09.01.2017.

Robote, boli me mezenterij! Pa zo-vi dro-na da ti ku-pi le-ko-ve

Ružica Vizinger
Ukoliko ste se ikada provozali ozbiljnim rolerkosterom, poznat vam je onaj osećaj kada stignete na najvišu tačku i zaustavite se na nekoliko sekundi nebu pod oblake da pukne pogled u daljinu i obuzme prijatna jeza, a već u sledećem trenutku propadnete brzinom svetlosti u ambis sa stomakom u zubima. Tek što smo se oprostili sa prethodnom godinom, u stilu dobro je da je prošla, i uobičajeno poželeli da ova 2017. ne bude tako surova prema nama, a već su nas izbombardovali raznim novogodišnjim najavama. Da li ste spremni da se suočite sa istinom dok euforija slavlja još traje? Za utehu, osim još jednog u nizu smaka sveta koji nas navodno čeka na jesen, ima tu i lepih i uzbudljivih predviđanja.

Nezaposleni Finci definitivno će pamtiti ovu godinu zbog socijalnog eksperimenta svoje matične države da im se u ovoj godini isplaćuje mesečna nadoknada u visini od 560 evra. Više od 2.000 nezaposlenih dobiće ovu sumu bez obaveze da pravdaju kako su potrošili novac, a time je Finska postala prva zemlja u Evropi koja je na konkretan način i bez uslovljavanja podržala svoje najugroženije stanovnike.

I njihovi susedi Šveđani ovu godinu počinju odlukom da odustanu od namere da se uvede šestočasovno radno vreme uz jednostavno obrazloženje – probali smo i neisplativo je. Rekord najkraćeg radnog vremena i dalje drže Francuzi sa radnom nedeljom od 35 sati, i to već 17 godina, a od ovog januara kompanije sa više od 50 zaposlenih imaju pravo na diskonketovanje, odnosno mogućnost da ne odgovaraju na mejlove posle radnog vremena, jer je to prekovremeni rad koji nije plaćen.

Uobičajeno, na početku ove godine sve oči bile su uprte u Holivud, ali ne zbog nestašnih zvezda koje su se skućile u jednom od najlepših delova Amerike, već bukvalno u najprepoznatljiviji simbol koji je preko noći od natpisa Hollywood postao – Hollyweed. Prema navodima medija, jedan vickast muškarac obučen u crno pod okriljem noći, tačnije u tri ujutru, popeo se do znaka i vešto zamenio OO u EE. Novi znak stajao je čak osam sati, dok nije vraćen u prethodno stanje, a taj istorijski momenat zabeležili su mnogobrojni fanovi Instagrama. Inače, ovo nije prvi put da se menja simbol filmskog sveta, prvi put to je učinjeno 1976. godine, a zatim i 11 godina kasnije.

A kada smo u holivudskom svetu, prvih dana januara odjeknula je vest da je Angelina Jolie zbog ozbiljnih zdravstvenih problema izazvanih dodatnim gubljenjem kilograma (navodno sada ima samo 34!) završila u bolnici. Već sutradan paparaci su je uslikali kako nasmejana i raspoložena okružena decom uživa na snegu u Koloradu, naravno bez Brada Pitta, koji i dalje ozbiljno pati jer mu ne dozvoljava da makar nakratko bude sa decom.

Još jedna nepotvrđena vest raznežila je fanove velikog holivudskog zavodnika Georgea Clooneyja, a to je da će uskoro postati tata jer zgodna Amal nosi blizance i trebalo bi da dođu na svet u martu. Ne sećam se da sam negde videla fotku sa velikim stomakom, ali to ništa ne mora da znači.

Lightening the mood in advance of our speeches tonight. #RNC #RNCinCLE #2016Cle

A photo posted by Ivanka Trump (@ivankatrump) on

Ličnost godine, prema predviđanjima eksperata, definitivno će biti američki predsednik Donald Trump, ali i njegova supruga Melania, koja odlično uspeva da ustalasa javno mnjenje svojim životnim odlukama. Ovoga puta to je informacija da se neće useliti u Belu kuću kao prva dama, već će ostati na staroj adresi i posvetiti se odgajanju sina. Njeno mesto zauzeće predsednikova ćerka Ivanka Trump, doduše ona neće živeti na adresi 1600 Pennsylvania Ave, ali će definitivno imati značajnu ulogu u novoj američkoj administraciji.

Još jedna žena je u fokusu prvih dana 2017, i to kraljica Elizabeta, koja je ušla u 91. godinu i prvi put se nije pojavila u javnosti tokom prazničnih ceremonija, što je izazvalo brojne strepnje da se nešto ozbiljno dešava, a situacija je kulminirala vešću da više nije među živima. Poslednja zvanična informacija jeste da je najstarija evropska prestolonaslednica dobila ozbiljnu upalu pluća i da je pod nadzorom lekara.

Na početku svake godine bombarduju nas informacijama o naučnim dostignućima koja nas vode u novu virtuelnu stvarnost. Roboti su definitivno u fokusu tehnološkog razvoja, posebno takozvani walking roboti koji sve češće obavljaju teške industrijske poslove, a ozbiljno se usavršavaju i oni namenjeni kućnim prilikama – za pomoć oko staranja o bolesnima i deci.

Dronovi će i u narednom periodu osim u vojnim namenama i antiterorističkim akcijama biti omiljena naprava u svakodnevnom životu, na primer za dostavljanje namirnica iz velikih marketa, a osim bojazni da ne dođe do sudara u vazduhu sa različitim letelicama, sve je veća opasnost od susreta bliske vrste sa pticama koje su zbunjene gužvom u ovom prostoru.

Da li možete da verujete da mi još uvek ne znamo koje sve organe imamo u telu?! Nedavno je potvrđeno da je pronađen novi organ koji je nazvan mezenterij. Nalazi se u probavnom traktu, utvrđena mu je anatomija, ali ne i funkcija. Evo novih izazova u godini pred nama.

A što se tiče lakših tema, bradonje su po svemu sudeći stvar prošlosti, goodbye mountain- man and wellcome shaven face!

Pa kad smo kod brijanja i brijača, kao jedan od načina da se izjednače polovi veliki hipermarket Tedesco doneo je odluku da se cene ženskih brijača usklade s onim namenjenim muškom polu. Marketinški magovi najzad su priznali da je potpuno bez veze što roze brijači više koštaju samo zbog boje.

I još nekoliko detalja za one koje sebe smatraju hipsterima: masivno drvo kao detalj u enterijeru je pase. Umesto njega materijal 2017. je terrazzo – mešavina betona i sitnih kamenčića. Deluje potpuno optimistički u zatvorenom prostoru.

for-some-you-cant-put-a-price-on-peace-of-mind

Koliko god pokušavali da se odupremo astrološkim predviđanjima, nekako na početku svake godine prosto smo hipnotisani potrebom da saznamo kakva su nam sva iznenađenja zvezde pripremile u narednih 365 dana. Ove godine u epicentru je Zvezda smrti, nazvana tako jer će nam navodno doneti zloslutnu planetu Nibir, koja će zbrisati planetu Zemlju. Sasvim slučajno, zajedno sa ovom vešću pojavila se i ona o kompaniji Vivos Group sa sedištem u Kaliforniji, a koja se bavi izgradnjom bunkera za preživljavanje – od onih jednostavnih opremljenih elementarnim stvarima za život po ceni od oko 12.000 dolara do veoma luksuznih namenjenih hedonistima koji neće da se odreknu života na visokoj nozi ni u vreme smaka sveta. Ove godine trebalo bi kompletno da bude završeno bunkersko naselje u Dakoti, a zainteresovani će dobiti priliku da iznajme bunker na 99 godina po ceni od 1.000 dolara godišnje i uz depozit od 25.000 dolara.

I na kraju, da li vas interesuje tumačenje najpoznatijih srpskih proroka Tarabića? Hm, dovoljno je da kažem da će kolone ljudi iz celog sveta stajati na našim granicama ne bi li spas našli… A i skočila je cena bunkera.