25.10.2018.

Preslušajte numere koje su predložili domaći pijanisti i klavirski kompozitori

Dunja Jovanović
Andrea Vajda Bauk, Srđan Veljović, Promo

Pitali smo nekoliko učesnika, kompozitora i izvođača s projekta Klavirsko nebo: Nova muzika kompozitora iz Srbije, da nam daju još, još i još klavirske muzike! Da slušamo ceo dan, nezasito. I oni su bez ustezanja rekli – VAŽI!

Klavirsko nebo

Klavirsko nebo: Nova muzika kompozitora iz Srbije je kompilacija 17 genijalnih kompozicija koje slave značaj klavira u savremenoj muzici 21. veka.

Inspirisani muzikom koju stvaraju ili interpretiraju Nils Fram, Maks Rihter, Hauška, Olafur Arnalds, Lubomir Melnik, Jan Tirsen, Piter Broderik, Majkl Prajs, LP Duo, Branka Parlić, Tim Heker, Ilja Bešelvi… i pod velikom uticajem nasleđa Filipa Glasa i Erika Satija, Izdavačka kuća Pop depresija,  Kišobran kolektiv i multitalentovani  dvojac LP Duo pokrenuli su akciju sa ciljem da nam otkriju domaće kompozitore/kinje za solo klavir i inspirišu pijaniste/kinje da predstave svoju muziku, improvizacije, kolaže i osećanja.

Na kompilaciji se nalaze dela autora/ki: Jovane Backović, Stefana Simonovića, Milice Tegeltije i Luke Ignjatovića, Svetlane Govorković (Monamie), Ilije Ludviga, Petra Stevanovića (Ljubičice), Milice Predolac, Andreja Negića, Marka Marića, Veljka Nenadića, Tijane Mićović, Marije Živanov, Jana Nemečeka, Pavla Popova, Vladislava Raca, Dušana Gajića i Ane Ćurčin. Dizajn omota delo je Bratislava Milenkovića, a mastering za CD i digitalno izdanje uradio je Uroš Milkić (Down There Studio).

Preslušavali smo kompilaciju na adresi http://popdepression.bandcamp.com i bili inspirisani da čujemo još! Zato smo pitali nekoliko učesnika, kompozitora i izvođača sa ovog lepog projekta da nam daju još, još i još klavirske muzike! Da slušamo ceo dan, nezasito. I oni su bez ustezanja rekli – VAŽI! Pavle Popov, Milica Tegetlija i Milica Predolac priredili su za vas i nas mini playliste, a ovom našem predlogu pridružio se Ivan Lončarević, autor emisije Pop depresija i urednik izdanja Klavirsko nebo: Nova muzika kompozitora iz Srbije.

Klavirska muzika je pank 21. veka! Ako se ne slažete, onda, sasvim sigurno, još uvek niste čuli Lubomira Melnika ili Ilju Beševlija. Ukoliko je to situacija – morate je promeniti što pre!

Poslušajte njihov izbor, te mini-uvode u klavirsku muziku, intro u jedan novi svet, melodičan i maštovit, a u kom nam se dopada da boravimo.

Hvala im, do (klavirskog) neba.

Pavle Popov kaže da poslušamo:

Pavle Popov je multiinstrumentalista iz Beograda rođen 1989. godine. Završio je Muzičku akademiju u Beogradu, Odsek za teoriju muzike, i kontrabas na Akademiji u Kragujevcu.

Klavirsko nebo

Pavle Popov, foto: Srđan Veljović

Na sceni je aktivan od 2000. godine, sa bendom Sve ili ništa sa kojim izdaje album za PGP RTS. Ubrzo potom Pavle izlazi iz mejnstrim voda i okreće se alternativnom zvuku. Sa više beogradskih bendova nastupao je na festivalima u Srbiji i regionu, a trenutno nastupa sa grupama Sergio Lounge i Coucou Abel. Takođe se bavi i filmskom muzikom, kao i modernom klasičnom muzikom.

Milica Tegeltija predlaže nekoliko lepih numera:

Milica Tegeltija rođena je u Beogradu 1989. godine. Završila je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, Odsek za opštu muzičku pedagogiju. Sarađivala je sa domaćim rok bendovima i muzičarima u nekoliko projekata.

Klavirsko nebo

Milica Tegetlija

Osam godina bila je član ženskog akademskog hora Collegium Musicum, sa kojim ja nastupala na više od trista koncerata u zemlji i inostranstvu. Aktivno se bavi pedagoškim radom i kreativnim izražavanjem kroz muziku, što je krajem 2017. godine rezultiralo objavljivanjem prvog autorskog CD izdanja Igra.

Milica Predolac kreirala je sledeću playlistu za 42 magazin:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLn1zwUbcSkNLLQQ8rg-TtvIIPzhGlCSUp

Milica Predolac završila je master studije klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Nenada Radića. Akivan je član Bliss Chamber Ensemble od 2013. i jedan od organizatora Festivala kamerne muzike BLISS u Nišu. Bavi se i pedagoškim radom. Odnedavno, amaterski komponuje za klavir, kao i za klavir i glas.

 

Klavirsko nebo

Milica Predolac

Playlista Ivana Lončarevića:

Rođen 1970. u Beogradu. Mašinski inženjer po obrazovanju, novinar po profesiji, muzički promoter po sopstvenom izboru. Autor radijske emisije Pop Depresija koja se emituje od 2001. godine.

Klavirsko nebo

Ivan Lončarević, foto: Andrea Vajda Bauk

Organizator koncerata i drugih kulturnih sadržaja, izdavač i neko ko se brine da nekoliko bendova uradi stvari na svoj način. Ima sestru Katarinu, živi sa Zumom. Konstantno sluša i voli muziku.