20.07.2017.

Duško Larazević: U zlato i kamen graviramo emocije

42 magazin
Zlatara Personal

Zašto biramo baš neki određeni komad nakita koji ostaje sa nama celog života, u koji beležimo emocije i tako ih svakodnevno nosimo sa nama u opipljivoj formi, razgovarali smo sa Duškom Lazarevićem, koji iza potpisa Zlatare Personal stvara baš to – nakit koji postaje deo nas

zlatara personal

Kada želite nekoga da obradujete na jedan dan, poklonite mu cvet, ručak ili flašu dobrog vina, na nedelju dana – priuštite mu putovanje, a radost za ceo život darujte mu u komadu nakita s delićem vas – zapisan u metalu ili kamenu. Da ovo nije lak izbor i da treba uzeti u obzir mnogo stvari pre nego što se odlučite za pravi oblik i materijal, zna svako ko je bio u ovoj dilemi, a majstor koji svakodnevno izrađuje nakit zna svaku od njih, zato i razgovaramo baš sa njim – Duškom koji uživa da nakon nekog vremena sretne one koji su svoje dileme uspešno rešili i nose prsten koji je on stvorio.

Kako izgleda proces stvaranja jednog komada nakita sa potpisom Zlatare Personal od ideje do realizacije?
Ukoliko je reč o nakitu koji se radi na osnovu ideje klijenta, najpre pristupamo analizi i dizajnu. Kreiranje novog komada je uvek u skladu sa našim principima dizajna i izrade, ali se uvek trudimo da ispoštujemo zamisao sa kojom je klijent došao. Posle odobrenog dizajna pristupamo izradi nakita i tada naručioci imaju priliku da se upoznaju sa mnom i radioničkim delom izrade, te da detaljnije iskažu svoje želje.

Personal nije serijska proizvodnja, to  je ručno rađen nakit, koji sa sobom nosi jedinstvenu ljubavnu priču

Šta mislite da utiče na kupce kada drže vaš komad nakita u rukama?
Mislim da kada kupci prvi put vide uživo naš nakit, tada zaista mogu da razumeju koliko je truda i umeća uneto u svaki komad. Skladan dizajn, savršena završna obrada i besprekorno drago kamenje koje koristimo jesu ono što naše potencijalne kupce definitivno vodi ka odluci da požele Personal nakit.

Postoji nakit koji ostaje sa nama celog života, kao što je verenički prsten, burma i slično. Kako pristupate dizajnu kada je reč o ovim komadima?
Trudimo se da podržimo tradicionalne stilove koje nadograđujemo novim momentima, kao što je upotreba novih materijala ili neobičan izbor dragog kamenja. Na taj način stvaramo nakit koji će iznova radovati onoga ko ga nosi iz dana u dan i podsećati ga na jedan od najlepših trenutaka u životu, bilo da je u pitanju veridba ili venčanje.

Šta je najlepše u vašem poslu?
Najveća satisfakcija je kada se posle nekog vremena sretnemo sa svojim mušterijama, a one sa oduševljenjem pričaju o tome sa koliko zadovoljstva nose Personal nakit.

zlatara personal

Svako ko sebi ili nekom odabere za poklon komad nakita u njega unese emociju koja ostaje zauvek. Koliko ste svesni da ste deo lične priče onog ko je odabrao nakit koji ste vi izradili?
Svestan sam emocije koju sa sobom nosi nakit koji simbolizuje vezu dvoje ljudi. Zato se trudim da u svaki komad nakita unesem nešto lično i jedinstveno za svaki par koji nas poseti. Personal nije serijska proizvodnja. Personal je ručno rađen nakit, koji sa sobom nosi jedinstvenu ljubavnu priču.

Šta je po vašem mišljenju najvredniji komad nakita?
Najvredniji komad nakita je onaj koji nas podseća na voljene ljude i važne momente u životu.

Najveća satisfakcija je kada se posle nekog vremena sretnemo sa svojim mušterijama, a one sa oduševljenjem pričaju o tome sa koliko zadovoljstva nose Personal nakit

Kada biste izdvojili jedan komad nakita koji ste izradili i njime predstavili svoj rad, koji bi to komad bio i zbog čega?
To bi definitivno bila burma Personal Icon, koju dame rado nose i kao burmu i kao prsten. Izrađena je od belog zlata sa nežnom puder-roze keramikom i postala je zaštitni znak Personala, pa sa pravom nosi ime Personal Icon. Ona je vanvremenska i originalna, izrađena sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Komad nakita koji će vas svakog dana iznova radovati i podsećati na vašu ljubav.

Sam naziv brenda Zlata Personal nagoveštava da je reč o nakitu koji je za ceo život sa personalizovanim pečatom onog ko ga nosi. Šta vama predstavlja naziv brenda koji ste stvorili?
Personal ima dva značenja, jedno se odnosi na nakit sa ličnim pečatom i obećava autentičan komad koji ćete samo vi imati. Druga konotacija odnosi se na sve one koji rade u Personalu, ljude koji vam stoje na raspolaganju kada je u pitanju pravi odabir nakita ili izrada novog komada po želji.