19.12.2017.

Filmska modna priča

42 magazin
Pinterest, Profimedia

Nova vizija, nova kolekcija i nove ideje zahtevaju najjače adute da bi bile jasno prenete, zato kreativni direktor bira Kate Moss i Kapri kao elemente nove kampanje

kate moss

Kreativni direktor modne kuće Yves Saint Laurent Anthony Vaccarello našao se u rediteljskoj ulozi jer ko bolje nego sam tvorac može da prenese ideju nove prolećne kolekcije sa potpisom YSL. Otkada je on preuzeo kreativnu palicu, osetio se modni zemljotres već s prvom kolekcijom, i to u prvim koracima modela na pisti – a opšti utisak je da je dizajner došao na svoje mesto, a ne u tuđu kuću kao što je to često slučaj sa drugima. Ovde je sve kliknulo kao puzzle, buntovni YSL, kakvog ga svi pamte, spojen je sa neverovatnim seksepilom koji kroz kreacije izražava Anthony, a rezultat je prava YSL žena.

kate moss

Ako pokušavate da vizuelizujete tu ženu u svojoj glavi, ne morate mnogo da mislite jer ovim epitetima odgovara na prvu loptu niko drugi do personifikacija YSL duha – Kate Moss. Zato se posle deset godina vraća kao zaštitno lice nove kampanje. Ovoga puta ne samo kao model kroz kampanjske fotografije, već i kao filmska silueta koja korača kroz video na lokaciji koja podseća na san. Bukvalno! Vila Malaparte na Kapriju u Italiji je kao objekat iz bajke ili Diznijevog filma.

Ovo zdanje iz 1938 godine delo je arhitekte Adalberta Libera i predstavlja suštinu italijanske arhitekture moderne.

kate moss

Piramidalne stepenice su monumentalna karakteristika objekta i ne ostavljaju ravnodušnim nikoga s obzirom na to da se nalaze na 32 metara visine od mora na litici urezane u stenama. Ideja je bila da spoji modernu i klasičnu arhitekturu u impozantnu građevinu koja je istovremeno ostavlja utisak skloništa i ušuškanosti, ali i širine koju omogućava pozicija na vrhu litice i pogled na prirodu koja je okružuje.

kate moss

Inspirisan retro klasikom 60-ih godina i filmovima, Anthony je osmislio crno-belu modnu priču koja jedan na jedan odslikava viziju iz njegove glave i prenosi svima jasno ideju sa kojom je dizajnirao novu kolekciju.

kate moss

Atmosfera francuskog pravca nouvelle vague osim na videu prisutna je i na statičnom delu kampanje u vidu fotografija, a Kate u 43. godini još jednom pokazuje zašto u Britaniji ime Kate nije asocijacija na princezu. Osim Kate, u filmu je i Jamie Borchet, a kadrove potpisuje Natailie Canguilhem.

Možda su u kampanji komadi odeće iz prolećne kolekcije, ali to ćete teško primetiti u ovoj konstelaciji jer bezvremenost je ovde ključna reč.