31.08.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 31. avgusta do 6. septembra

42 magazin
Promo

Udahnite duboko, stavite masku i đirajte do kraja leta

118556701_248436249581667_4931208731322071870_n

Predstava Muškarčine u Dorćol Platzu – 31. avgust

gradski đir

Pozorišni dokumentarac o muškosti ovde i danas.
Muškarčine se vraćaju na scenu 31. avgusta! Odgovorno, na otvorenoj sceni Dorćol Platza, uz ograničen broj posetilaca i poštovanje predviđenih mera zaštite, Reflektor teatar nastavlja sezonu Postistina je laž!
Tekst predstave nastao je kolažiranjem ličnih priča, iskustava i stavova koautorskog i izvođačkog tima; dramatizacijom teza iz knjige Biti muško Stiva Bidalfa; citiranjem teoretičara muškog pokreta; od fragmenata iz štampe, sa interneta i televizije…
Koncept, režija i dramaturgija: Milena Bogavac i Vojkan Arsić. Igraju: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović, Rastko Vujisić.
Predstava počinje u 21 čas. Cena regularne ulaznice je 800 dinara, a možete je rezervisati na 060/300 88 86 ili preko društvenih mreža, kao i na linku ovde.

Da li onlajn nastava može da zameni tradicionalnu učionicu? – 31. avgust

gradski đir

Pratite uživo onlajn finale Evropske škole debate na temu Da li onlajn nastava može da zameni tradicionalnu učionicu? u ponedeljak 31. avgusta od 11 do 12 časova.
U prethodnih mesec dana održane su tri onlajn debate, na kojima su ovogodišnji polaznici Evropske škole debate imali priliku da se javno oprobaju u nadmetanju stavova na zadate teme. U finalnoj debati učestvuju najbolji debateri i debaterke ovogodišnje Škole debate koji će ovoga puta razmeniti stavove o o tome da li digitalno učenje škodi društvenoj dinamici u učionici, kako biti motivisan u pohađanju nastave od kuće i kako održati red i disciplinu na onlajn času, kako nove okolnosti utiču na osetljive grupe u školama, i da li umanjuju problem vršnjačkog nasilja…
Više informacija i link za registraciju.

Otvaranje septembarskih izložbi u tri galerije KCB – 3. septembar

gradski đir

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i njenim razvojem septembarske izložbe u Kulturnom centru Beograda biće otvorene uz mere opreza u četvrtak 3. septembra od 20 do 21 čas.

Sekvence Istine i obmane, Vanja Bučan, Galerija Artget | 19. godina, 3. septembar – 1. oktobar
SIGNAL skulptura, Aleksandar Gligorijević,
Likovna galerija Kulturnog centra Beograda 3. septembar – 1. oktobar
InFLUenca: Predlozi i izjave u raspravi – Novi mediji FLU,
Galerija Podroom 3. septembar – 1. oktobar

Broj posetilaca je ograničen na najviše deset osoba u galeriji. Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava.
Galerije Kulturnog centra Beograda otvorene su svakog dana od 12 do 20 sati, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.

BELDOCS na sedam lokacija u Beogradu i online – od 3. do 10. septembra

gradski đir

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra u Beogradu, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan. Većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare tokom trajanja festivala. Sve projekcije i prateći događaji biće održani u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

gradski đir
Na otvaranju festivala 3. septembra u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće premijerno prikazan film Govori da bih te video u režiji Marije Stojnić. Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada.
Zatvaranje i dodela nagrada biće održani na istoj lokaciji 10. septembra. Poslednje festivalske večeri biće prikazan norveški dokumentarni film iČovek, politički triler o veštačkoj inteligenciji, moći i društvenoj kontroli. Sve informacije i program festivala pronaći ćete na linku ovde.

Predstava Urednik u Dorćol Platzu – 3, 4. i 5. septembar

gradski đir

Drama o posledicama igranja istinom.
Uz poštovanje preporučenih mera zaštite, Reflektor teatar (ponovo) nastavlja sezonu Postistina je laž. Prvi put posle premijere, ekipa predstave Urednik izlazi na scenu! Izvođenja su zakazana za 3, 4. i 5. septembar.
Manipulacije istinom i informacijama nisu stvar samo savremenog trenutka. Ono što je karakteristično za današnji trenutak jesu lakoća i raznovrsnost načina kojima se istina relativizuje, kao i alati koji nam pomažu u tome da laži obučemo ruho istine – da forma zameni svaku naznaku suštine.
Koncept i režija: Vojkan Arsić. Igraju: Vladan Slavković, Tanja Petrović Živković, Jelena Rakočević, Darko Ivić, Miloš Lazarov, Mirjana Zeljković, Marko Panajotović, Maja Suša Produkcija: Reflektor teatar.
Regularna ulaznica: 1.000 dinara. Studentska/srednjoškolska ulaznica: 500 dinara. Karte su dostupne preko Tickets i u Dorćol Platzu, a možete ih i rezervisati na 060/30 08 886 ili preko društvenih mreža.

Koncert na Zidiću: Džezbollah ispred DOB-a – 4. septembar

gradski đir

Džezbollah je dizaster džez kvintet iz Beograda. Bend kombinuje uticaje sa punk i free jazz scene i transformiše ih u kakofoniju sa političkim nabojem koji odražava imperijalizam na Bliskom istoku. Izdanje prvog EP-a Balkan intifada sprema se za jesen 2020.
Svirka počinje u 20 sati.

Yugo.wav @Kc Grad – 4. septembar

gradski đir

Nakon nekoliko najdužih meseci u istoriji, ponovo se gledamo, i to u bašti KC Grada! Družimo se i plešemo uz najbolji izbor jugoslovenske disco i synth muzike i gledamo u platno dok se ne rastope boje, a to će biti oko jedan ujutru. Leto je ušlo u produžetke, obavezno dođite jer tad je najuzbudljivije!
Ulaz 300 dinara. Početak od 19 sati.

Matine with Marko Milosavljević na Pontonu 20/44 – 4. septembar

gradski đir

U petak 4. septembra od 19 do 01.
Matine with Marko Milosavljević.
Od 19 do 21 ulaz besplatan, od 21 do 01 košta 400 dinara.

Viktorija, 15 premijera na Beldocsu u amfitetatru ispred Muzeja Jugoslavije – 5. septembar

gradski đir

U subotu 5. septembra u 20 sati u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće prikazana domaći dokumentarni film Viktorija, 15.
Viktorija ima 15 godina i ona je bubnjarka iz malog grada Smedereva. Njena strast prema muzici se rasplamsala kroz Rok kamp za devojčice 2017, a na leto 2019. Rok kamp priprema veliko iznenađenje – međunarodnu saradnju. Nakon svega toga, ona se vraća u Smederevo, i to je pomalo pogađa. Ali sećanja na njeno iskustvo na Islandu motivišu je da nastavi sa sviranjem bubnjeva, kao i sa školskim aktivnostima.
Režija i montaža: Mina Petrović, pomoćnica režije i montaže: Sofija Budimir, Direktorka fotografije: Neda Mojsilović, Kolor korekcija: Goran Todorić.
Nakon premijere sledi Q&A sa režiserkom filma Minom Petrović.
Za informacije o programu, kartama i rezervacijama posetite link ovde.

Paralelne vizije u bašti Grada – 6. septembar

gradski đir

U nedelju 6. septembra od 19.30 do 23 časa Festival muzičkog filma na otvorenom, u omiljenoj bašti – Kulturnog centra GRAD, na besplatnim projekcijama, donosi pred našu publiku nekoliko omiljenih naslova – igrani, dokumentarni, kratki film, s prethodnih izdanja Paralelnih vizija. Uz sve preporučene mere zaštite, projekcije će se odvijati nedeljom i to – 6, 13. i 20. septembra, a biće praćene muzičkim programom nakon filma.
Program po danima:

Nedelja, 6. 9.
19.30 SPIKE ISLAND (igrani; muzika Stone Roses)
21.15 Paralelov muzički čas

Nedelja, 13. 9.
19 CAVERN CLUB (The Cavern Club: The Beat Goes On, UK)
+ Paul Is Dead, kratki film
20.45 Muzički izbor Dragana Jeličića, člana žirija Festivala muzičkog filma

Nedelja, 20.9.
19 NORTHERN SOUL, igrani – živopisna priča o plesnim zaluđenicima smeštena na sever Velike Britanije 70-ih godina
21 DJ program

Ulaz na sve programe je besplatan.