01.06.2017.

Filmovi iz Kana koje nestrpljivo čekamo u domaćim bioskopima

42magazin

Kada kažemo Filmski festival u Kanu, na šta pomislite?

Na glamur, crveni tepih, ekstravagantne toalete sigurno, ali i na Zlatnu palmu – nagradu koja se dodeljuje najboljim filmskim ostvarenjima. Ova godina je bila zaista sjajna za filmsku industriju, a rezultirala je time da je jako teško doneta odluka – kome prestižnu nagradu dodeliti. Mi smo napravili listu od deset filmova prikazanih na Kanskom festivalu koje bismo VEOMA želeli da vidimo u domaćim bioskopima – jer kvalitetan film zahteva veliko platno i sjajno ozvučenje. A ponekad i glasno navijanje publike.

Blade of the Immortal
Režija: Takashi Miike
Uloge: Takuya Kimura, Hana Sugisaki, Sota Fukushi

Iako ova lista nema redosled – od najboljem ka manje najboljem filmu, već su nasumično poređani, namerno je započeta s naslovom u režiji Takashija Miikea, jer to je njegov stoti film! Zaplet je vrlo jasan – zloće s raznoraznim supermoćima, oružjem i kostimima napadaju glavnog lika Šoguna – besmrtnika i mladu junakinju (koju glumi 19-godišnja devojka). Gledajte noću i glasno navijajte!

The Killing of a Sacred Deer
Režija: Yorgos Lanthimos
Uloge: Nicole Kidman, Colin Farrell, Barry Keoghan

https://www.youtube.com/watch?v=ZZwqZa5QJCo

Malo reditelja uspeva da stvori atmosferu crnohumornog nadrealizma kao Yorgos Lanthimos. Ako ste voleli njegova ostvarenja The Lobster i Dogtooth, onda je ovaj film – must see. Colin Farrell se nanovo pojavljuje kao glavni protagonista (nakon brilijantne uloge u pomenutom filmu The Lobster), dok njegovu ženu tumači blazirana Nicole Kidman.

The Meyerowitz Stories
Režija: Noah Baumbach
Uloge: Dustin Hoffman, Adam Sandler, Ben Stiller, Emma Thompson

Taman kad smo pomislili da su nam Adam Sandler i Ben Stller izašli na nos, ova dva glumca dokazuju da imaju još nekoliko asova u rukavima (čak se šuška da će Adam Sendler biti nominovan za Oskara sledeće godine zbog ove uloge). Ovaj zabavan, ali i pomalo tužan film o porodici obećava da će osvojiti naša srca, a mi smo spremni da poverujemo u to!

Jeune Femme
Režija: Léonor Serraille
Uloge: Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye, Lilas-Rose Gilberti-Poisot

Google Translate nam kaže da se treba pogledati na francuskom kaže un à regarder, a mi ćemo, kada je ovaj film u pitanju, uraditi baš to – staviti ga na listu gledanja. Film prati 31-godišnju Paulu, Francuskinju koja napušta svog momka, a sa sobom vodi njegovu mačku – za koju govore da je najbolja glumica koju je populacija mačaka ikada imala.

The Beguiled
Režija: Sofia Coppola
Uloge: Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning

Iako svi čekaju Malu Sirenu koju je režirala Sofia Coppola (hoće li se to uopšte desiti ili je samo mit?), na repertoaru je njen nov naslov The Beguiled – kompaktan i suptilan film. Ako volite vatromete i ludilo na koje smo navikli u Coppolinom filmu Marie Antoinette, onda očekujte slične stvari. Glumci su odlični, ali nam se još više sviđaju kostim i viktorijanski enterijeri.

Okja
Režija: Bong Joon-ho
Uloge: Tilda Swinton, An Seo Hyun, Paul Dano

Okja je genetski modifikovana i veoma pametna džinovska svinja koja će vas očarati. CGI umetnici su napravili zaista fantastičan posao kada je ovaj film u pitanju, a pored virtuelnih karaktera gledamo i Tildu Swinton kao zlu šeficu američke korporacije. Srećom, ovo je Netflixovo ostvarenje, pa ga već možete streamovati ako imate pretplatu.

The Florida Project
Režija: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite
Uloge: Sean Baker

Nekako i ne sumnjamo da je Willem Dafoe briljirao u ulozi hotelskog menadžera u filmu The Florida Project, ali nam je zanimljivo da vidimo kako se Bria Vinaite – glumica otkrivena preko društvene mreže Instagram, po prvi put snalazi na filmu, u jednoj od glavnih uloga.

A Gentle Creature
Režija: Sergei Loznitsa
Uloge: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Sergei Kolesov

Ako imate problem s birokratijom, šalterskim službenicima i korisničkom uslugom – možda ne bi trebalo da gledate ovaj film (ili baš zato treba?). A Gentle Creature je slika i prilika brutalne birokratije, lenjosti i problema u komunikaciji između mlade žene koja pokušava da podigne paket iz pošte, ali joj zbog konstantnog nedostatka papirologije to ne dozvoljavaju. Zvuči li vam poznato?

Loveless
Režija: Andrey Zvyagintsev
Uloge: Maryana Spivak, Alexey Rozin, Matvey Novikov

Andrey Zvyagintsev je trenutno najpoznatiji ruski reditelj koji se proslavio filmom Levijatan (ovaj film je delom sniman i kod nas, sećate se?). Ako volite arthouse filmove, onda definitivno ne bi trebalo da propustite ni ovu priču o razvodu muškarca i žene u Rusiji i njihovoj svađi oko starateljstva nad detetom.

Happy End
Režija: Michael Haneke
Uloge: Isabelle Huppert, Mathieu Kassovitz, Toby Jone

Happy end za kraj liste? Pa, i ne baš. Reditelj Haneke nam ovoga puta priča priču o familiji koju je rasturio novac do te mere da u jednom monetu liči na horor-film. Šuška se da je ovo svojevrsni nastavak filma Amour (2012), za koji je Haneke dobio i Oskara i Zlatnu palmu. U svakom slučaju, nemački reditelj stvara svoj prepoznatljiv filmski univerzum.