22.10.2018.

Ultimativni kratki vodič kroz Sajam knjiga

Maja Radivojević
Pinterest

… ili sve što treba da znate pre nego što se uputite na Beogradski sajam, gde vas od 21. do 28. oktobra čekaju ukoričene misli, osećanja i sećanja

sajam knjiga

Centralno mesto kulturnih dešavanja s jeseni donosi Međunarodni beogradski sajam knjiga – koji se ove godine održava 63. put na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra. Uprkos tome što se poslednjih godina u kulturnoj eliti vode polemike koliko je Beogradski sajam knjiga ostao istinsko mesto kulture, bićemo slobodni da kažemo da u svakom žitu ima kukolja, te ćemo pokušati da predložimo naslove na koje treba obratiti pažnju, a koji nisu nužno novi, friški iz štamparije. Pokušali smo da napravimo presek većine izlagača i da sažeto kažemo šta okvirno nude, te da damo i poneki predlog. Imajte u vidu da većina izdavača nudi širi spektar od onog što je spomenuto, ali ideja je da imate predstavu šta možete gde pronaći i koje štandove možete da zaobiđete, a kojima da posvetite vreme – u odnosu na vlastite prioritete. Sa ovog spiska izostavljene su hale u kojima su strani izlagači, predstavnici udruženja i tome slično, kao i oni o kojima nismo znali mnogo, a nismo došli do relevantnih informacija ili izdavači koji mahom nude slične/iste preštampavane naslove.

sajam knjiga

Nadamo se da će vam ovaj kraći vodič pomoći da skratite vreme u traganju jer svi znamo da – uprkos tome što je divan osećaj biti okružen hiljadama naslova – vreva i buka mogu postati naporni.

HALA 1

 1. Admiral Books – raznolika ponuda izdavača.
 2. Agora – kvalitetna savremena proza. Predlog: Sunce ovog dana, Vladimir Pištalo.
 3. Akademska knjiga – prošlogodišnja nagrada za izdavača godine, dakako zaslužena. Ovde ćete pronaći celokupna dela Tišme, ali i specifična izdanja poput: Ka lepoti: erotološko čitanje Sapfine poezije, Jelena Pilipović (nagrada Nikola Milošević); Šta je kritika?, Fuko, Dž. Batler.
 4. Albatros plus – širok spektar političke literature.
 5. Albion Books – naslovi iz oblasti istorije, politike, međunarodnih odnosa.
 6. AlgoritamJosif Flavije, Jevrejski rat, Lion Fojhtvanger (istorijski roman sa filozofskim podtekstom).
 7. Arhipelag – ovaj štand definitivno posetite. Dela Danila Kiša u deset knjiga. Izdavač objavljuje praktično celokupnu Kišovu književnost u posebnoj ediciji i u posebnoj opremi: piščeve romane, priče i novele, sabrane pesme, televizijske i pozorišne drame, te dva filmska scenarija koja ranije nisu objavljivana.
 8. Babun – ovde svratite ako vas zanima tradicija borilačkih veština, bušido, tao itd.
 9. Bernar – Antologija ruske moderne priče u četiri knjige, priredio Vladimir Jagličić
 10. Clio – preporuka: Istorija filma, Kun.
 11. Darkwood – serijal Beležnica smrti (Darkwood izdavaštvo najčuvenije je po gajenju strip kulture).
 12. Dereta – preporuka: Kasandra i vuk, Margarita Karapanu, u prevodu Milice Špadijer. Savremena grčka proza je nešto potpuno drugačije, pružite joj priliku.
 13. Dibidus – nova izdavačka kuća sa, verovatno, najprepoznatljivijim koricama i „najestetskijim“ ilustracijama. Predlozi: knjige o Bouviju i Fridi Kalo.
 14. Dosije studio – obratite pažnju na ovog izdavača koji podržava i publikacije iz oblasti teorije književnosti i kritike. Predlozi: Fikcija kao svedočanstvo, Dunja Dušanić; Sito, Dragan Stojanović (poezija, izabrani skup poezije Dragana Stojanovića, profesora emeritusa Filološkog fakulteta).
 15. Duhovni lug – literatura religiozne tematike.
 16. Enco Book – kuća sa izdanjima za decu.
 17. Finesa – knjige koje se bave popularnom psihologijom, teorijama uspeha, karijerom, umom. Najtraženija literatura ovog izdavača su, i dalje, knjige dr Ane Gifing o čuvenoj hrono ishrani.
 18. Geopoetika – autori koje izdaje ova kuća: Murakami, Goleman (Emocionalna inteligencija), Dejan Stojiljković.
 19. Globosino – ova izdavačka kuća poglavito nudi izdanja Ljiljane Habjanović Đurović, te ako ste ljubitelj, znate šta vam je činiti.
 20. Gradac – jedan od eminentnijih književnih časopisa. Obavezno posetiti.
 21. Heliks – ovde možete pronaći izdanja popularne nauke.
 22. Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića – ako ste u svetu filozofije, teorije književnosti, sociologije, nauke, fizike, ovaj štand ne smete zaobići. Predlozi: Estetički rečnik, Kajoa Rože; Problemi komike i smeha, Prop; O kretanju nebeskih sfera, Nikola Kopernik; Pad u vreme, E. Sioran.
 23. Karpos – obratite pažnju na ovog izdavača ako vas zanima ozbiljna filozofska, sociološka i teorijska literatura, sa progrčkim akcentom. Predlozi: Pozicije, Žak Derida; Strah od varvara, Cvetan Todorov.
 24. Klett – PONS izdanja priručnika za strane jezike (izdavača posetiti za udžbenike, školsku literaturu, priručnike).
 25. Kokoro – ovde dođite da onjušite duh Istoka. Grupa autora, O budizmu / Hođoki; Japanske bajke.
 26. Kontrast izdavaštvo – novi, mladi, savremeni – rešeni. Ovo bi se moglo nazvati poduhvatom godine: Dostojno jest Vladimira Manigode – humanitarna knjiga koju je Kontrast izdavaštvo priredilo u saradnji sa organizacijom BELhospice (org). Celokupan prihod od prodaje knjige biće doniran ovoj organizaciji, a čime se želi podići svest naših sugrađana o najvećem nepoznatom problemu u Srbiji kojim se BELhospice bavi – činjenici da se nakon utvrđivanja terminalnog statusa pacijenata oni puštaju na kućno lečenje u trenutku kada im je lekarska nega najpotrebnija. BELhospice pokušava da pomogne ovim pacijentima i izbori se za rešavanje ovog dramatičnog zdravstvenog pitanja.
 27. KOS (Književna omladina Srbije) – ovde potražite izdanja mladih autora koji odnose nagrade na konkursima, te im romani, poezija ili pripovetke bivaju štampani. Svakako treba podržati mlade autore.
 28. Kreativni centar – najslađi dizajn za najmlađe posetioce.
 29. Laguna – jedan od najvećih lanaca, gde ćete sigurno pronaći ponešto i za sebe. Ali pazite da ne kupujete izdanja koja nisu od ovog izdavača, zato što ćete na matičnim štandovima pronaći po povoljnijoj ceni, a ujedno i podržati izdavače.
 30. LOM izdavačka kuća – pored interesantnog dizajna, ova izdavačka kuća poznata je po odabranim naslovima i dobrim prevodima. Preporuke: Kompromis, Sergej Dovlatov; Lutalice, Knut Hamsun; Apsurdne priče, Danil Harms.
 31. Mali princVladari sveta – istorija iluminata, Bojan Timotijević. Koga zanima slična literatura, može pogledati i ostale naslove ovog izdavača.
 32. Mali vrt – prvenstveno izdaju literaturu iz domena psihologije.
 33. Media centar OdbranaBorbeni avioni Prvog svetskog rata (ovu izdavačku kuću posetite ukoliko vas zanimaju vojna, vazduhoplovna i istorijska literatura).
 34. Miroslav – kod ovog izdavača možete pronaći domaće autore.
 35. Mladinska knjiga – Umetnost, velika ilustrovana enciklopedija (Mladinska je čuvena po kapitalnim i enciklopedijskim izdanjima, koja često staju više novca, ali ukoliko vas određena oblast naročito zanima i želite da posedujete nešto slično, obratite pažnju i na njih).
 36. Orfelin – preporuka: Srpska mitologija I‒III. Veoma specifična dizajnerska rešenja, kao i izbor naslova.
 37. Otvorena knjiga – kod njih možete pronaći široki spektar beletristike, te ako vam se dopadne dizajn njihovih verzija Dostojevskog, Kafke i sl., možete pazariti.
 38. Partenon – dela Vladete Jerotića.
 39. Pikom – sve za decu, od knjiga do edukativnih slagalica i didaktičkih pomagala.
 40. Platoneum – kapitalna istorijska izdanja.
 41. Plavi jahačKuća incesta, Anais Nin; Veoma blaga smrt, Simon de Bovoar; Sopstvena soba, Virdžinija Vulf. (Ako možemo reći da je neki izdavač usmeren na žensko pismo, to bi mogao biti ovaj.)
 42. Presing nezavisni izdavač – ovde ćete pronaći nezavisna izdanja nezavisnih autora, nezavisnih tekstova, nezavisnih ideja.
 43. Princip PressLegende o Beogradu, Dragan Lakićević. Poglavito literatura istorijske sadržine iz srpske istorije.
 44. Prometej – izdavačka kuća iz Novog Sada nudi lepe pesničke antologije.
 45. Propolis BooksTajna detinjstva, Marija Montesori (dečja literatura i književnost za mlade).
 46. Psihopolis – ovaj institut ima bogatu ponudu iz oblasti psihologije i popularne psihologije. Predlog: Psihologički spisi, Zoran Milivojević.
 47. Publik PraktikumSamo svoja, Tanaz Batena; 100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta; Riznica maminih priča (ova kuća najpoznatija je po kvalitetnim dečjim izdanjima, ali od prošle godine aktivno se uključila u svet beletristike, sa posebnim akcentom na žanr young adult (YA). A ove godine pripremaju i Tolkina. Obratite pažnju na štand.
 48. Rende – predlog: knjige Muharema Bazdulja.
 49. Samizdat B92 – predlog: 1793, Niklas Nat o Dag, švedski autor, nagrađen na sajmu u Geteborgu.
 50. SKZ – tradicionalno dobri, pronaći ćete pregršt zanimljivih naslova.
 51. Službeni glasnik – predlozi: Ansksiozni poremećaji, Milan Latas (psihijatar koji se bavi poremećajem anksioznosti); Tradicija i individualni talenat, T. S. Eliot.
 52. Solaris – prirodno se nameće predlog: Solaris, Stanislav Lem. Pored toga, oni su glavni izdavači bestselera Dena Brauna.
 53. SPC – literatura religiozne tematike.
 54. Svet knjige – predlog: Knjiga o Mostaru, priredio Borivoje Pištalo.
 55. Treći trg – ne propustiti! Sveže, friško, snažno. Sjajni prevodilački poduhvati u oblasti poezije!
 56. Urban Readsyoung adult (YA) literatura.
 57. Valera – kuća se od 2002. bavi, pre svega, izdavanjem poklon-knjiga o ljubavi, mudrosti, prijateljstvu, sreći, porodičnim odnosima i slično.
 58. Velika Srbija – naziv govori kakvu vrstu literature možete očekivati na ovom štandu, koji će, ove godine, zauzimati ozbiljan prostor.
 59. Veseli četvrtak – Stripoljubitelji, izvolite!
 60. Vulkan – Ovde nema šta mnogo da se doda, možete pronaći literaturu koja pokriva sve – od igle do lokomotive, a poznati su po akcijama 2+1 itd.

Dakle, da zaokružimo:

 • Nisu navedeni svi izdavači.
 • Ne zaboravite na antikvare, kod kojih uvek možete pronaći svakojaku literaturu, ali ne možemo reći da imaju značajne sajamske popuste.
 • Podržite manje izdavače.
 • Volite književnost – jer to je, na koncu, najvažnije!