12.04.2019.

Lista za buđenje: Knjige aprilske

42 magazin
Promo, Picame

Vreme je da se trgnete, a alarm neka vam budu knjige

knjige april

Zamislite da vas ujutro, umesto alarma iz vašeg mobilnog, probudi knjiga. Jednostavno se oglasi sa vašeg noćnog ormarića nekom svojom melodijom, svojim ritmom ili vas pak po imenu pozove njen protagonista glasom koji ste mu dodelili. Zamislite, probudite se, čitajte.

Led – Jacek Dukaj

knjige april

Radnja romana događa se u alternativnoj stvarnosti u kojoj se nikada nije dogodio Prvi svetski rat, a Poljskom i dalje vlada caristička Rusija. Nakon famozne Tunguske eksplozije, po Sibiru počinje da se širi čudan led, u kome se nalaze njegovi neobični stanovnici, ljuti anđeli mraza, a koji stiže sve do Varšave. Glavni junak Benedikt Gjeroslavski, briljantni matematičar i pasionirani kockar, počinje da ispituje ovaj fenomen radeći za Ministarstvo zime.
Zaplet romana obiluje zapanjujućim obrtima, političkim, ljubavnim i kriminalnim intrigama, kao i neverovatnom imaginacijom njegovog autora.
Kontrast izdavaštvo

Nokturna: pet priča o muzici i sutonu – Kazuo Išiguro

knjige april

Besprekorno preciznim i jasnim stilom, dobitnik Nobelove i Bukerove nagrade, Kazuo Išiguro, prepliće pet kratkih priča u jedan potpuno novi svet ispunjen tugom i humorom koje povezuje univerzalni jezik muzike. Sudbine junaka ove knjige određene su upravo tim jezikom: nekada slavni pevač razvodi se od supruge koju je voleo i ženi se mlađom, koja bi mogla da ga isprati u njegovim ambicijama; muzički zavisnik nema mnogo toga da ponudi prijateljima osim svog mišljenja; kantautor koji ne nalazi svoje mesto pod suncem i uporno ide na audicije gde ga uvek odbijaju; džezer veruje da će plastičnom operacijom lica napraviti uspešniju karijeru; učitelj violončeliste našao je izvanredan metod da razvije talenat mladog učenika.
Muzika je središte života Išigurovih junaka, agora u koju se slivaju sve ulice njihovih interesovanja, i upravo će ih ona dovesti do neke vrste ličnog otkrovenja.
Dereta

Adresa – Dragan Velikić

knjige april

Na srednjoevropskoj mapi Velikićeve književne geografije Beograd se često pojavljivao, ali u romanu Adresa prestonica Srbije glavni je tragičar ove savremene povesti. U svesti glavnog junaka Vladana Todorovića, dokumentariste u Muzeju pošte, javljaju se slike grada koji je prolazio kroz raznolike faze razaranja, od turskih vremena do danas.
Roman Adresa biće u prodaji od petka 12. aprila.
Laguna

Predaja – Raj Loriga

knjige april

Neimenovani junak ovog distopijskog romana smeštenog u neodređenu blisku budućnost pripoveda o životu sa svojom ženom u ratom razorenoj zemlji, dok su njihova dva sina negde na frontu. Jednoga dana na njihovom pragu pojavljuje se dečak koga oni prihvataju i krišom se staraju o njemu. Kada vlasti narede da se čitava oblast evakuiše, i oni su prinuđeni da napuste svoj dom. Sa dečakom odlaze u pravcu prozirnog grada, sazdanog od stakla, u kom vladaju red i mir, besprekorna čistoća i urednost, a vlasti se brinu o tome da sve osnovne ljudske potrebe budu zadovoljene. U tom naizgled savršenom gradu zaboraviće na strahote rata, ali i na svoje sinove vojnike.
Predaja je parabola o bezmirisnom i otuđenom svetu u kojem je pojedinac koji se ne uklapa u dehumanizovano društvo na kraju neizostavno gubitnik.
Booka

Lepe strankinje – Mirča Kartaresku

knjige april

Zbirka priča najpoznatijeg savremenog rumunskog pisca Kartareskua prvi put je prevedena na srpski i objavljena kod nas. Autor beskompromisno progovara kako o svojoj državi tako i o položaju pisca koji dolazi iz jedne „drugorazredne“ evropske zemlje u zemlje zapadne Evrope. Bez dlake na jeziku, jezikom lišenim suvišnih stilskih oblikovanja, on iz ličnog iskustva progovara i o kolegama književnicima, o sujeti i zavisti, o usamljenosti koja dolazi sa uspehom.
Kartaresku je planetarno poznati pisac koji je konačno pronašao mesto i na srpskoj književnoj sceni.
Arete

Serotonin – Mišel Uelbek

knjige april

Pripovedajući o opustošenom svetu koji, bez dobrote i solidarnosti, izmiče kontroli, ovaj roman snažno se suočava i sa temama osećanja griže savesti i pokajanja. Ipak, potraga za ljubavlju i čežnja da se pobegne od surove usamljenosti ostaju najdominantnije i najbitnije stvari u životu svakog ljudskog bića.
Serotonin je jedan od onih romana koji će pred vas uspraviti veliko ogledalo u čijem odrazu ćete videti svu realnost savremenog života.
Booka

Nos – Nikolaj V. Gogolj

knjige april

Gogolj uz pomoć gorke ironije i humora ukazuje na besmisao društvenih položaja, titula i uopšte čovekovog preozbiljnog gledanja na samog sebe i svoju važnost u društvu. Nadrealna i groteskna priča prikazana na veoma realističan način.
Malo izdanje Gogolja za ljubitelje počinje pričom Ivan Fjodorovič Šponjka i njegova tetka, biserom rane Gogoljeve faze i pravim uvodom u roman Mrtve duše, nastavlja se u istom duhu pripovetkom Kočije, da bi kulminiralo čudesnim delima iz petrogradskog opusa: Nos i Šinjel.
LOM

Zanimanje oca – Sorž Šalandon

view_image-php

Surova i potresna priča o razorenom, ali uzbudljivom detinjstvu dečaka Emila, zarobljenog u paranoična bunila svog oca koji regrutuje sina za svoje nerealne poduhvate. U Emilu, koji jedini kontakt sa ocem ima dok ga ovaj surovo prebija, povereni zadaci izazivaju strah i zebnju da li će oca zadovoljiti, ali istovremeno i ponos zbog važne uloge koju naizgled dobija. U ovoj svojoj najintimnijoj knjizi Šalandon slika jezivi portret jedne porodice, pri čemu smo užasnuti i duboko dirnuti nesrećom svakog njenog člana.
Geopoetika

Dvostruka odšteta – Džejms M. Kejn

dvostruka-odsteta0-1000x0-000012920026107

Kada agent osiguranja Valter Haf dođe u dom Nirdlingerovih, ne zatiče domaćina, kome je želeo samo da produži godišnju polisu za automobil, već njegovu očaravajuću suprugu. Zabrinuta za muža jer se na poslu svakodnevno izlaže opasnosti, Filis bi htela da za njega izvadi životno osiguranje u slučaju nezgode, ali bez Nirdlingerovog znanja. Iako sluti da se iza toga krije nešto sumnjivo, pokazaće se da Valter i nije toliko gadljiv na sumnjive situacije, pogotovu kad mu u tome pomogne žena poput Filis, čija se fatalnost može meriti samo njenom lepotom.
Dvostruka odšteta jedan je od dva romana (uz Poštar uvek zvoni dva puta) koji su Kejna ustoličili kao majstora i ikonu noar žanra.
Dereta

Pakujem svoju biblioteku, Elegija i deset digresija – Alberto Mangel

knjige april

U junu 2015. Alberto Mangel se sprema da napusti svoj seoski dom u Francuskoj u kojem je imao ličnu biblioteku od 35.000 naslova. Dok pakuje i odabira koje će knjige zadržati, pohraniti ili odbaciti, Mangel se prepušta sanjarijama o prirodi odnosa između čitalaca i knjiga, kolekcionara i knjiga, reda i nereda, sećanja i čitanja.
S velikom pronicljivošću i strašću, autor podvlači centralno mesto i jedinstven značaj knjiga u jednom demokratskom, civilizovanom i angažovanom društvu.
Geopoetika

Strahovita knjiga – Uroš Petrović

knjige april

„Da se nismo prepadali, možda bismo pre padali“, kaže nam Uroš Petrović u svojoj knjizi o strahovima, o tome zbog čega je važno da se ponekad, dok smo još mali, pošteno isprepadamo i kako nam takva strahotna iskustva pomažu da izrastemo u hrabre ljude. Zabavna da pukneš od smeha i strašna da se slediš od jeze – knjiga za sve generacije.
Ilustrovao Aleksa Gajić.
Laguna

Staklena klanica i druge priče – Dž. M. Kuci

staklena-klanica-i-druge-price-200x0-0000011387

Neobična knjiga nastala iz više priča koje nastavljaju Kucijevu povest o Elizabet Kostelo, napisanih između 2000. i 2017. godine. Čitalac će u ovoj knjizi naći predivne misli o životinjama, o tome imaju li ili nemaju dušu, moraju li ili ne moraju da ostave trag na ovom svetu, o lepoti samoće i oskudice. Kuci nam je u ovoj knjizi ponudio tajanstven i suptilan tekst, diskretan i nag, dirljiv češće nego što bismo u prvi mah pomislili, napisan s neverovatnim majstorstvom i prefinjenošću, pomalo onako kako bi verovatno pisao Karver da je stajao obema nogama čvrsto u današnjoj stvarnosti: delikatno i prelepo.
Samizdat B92

Tata mora da jede – Mari Ndiaj

tata_mora_da_jede

Mari Ndiaj je ovom dramom zasekla u srž problema: problema (mnogih) crnih došljaka iz nekadašnjih francuskih kolonija u Africi u Francusku, „metropolu“ došljaka školovanih u najboljem duhu francuskog jezika i francuske kulture koji nailaze na ravnodušnost, pa i neprijateljstvo starosedelaca, na njihovu odbojnost, strah ponekad, predrasude redovno:
Ipak, komad Tata mora da jede nije sociološki, aktivisticki komad u žanru angažovanog pozorišta, već komad o intimnoj drami jedne porodice – u osnovi, porodični odnosi u njoj mogli bi biti isti i da nije razlike u boji kože njenih junaka.
Štrik

Sa druge strane obloga – Bogdan Stevanović Blogdan

knjige april

Da li ste se ikada zapitali šta se nalazi sa one strane obloga od mastila? Kako biste se osećali kad biste saznali da iz svake rane može izrasti cvet ako na nju privijete lepe i istinite reči?
Na stranicama ove knjige Bogdan Stevanović nam otkriva da se sa one strane obloga ne nalaze rane, već reči što leče.
Vulkan izdavaštvo