30.11.2023.

RADIK TJULJUŠ ZAOKRUŽUJE SVOJU SVETSKU TURNEJU KONCERTOM U BEOGRADU

Koncertna Serija “Magija ne prestaje” predstavlja internacionalne umetnike: Tjuljuš/Josifovski/Kovač – trio (ESTAM Super Group), u okviru projekta “Burning from The Inside”. Koncertom u Beogradskoj filharmoniji umetnici završavaju turneje za tekuću godinu, nakon više od 100 nastupa širom sveta sa različitim projektima, i snimkom koncerta završavaju rad na svom prvom zajedničkom albumu.

ESTAM SKC Kragujevac 2023

Lav Kovač 02 [photo SKC Kragujevac, Slavoljub Radojević]

Salu Beogradske filharmonije ispuniće čarobni zvuci internacionalnog sastava Tjuljuš / Josifovski / Kovač, i njihovog jedinstvenog projekta “Burning from The Inside” u petak, 8. decembra 2023. godine, sa početkom u 20 časova. Ovaj koncert, vrhunac ovogodišnjeg koncertnog serijala “Magija ne prestaje” u organizaciji Multikultivatora, originalna je produkcija ESTAM World Music festivala. Pod kreativnom i muzičkim direkcijom osnivača Multikultivatora, Vladimira Đorđevića, “Burning from The Inside” je svedočanstvo dve decenije kreiranja fascinantnih muzičkih doživljaja. Ovaj koncert obeležava 20. godišnjicu Multikultivatora, okupljajući grupu izuzetno kreativnih i iskusnih muzičara sa različitih svetskih raskršća.

U srcu ove nesvakidašnje muzičke avanture je Radik Tjuljuš, majstor grlenog pevanja i svojevrsni Jimi Hendrix na igilu, poreklom iz Republike Tuve u centralnoj Aziji. Radik spaja očaravajuće melodije i ritmove koji donose samu srž tibetanske šamanske baštine i nomadskog života. Poznat je po virtuoznosti na brojnim tradicionalnim instrumentima, a njegova muzička avantura seže od saradnje sa legendarnim tuvanskim rok bendom “Yat-Kha” do vođenja “Tuvanskog nacionalnog orkestra”. Radikov nastup u Beogradu stavlja tačku na svetsku turneju sa njegovim bendom Huun Huur Tu.

ESTAM SKC Kragujevac 2023

Oliver Josifovski 02 [photo SKC Kragujevac, Slavoljub Radojević]

Rođen u Bitoli, u porodici sa bogatom muzičkom istorijom, Oliver Josifovski crpi inspiraciju iz energije i prirodnog okruženja svog muzičkog odrastanja. Diplomirao je kontrabas u Sofiji, na odseku za pop i džez muziku i ubrzo postao član nekoliko bendova, gde je počeo da stvara i svoje prve kompozicije. Značajna je figura kako u balkanskoj tradiciji, tako i u džezu. Oliver je suosnivač benda Ljubojna – muzičke laboratorije inspirisane makedonskom muzikom, s dubokom posvećenošću očuvanju i obogaćivanju kulturne baštine.

ESTAM SKC Kragujevac 2023

Radik Tjuljuš 01 [photo SKC Kragujevac, Slavoljub Radojević]

Kompozitor i bubnjar, Lav Kovač utiskuje neizbrisiv pečat na muzičku scenu. Oblikovan avangardom, savremenom klasičnom muzikom, folkom i džezom, Lavov jedinstveni ukus vodi njegov umetnički izraz. Njegov put od klasičnih udaraljki do džez bubnjeva vodio je preko koncertnih pozornica širom Evrope na kojima je nastupao muzičarima raznovrsnog muzičkog zaleđa. Od 2008. godine, redovan je član svih postava Borisa Kovača, sa kojim je snimio 5 albuma. Nakon koncerta u Beogradu odlazi na turneju u Holandiju. 

Kreativnu viziju iza projekta “Burning from The Inside” donosi Vladimir Đorđević, strastveni ljubitelj muzike i osnivač “Multikultivatora”, spajajući jedinstvene talente, glasove i energije u ovom izuzetnom muzičkom projektu. Zagovornik savremene muzike i podrške mladim talentimaa, bio je urednik muzičkog programa kulturnih centara, festivala i radio stanica. Već šest godina je selektor ESTAM World Music festivala. 

Ulaznice se mogu nabaviti na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i putem sajta www.tickets.rs

O umetnicima:

RADIK TJULJUŠ (Republika Tuva) – grleno pevanje, igil, svirale, usna harmonika

Skoro dve decenije, Radik je ključni član tuvanskog kvarteta Huun Huur Tu – svetske senzacije čiji globalni uticaj uključuje saradnju sa Frank Zappa-om, Kronos Quartet-om, Stevie Wonder-om, čuvenim KODO bubnjarima, bugarskim ženskim horom Angelite, kao i saradnju sa Ry Cooder-om na muzici za film “Geronimo”. Radikova pesma “Oskus Urug” iz 2016. godine, čak je našla put do popularne TV serije Fargo u prvoj epizodi treće sezone. 

Neizostavno je pomenuti i koncert projekta “Mountain Tale” u Sava Centru, sa učešćem Angelite – Bulgarian Voices, Huun Huur Tu, i Moscow Art Trio, u koprodukciji Multikultivatora. Snimak ovog koncerta objavljen je kao dvostruki CD za nemačku izdavačku kuću „Jaro“ i veoma često se emituje na RTS-u.

OLIVER JOSIFOVSKI (Makedonija) – kontrabas, bas gitara, tondžer, glas

Oliver Josifovski, maestro na kontrabasu, kompozitor i aranžer iz Makedonije u ovaj projekat utiskuje svoj prepoznatljiv glas – jedinstveni spoj virtuoznosti i intrigantnih ritmičkih obrazaca a svojim harizmatičnim nastupom zrači čistu ljubav. Njegov izuzetan talenat doneo mu je saradnju sa zvezdama kao što su Vasil Hadžimanov, Božo Vrećo, Ismail Lumanovski, Ibrahim Maalouf, i angažman na filmskim i pozorišnim produkcijama.

Njegove veštine kao kompozitora, aranžera i vođe u najvežijem primeru potvrđuje rad na muzici za predstavu “Skupljači perja” u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu. Za ovaj projekat Oliver je okupio ansambl izuzetnih muzičara sa kojim je intenzivno radio nekoliko meseci i kojim rukovodi tokom izvođenja muzike uživo na predstavi. Na premijeri 8. novembra 2023. kompletnom timu predstave poklonili su se i kritičari i publika, a nakon premijere usledilo je 8 rasprodatih repriza u nizu.

LAV KOVAČ (Srbija) – bubnjevi, udaraljke, klavijature, glas

Okružen umetnicima iz različitih sfera umetnosti u svojoj porodici još od najranijeg detinjstva, Lav je svoj prvi solo koncert na loncima i šerpama odsvirao sa samo 11 godina. Nastupao je sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, i bio dugogodišnji član Orkestra harmonika AКUD „Sonja Marinković“. Svirao je sa Darkom Rundekom, Keckec & Esid Folk Orkestrom, i učestvovao kao muzičar u više predstava u Srpskom Narodnom Pozorištu. Radeći pretežno kao kompozitor, bubnjar i dizajner zvuka, Lav stvara muziku za različite svrhe i prilike, doprineo osnivanju muzičkog kolektiva Horz, a njegov jedinstveni muzički izraz oplemenio je preko 30 albuma do sada.

Diplomirao je džez bubnjeve na Konzervatorijumu “Prins Claus” u Groningenu (Holandija), 2015. godine. Kao bubnjar i kompozitor, sarađivao je sa brojnim lokalnim i internacionalnim sastavima. Redovno nastupa na festivalima i u klubovima širom Evrope, uključujući Cully Jazz, Amiens Jazz Festival, Moods Zurich, Jazz Fiets Tour, Liverpool Soundcitiy, The Great Escape, Waves Bratislava, Glimps, EuroMed, Mittelfest, Alarma Punk Jazz…

VLADIMIR ĐORĐEVIĆ – Multikultivator: 

Vladimir Đorđević (Srbija) je strastveni ljubitelj muzike i posvećeni profesionalac. Osnivač i programski direktor organizacije “Multikultivator” ostavlja neizbrisiv trag u muzičkom pejzažu. Godine 2015. zvanično je pokrenuo “Multiversity”, jedinstvenu platformu za permanentno muzičko obrazovanje. Ova inicijativa studentima u Srbiji i širom Balkana donosi izuzetna internacionalna i interkulturalna iskustva u muzičkom obrazovanju.

Kao neumorni promoter savremene muzike i tragač za talentima, Vladimir je bio urednik muzičkog programa u Domu omladine Beograda i kulturnom centru “Mikser House” a bio je i selektor muzičkog programa Mikser Festivala. Njegov  uticaj nastavlja se kroz ulogu umetničkog i direktora produkcije brojnih koncerata i festivala, uključujući “Umbria Jazz Balkanic Windows” (u saradnji sa Umbria Jazz festivalom), “EuroMed Music Festival” (deo UNESCO-ovog programa za Međunarodnu godinu približavanja kultura 2010) i Adriatico Mediterraneo Festivala, između ostalih. 

Poslednjih šest godina zadužen je za umetničku direkciju i selekciju ESTAM World Music Festivala zajedno sa Ivanom Maraš i Aleksandrom Pavlović.