08.12.2017.

LISTA: Galerije otvorene u 2017.

Nadežda Pajkić
Promo, Nemanja Knežević, Marija Kuluškić

Bližimo se kraju 2017, a to je vreme sumiranja, rekapitulacije i – pravljenja raznoraznih lista koje su obeležile godinu.

Panorama Predraga Terzića na izložbi Devotion u Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau

Panorama Predraga Terzića na izložbi Devotion u Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau

Počinjemo jednom nekonvencionalnom – a to je lista galerija koje su otvorene u 2017!

Godina koje će uskoro biti iza nas bila je interesantna za nezavisnu umetničku scenu budući da je otvoreno nekoliko zaista sjajnih prostora čiji se osnivači bore za stvaranje stabilnijeg tržišta i promocije regionalne umetnosti.

Transformart 

Detalj sa izložbe "Daljine", umetnice Mine Piščević

Detalj sa izložbe “Daljine”, umetnice Mine Piščević

Od svih galerija na listi, ova je otvorena prva, dakle – najstarija nova galerija. Otvorena je januara 2017, a iza nje stoje Ana Zarubica i Ava Bojović. Ideja koju Ana i Ava imaju jeste da prostor transformišu sa svakom novom izložbom i zapravo pomeraju granice prikazivanja umetnosti. Do sada je tamo izlagao veliki broj umetnika, a izdvajamo Sonju Helenu Lundin, Milana Ćuka, Timora i Tijanu Đorđević. Trenutno je aktuelna izložba Daljine divne Mine Piščević, a čekamo i novu izložbu u organizaciji Kulturforuma, koja će se desiti upravo u ovom prostoru.

Pored sjajne ideje prezentovanja umetnosti u okviru galerije organizovana je i Škola vazdušnih akrobacija, tj. akrobacija na svili, koju vodi Tanja Milanović, a galerija ima i kurs glume i režije ArtoNaut, koju organizuju i vode rediteljka Jelena Marković i glumica Mila Manojlović.

GDE: Svetog Save 8, Beograd

Laufer || Eugster

S izložbe "9:14" umetnika Emira Esha Šehanovića

S izložbe “9:14” umetnika Emira Esha Šehanovića

Prostor je otvoren za posetioce 5. maja 2017. izložbom Demons – o kojoj smo već pisali – Vladimira Milivojevića Bugija, međunarodno priznatog fotografa iz Srbije. Nakon Bugija, u galeriji su se smenjivali fantastični umetnici od kojih izdvajamo izložbu nazvanu 9:14 umetnika Emira Esha Šehanovića. Trenutno je galeriju okupirala performans umetnica Marta Jovanović sa svojim projektom Motherhood.

Galeriju Laufer-Eugster Belgrade osnovali su Švajcarci koji već neko vreme žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova Jan Eugster – sa idejom da definišu i promovišu regionalnu scenu savremene umetnosti.

GDE: Stovarište u pojasu stare beogradske luke u Dunavskoj bb (Viline vode bb)
RADNO VREME: Posetu zakažite putem telefona 066/63-23-942

HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau 

Grupna izložba “Devotion” predstavlja radove umetnika: Predraga Terzića, Nataše

Grupna izložba “Devotion” predstavlja radove umetnika: Predraga Terzića, Nataše

HESTIA je nezavisni multidisciplinarni prostor za savremenu umetnost koji okuplja kako etablirane tako i mlade vizuelne umetnike, istovremeno razmenjujući iskustva i stečena znanja. Prostor funkcioniše kao rezidencija za umetnike koji žive van Beograda i takođe kao izlagački prostor. Sam naziv galerije potiče od imena Hestia (gr. /ˈhɛstiə/), grčke boginje ognjišta, oikosa, arhitekture i domaćinstva.

HESTIA se nalazi u privatnom stanu i poseduje ognjište, tj. kamin koji predstavlja ovaj izložbeni prostor i na simboličkom nivou. Sa nekoliko godišnjih termina i raznim dešavanjima i programima, cilj je ostvarivanje samostalnih i grupnih izložbi sa fokusom na teme koje se odvijaju u Istočnoj Evropi i Južnoj Americi, dok je rezidencija otvorena za ostvarivanje projekata koji su posvećeni međunarodnim umetničkim stvaralaštvom, a koji, radeći direktno iz okruženja, sarađuju sa lokalnom umetničkom scenom. Umetnički radovi realizovani tokom rezidencijalnog programa teže uspostavljanju međunarodne kulturne saradnje i umrežavanju raznih aktera iz kulture iz regiona.

GDE: Topličin venac 14/9, Beograd, IV sprat
RADNO VREME: od četvrtka do nedelje od 11 do 19 h

Asocijacija blanc / blank / бланк

Otvaranje izložbe Seba Janiaka; fotografija Marija Kuluškić

Otvaranje izložbe Seba Janiaka; fotografija Marija Kuluškić

Iako je trenutno smeštena u prostoru na IV spratu od gotovo 400 metara kvadratnih koji se nalaze u Luci Beograd – delu grada koji postaje sve interesantniji modernim umetnicima, koncept Asocijacije blanc / blank / бланк jeste da, u zavisnosti od projekta, izabere, po potrebi, i neki drugi prostor, a koji uvek ostaje u domenu industrijskog.

Aktuelni galerijski prostor otvoren je 3. novembra izložbom francuskog fotografa Seba Janiaka, koji je poznato ime u svetu fotografije i režije video-spotova.

GDE: Dunavska 86, Luka Beograd
RADNO VREME: Posete se zakazuju putem maila blanc@blancblank.net ili telefonom: 060/09-96-610

GIR art space

li20171011__e2a8400_p04_v4-1-1024x676

GIR Store je isprva bio jedinstveni maloprodajni centar koji uključuje sve vrste proizvoda za dom – od nameštaja do rasvete ili aksesoara. Pored toga, fabrika GIR u Kraljevu proizvodi i svoj nameštaj u saradnji sa talentovanim dizajnerima i arhitektama.

Međutim, ovaj centar je odnedavno proširen na još jednu delatnost, a to je uvođenje izložbenog prostora sa idejom da prezentuje radove umetnika iz regiona, svih generacija.

Prostor je otvoren 18. oktobra izložbom ФОРМА – FORMA, na kojoj su izlagani radovi grupe mladih autora – Dragane Krtinić, Gorane Bačevac, Gorane Stojkov, Helene Tošić, Jovane Čajović, Marije Knežević – Mariah Scary, Marine Milanović, Milice Mijajlović, Nemanje Kneževića i Stefana Jovanovića

Sa ciljem da ujedini sve vrste umetnosti, ekipa koja stoji iza GIR Storea radi na razvoju umetničkog tržišta i mapiranja domaće scene na svetskoj karti.

GDE: Trešnjinog cveta 5, Beograd
RADNO VREME: Ponedeljak-petak od 10 do 20 h, subotom od 10 do 16 h, nedeljom ne radi

MARSH Open Space

18010946_1368308006591810_4459805459927641517_n

MARSH Open Space otvoren je u martu 2017. i pre svega je organizovan kao coworking prostor, ali pored toga, ekipa koja stoji iza ove ideje organizuje i druge programe.

24296469_1667379349979455_7103169324873557409_n

Na mapi izložbenih prostora pozicinirao se nedavno i to izložbom fotografija Brioni autorke Dee Cvetković. Ove fotografije nastajale su tokom leta od 2012. do 2017. na Brionima, a ova letnja izložba na početku zime privukla je dosta mladih ljubitelja fotografije. Izložba je i dalje aktuelna – otvorena je do marta 2018, nakon čega se priprema novi izlagački program.

GDE: Cetinjska 15
RADNO VREME: Ponedeljak-petak od 9 do 17 h, vikendom ne radi