08.03.2019.

Novi Fiat Centoventi Concept: demokratska vizija budućnosti na točkovima

42 magazin
FCA Promo

Kao kompanija koja je tokom 120 godina svoje istorije bila pionir demokratske mobilnosti, Fiat sada donosi rešenje za električnu mobilnost koju svako može da priušti – Fiat Concept Centoventi

Fiat Concept Centoventi

Na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. godine svetu će se predstaviti Fiat Concept Centoventi – koncept automobil koji savršeno odslikava ideju ovog italijanskog brenda o masovnoj električnoj mobilnosti u bliskoj budućnosti. Koncept je izraz smele, demokratske vizije budućnosti zasnovane na 120 godina istorije i iskustva na terenu – a otud i ime prototipa koje na italijanskom jeziku znači sto dvadeset. Ovom prototipu je, u skladu sa tradicijom, suđeno da napravi otklon od prošlosti i da pomera granice.

Revolucija za budućnost modernih gradova zove – Fiat Concept Centoventi, najpristupačnije rešenje za električnu mobilnost i jedan od retkih električnih automobila koji mogu da pruže autonomiju za duga putovanja izvan grada.
Fiat Concept Centoventi projektuje brend Fiat u budućnost, sa urođenom sposobnošću da demokratizuje sve što je privlačno i što postavlja nove trendove: „Automobil treba da bude JAK. Jeftin, a cool.“

Fiat Concept Centoventi – ukratko

Jedan prilagodljiv izgled

Fiat Concept Centoventi je suštinski prazno platno spremno da se po njemu slika onako kako to kupac želi, prema njegovim potrebama, i to u bilo kom trenutku njegovog života ili dana, bez ograničenja vezanih za specifično vreme kupovine.
Zapravo, ovaj koncept automobil biće proizveden u samo jednoj boji spoljašnosti, koju će kupci moći da personalizuju koristeći program pod nazivom 4U – imaće izbor od četiri krova, četiri branika, četiri ratkapne i četiri karoserije.
Vlasnici više ne moraju da čekaju na posebna izdanja ili redizajnirane verzije – mogu da menjaju svoj automobil svakog dana. A posebnih 120 dodataka, koji će biti dostupni kada ovaj koncept krene u prodaju, učiniće ga još revolucionarnijim.

Inovativni poslovni model

Kako bi vlasnici mogli da oblikuju svoj Fiat Concept Centoventi prema svojim željama, Fiat je osmislio novi poslovni model koji uključuje brend Mopar – specijalno odeljenje FCA Grupacije zaduženo za dodatke, delove i usluge – koji omogućava personalizaciju proizvoda. Osim šest detalja (branici, polikarbonatni krov, boja, klaster instrumenata Lingotto, baterije i digitalna vrata prtljažnika) koji se instaliraju jedino kod ovlašćenih distributera – ostalih 114 Mopar dodataka – uključujući i ozvučenje, komandnu tablu, prostor za odlaganje stvari u vratima, jastuke za sedišta itd. – vlasnici mogu dodatno da kupe preko interneta i montiraju ih sami u svom domu. A neke jednostavnije dodatke, poput držača za čaše ili držača za dokumenta, vlasnik može da odštampa uz pomoć 3D printera u svom domu, kod ovlašćenog distributera ili u 3D kopirnici. Nov poslovni model fokusira se na internet trgovinu, na virtuelno tržište bez granica.

Mopar je brend FCA Grupacije zadužen za dodatne proizvode i usluge i ovaj put razvijaće i proizvoditi  dodatke za Fiat Concept Centoventi i pružaće logistiku vezanu za te dodatke

Fiat Concept Centoventi Fiat Concept Centoventi Fiat Concept Centoventi

Kokpit sa modularnim rasporedom po principu plug & play

Modularno, prostrano i dobro osvetljeno jesu reči koje najbolje opisuju kokpit modela Fiat Concept Centoventi, koji se može u potpunosti rekonfigurisati i u koji se može smestiti do četvoro putnika. Enterijer je dizajniran s fokusom na ljude i savremen način življenja, a različiti delovi enterijera napravljeni su po principu plug & play. Komandna tabla ima male rupe u koje mogu da se ubace razne dodatne komponente, svih mogućih oblika i najrazličitijih funkcija, zahvaljujući patentiranom sistemu sklapanja, nalik čuvenim lego kockicama.
Isti princip primenjen je na panelima vrata, koja takođe mogu da se personalizuju i inspirisana su vratima frižidera: ravnih površina i minimalističkog dizajna, na njih mogu da se montiraju džepovi za odlaganje stvari, držači za flaše i zvučnici.

Fiat Concept Centoventi je „prazno platno“. Sa samo jednom bojom spoljašnosti, po njemu kupac može da „slika“ koristeći 4U program, sa izborom od četiri krova, četiri branika, četiri ratkapne i četiri karoserije

Inovativna materijali za sedišta i naslone za glavu

Sedišta su takođe inovativna, sa ogoljenom strukturom naslona koji su napravljeni od ekoloških materijala, dok se jastuci u sedalnom delu i nasloni za glavu mogu lako zameniti da bi se zamenila boja ili materijali. Suvozačko sedište može i da se zameni kutijom za odlaganje stvari ili dečjim sedištem. Zadnja sedišta sastoje se od klupe, koja može da se pomera, i naslona, koji se rotira i stvara prtljažnik izuzetne zapremine.
Takođe, sedišta su napravljena od inovativne plastike koja sadrži poliolefinske smole, a krajnji rezultat je materijal tri puta lakši od drugih vrsta plastike, poput pene. Plastika se boji u procesu pravljenja, tako da nema spoljašnji sloj, izgleda atraktivno i meka je na dodir. Spektar boja je beskonačan, uključuje čak i metalik i biserne nijanse. Uz to je antimikrobna, otporna na UV zračenje i periva.

Fiat Concept Centoventi Fiat Concept Centoventi Fiat Concept Centoventi

Nova era personalizacije. Modularni sistem baterija na Fiat Concept Centoventi modelu omogućava vozačima da povećaju autonomiju sa 100 km na 500 km tako što će jednostavno kupiti ili iznajmiti dodatne baterije

Novi sistem rupa na komandnoj tabli i Lingotto klaster od 20 inča

Ispred vozača nalazi se inovativna, jednodelna tabla sa fantastičnim Fiat sistemom šupljina (nalik čuvenom „džepu“ u modelu Panda) za bezbedno i personalizovano čuvanje različitih predmeta – od držača za čašu, preko kutije za flašu, do pregrade na suvozačevom mestu ili svega što je potrebno za ugodnost i komfor.
Revolucionarna instrument-tabla dostupna je u dve varijante: prva, savršena za milenijalace, stavlja pametne telefone u centar sistema, u kombinaciji sa glavnim ekranom od 10 inča, dok druga, tradicionalnija, ima drugi integrisan displej – Lingotto tabla sa instrumentima, sofisticiran uređaj sa Full Digital ekranom od 20 inča u kućištu koje podseća na istorijsku Fiat fabriku u Torinu. U Lingotto displej integrisane su funkcije za HMI podršku pri vožnji i bezbednost, kao što su indikator pravca, Blind Sport Alert sistem, sistem za kočenje i nivo napunjenosti baterije…

42 sata u Torinu

Kod koncepta modela Fiat Concept Centoventi kupac može da konfiguriše unutrašnjost, bira dodatke i prilagođava prostor prema svojim potrebama i tako napravi automobil koji je zaista jedinstven

Rođen otvoren, spreman da se zatvori sa stilom

Standardni model Fiat Centoventi dolazi sa otvorenim krovom, što je savršeno za vožnju sa vetrom u kosi, ali moguće je zatvoriti ga „poklopcem“. I krov se može prilagoditi pomoću dostupnih rešenja – poliugljenični krov u dve boje, integrisana kutija za prtljag, a čak i krov opremljen inovativnim solarnim panelom. Konkretno, 50 vati koje proizvede solarni panel mogu da rashlade automobil kada je parkiran i napajaju inovativni digitalni displej ispod zadnjih vrata.

Demokratizacija svakog trenda je deo genetskog koda ovog brenda: „Automobil treba da bude JAK. Jeftin, a cool“

Automobil – uređaj za društvene mreže

Na velikim zadnjim vratima nalazi se inovativan displej uz koji model Fiat Concept Centoventi postaje pravi uređaj za društvene mreže, pomoću koga je moguće deliti poruke sa svetom. Kada se vozilo kreće, iz bezbednosnih razloga, automobil će prikazati samo Fiat logo, ali kada stane, vozač može da ga prebaci u mesindžer mod. Pritom, digitalna zadnja vrata takođe mogu da postanu i reklamni bilbord, koji se može izdavati oglašivačima kako bi se pokrili troškovi parkinga, na primer.

Fiat Concept Centoventi preuzeo je svetski poznate stilske elemente brenda, koji su postali sinonim za italijanski dizajn i kreativnost

Fiat Concept CentoventiFiat Concept Centoventi Fiat Concept Centoventi

Podesiva autonomija do čak 500 km

Prilagodljivost vozila očita je u električnom napajanju modela Fiat Concept Centoventi, a koja se sastoji od seta modularnih baterija koje mogu fleksibilno da se koriste. U standardnoj ponudi, automobil dolazi sa fabrički ugrađenom baterijom sa autonomijom od 100 km. Ali ako je potrebno duže putovanje, mogu se kupiti ili iznajmiti do tri dodatne baterije, od kojih svaka dodaje još 100 km autonomije. Dodatna baterija može se postaviti ispod sedišta, a može se diskonektovati i staviti da se puni direktno u kući ili garaži korisnika, baš kao baterija modernih električnih motora. Ukupna autonomija koja se može postići je 500 km. Dodatne baterije instalira mreža servisa ispod poda automobila.
Uz impresivan način na koji je automobil dizajniran, broj ugrađenih baterija ne utiče na raspored težine vozila i upravljanje. Sistem za kočenje radi perfektno čak i kada je auto maksimalno natovaren.

Za svoju 120. godišnjicu, Fiat u Ženevi predstavlja koncept automobil Fiat Concept Centoventi, novu prekretnicu u istoriji brenda Fiat

Fiat Concept CentoventiFiat Concept Centoventi Fiat Concept Centoventi

Savršen za posao i deljenje

Osim za ličnu upotrebu, Fiat Concept Centoventi spreman je da postane zvezda voznih parkova kompanija, kao i za deljenje sa drugim korisnicima. Reč je najjeftinijem električnom vozilu sa baterijama na tržištu, delom zbog modularnog seta baterija, ali i zato što se najlakše čisti, opravlja i servisira, sa nižim rizikom od oštećenja i još nižim troškovima posedovanja.

Osnovni tehnički podaci modela Fiat Concept Centoventi :
Dužina: 3.680 mm
Visina: 1.527 mm
Širina: 1.740 mm (sa retrovizorima 1.846 mm)
Međuosovinsko rastojanje: 2.430 mm
Prednji prepust: 658 mm
Zadnji prepust: 592 mm