navršava 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti tog američkog pesnika, pripovedača i teoretičara.
O časopisu će govoriti osnivač i kourednik Dragoljub Igrošanac i zastupljeni autori Miomir Petrović, Nikola Dragomirović, Miloš Cvetković i Mihajlo Vitezović. Veče uređuje i vodi autorka projekta Isidora nas sluša Laura Barna.

Beyond 2000 Summer Jam! u klubu Shlep – 11. jul

gradski đir

Jedno od najpopularnijih večeri u klubu Štrafta dobilo je svoju letnju verziju! Hitovi uz koje ste odrastali, uz koje odrastate i uz koje nikada nećete odrasti – Beyond 2000 Summer Jam @ klub Shlep!
Ovog leta na Shlepu se nastavlja serijal žurki na kojima će se puštati muzika za đuskanje nastala u 21. veku!
Izvanredna prilika da se spustite na reku četvrtkom, pobegnete iz betonske džungle na brod sa najlepšim pogledom na grad, Kalemegdan, reku i mostove.
Za miks pultom Duško Milojević a.k.a. Dulex. Ulaz je do ponoći slobodan, a posle ponoći 200 dinara.

Feloneezy All Night Long u Klubu 20/44 – 11. jul

gradski đir

DJ Feloneezy nastupa u Klubu 20/44 11. jula.
Ulaz do ponoći slobodan, a potom staje 300 dinara.

Filmsreet: Leonardo Dikaprio vikend – 12 i 13. jul

gradski đir

Za ovaj vikend bioskop na otovrenom Filmstreet pripremio je:
u petak 12. jul u 20.30 – Inseption na Tašmajdanu
u subotu 13. jula u 20.30 – Revenant na Tašmajdanu.

Dan za limuNADU za Svratište – 13. jul

gradski đir

Svratište za decu i Centar za integraciju mladih organizuju petu po redu akciju DAN ZA LIMUNADU ZA SVRATIŠTE u okviru koje će ugostiteljski objekti u Beogradu (i šire), prihod od prodatih limunada tog dana donirati Svratištu za decu. Prikupljena sredstva koristimo da se pripremimo za narednu školsku godinu i spremni dočekamo 1. septembar. I ove godine imamo više od 250 školaraca i za sve njih ćemo pripremiti školski pribor i sve ono najneophodnije za školu baš zahvaljujući vašoj podršci i sredstvima prikupljenim u Danu za limuNADU:)
Lokali koji učestvuju u ovoj akciji biće obeleženi posterom, a njihov spisak možete pratiti i na našoj FB stranici. Vaše je samo da odaberete lokal u kome ćete se 13. jula osvežiti limuNADOM.

Obojeni program u Beer Gardenu – 13. jul

gradski đir

U Beer Gardenu u subotu 13. jula nastupa Obojeni program!
Gosti: Strah.
Ulaz je besplatan do 22, posle toga košta simboličnih 300 dinara.

Ulica kralja Petra – istorija grada u 1.000 koraka – 13. jul
gradski đir

Ukoliko želite da doživite Beograd šetnjom samo kroz jednu ulicu – pridružite nam se u šetnji ulicom Kralja Petra. Ulica koja povezuje reke Savu i Dunav bila je centar dešavanja u starom Beogradu. Ulica koja objedinjava tri religije. U ovoj ulici su otvorene prva knjižara, prva apoteka, prva pošta i hotel, postavljen je prvi sto za bilijar. Nekad najvažnija trgovačka ulica u kojoj je otvoren prvi moderni Robni magazin, prva je popločana kockom umesto turske kaldrme.
Napomena: prijave su obavezne! Okupljanje kod zgrade Bogoslovskog fakulteta. Tura traje oko dva sata i košta 600 dinara. Informacije i rezervacije: 063/77-41-181. Tura se realizuju ukoliko ima pet prijavljenih osoba. Broj mesta je ograničen.

Priča Černobilj:Tribina o seriji u Poletu – 14. jul

gradski đir

O američko-britanskoj serijskoj drami Černobilj, baziranoj na istinitoj priči koja najvećim delom prati dešavanja tokom najgore nuklearne katastrofe u istoriji aprila 1986. godine u današnjoj Ukrajini, bruji čitav svet. Serija Černobilj ruši sve rekorde gledanosti, a nakon emitovanja poslednje, pete epizode, na osnovu glasova više od 130.000 gledalaca, izbila je na prvo mesto na IMDB-ovoj listi 250 najbolje ocenjenih filmova i serija svih vremena s ocenom 9,7 od mogućih 10. Retko ko je ostao ravnodušan na produkciju i scenografiju serije, na scenario i likove, a posebno na heroja Valerija Legasova, ruskog naučnika čija je životna priča možda i mračnija od černobiljske katastrofe.
Kako je ova serija dobila status kultne posle samo jednog emitovanja i zbog čega nas iznova fascinira priča o Černobilju? Koliko su verno prikazana stravična istorijska dešavanja i kakve su njihove današnje posledice? Govore: Pavle Zelić, pisac fantastike i scenarista, Dragan Jovićević, urednik kulture nedeljnika NIN, Uroš Dimitrijević, novinar BBC News na srpskom, Pavle Pavičić, urednik portala Kultur Kokoška. Tribina počinje u 18 sati.

Velika berza ploča i diskova u DOB-u – 14. jul

gradski đir

Audio-berza i Dom omladine Beograda organizuju razmenu i prodaju originalnih izdanja ploča i diskova. Nedelja 14. jul od 10 do 14 sati.

Otvoreni turnir u pikadu u Lozničkoj 11– 14. jul

gradski đir

U nedelju 14. jula od 17 časova u Lozničkoj 11 održaće se turnir u pikadu (monkey cricket). Igra se jedan na jedan sistem direktnog ispadanja, prva nagrada je zlatni pehar Loznička 11 kao i šampanjac, druga nagrada je srebrni pehar, treći bronza : ) kao i medalje za neke od učesnika.
Za učešće se prijaviti na telefona 060/01-10-011, participacija je 600 dinara. Za svakog učesnika i takmičara obezbeđeno je jedno piće dobrodošlice kao i  tapasi za vreme turnira.
Strelice ponesite svoje, a i L11 će imati poneki komplet za igrače koji nemaju svoje strelice.

Najlepši dvorci Vojvodine