30.12.2016.

#fashionmoments2016

Profimedia, Promo

Momenti po kojima će 2016. biti upamćena

Ostao je još samo jedan dan ove 2016, a dok s nestrpljenjem čekamo da ponesemo najavljene trendove za 2017, koristimo trenutak da sumiramo utiske u slikama po kojima ćemo pamtiti modnu godinu koja će uskoro dobiti atribut prošla.

IZLOŽBA U FOKUSU
U maju ove godine u Metropolitan Museumu of Art organizovana je izložba Costume Instituta pod nazivom Manus x Machina, gde je izloženo više od 100 modela visoke mode. Akcenat čitave izložbe bili su ipak modeli Iris van Herpen, koji su sve prisutne ostavili bez daha!

ECO CHANEL
Možda visoka moda i reciklaža ne idu često zajedno u istoj rečenici, ali Karl Lagerfeld nas je u vezi sa tim razuverio. Naime, za prolećnu kolekciju Chanel Haute Couture korišćeni su netipični materijali kao što je reciklirani papir u formi origamija i segmenti od recikliranog drveta. Bravo, Karl!

LADY MODEL GAGA
Instagram je eksplodirao onog momenta kada je na reviji Marca Jacobsa zakoračila niko drugi do Lady Gaga. Krzno, XL kaput, platforme i crni karmin, koji su obeležili jesenju kolekciju, bili su kao stvoreni da ih ponese upravo ona u svom stilu i ceo modni internet svet šerovao je upravo ovu fotografiju.

ARHITEKTURA I MODA
Louis Vuitton je svoju Resort kolekciju za 2017. predstavio pred 500 zvanica u Riju. Ali ono što ovu reviju stavlja upravo na ovu listu jeste mesto na kome je održana. Ulogu scenografije preuzelo je veličanstveno arhitektonsko zdanje Muzeja savremenih umetnosti, delo Oscara Niemeyera, pa je tako stvoren doživljaj svemirskog broda koji je upravo sleteo i otvorio vrata kada su modeli počeli da koračaju pistom.

FONTANA DI TREVI
Ako ste pratili nedelju visoke mode u julu ove godine, onda znate da ovaj naslov nije pogrešan. U Rimu je održana revija modne kuće Fendi upravo na jednom od spomenika Večnog grada – Fontani di Trevi. Za savršen utisak modela koji hodaju po vodi italijanski modni gigant nije pravio kompromis u odabiru lokacije, pa je tako ovaj trenutak ušao u modu istoriju.

POBEDNIČNI DEBI
Balenciaga je od marta meseca promenila lični opis potpuno spektakularnom debitantskom revijom Demne Gvasalije za ovu modu kuću. Modeli koji koračaju pistom u oversized jaknama koje padaju s ramena potpuno su ostavili bez teksta sve prisutne i nekoliko sekundi kasnije, nakon što je šok nestao, mogao je da počne aplauz. Po svemu sudeći, 2017. jeste godina u kojoj će svi pogledi biti uprti ka Demni, zbog brendova Balenciaga i Vetements.

PROLEĆNA SMENA
Sezona proleće-leto 2017. donela nam je novu smenu na čelima velikih modnih kuća. Anthony Vaccarello preuzeo je kreativno vođstvo YSL-a, Maria Grazia Chiuri našla se na vrhu Diora, Bouchra Jarrar zauzela je vodeće mesto u Lanvinu. Ono što izdvajamo kao najjači utisak jeste Valentino iza koga sada samostalno stoji Pierpaolo Piccioli.

OD SUPERMODELA DO BIZNIS ŽENE
Kate Moss je na iznenađenje svih rešila da se oproba u biznis svetu, i to u sferi koju najbolje poznaje. Naime, supermodel otvara agenciju za otkrivanje talenata, i to od pevača, preko plesača, pa sve do glumaca. Uz ovo iznenađenje usledilo je i sledeće: Kate se pridružila Instagram životu, ali samo preko zvaničnog profila nove svoje agencije.

KRAJ JEDNE MODNE ERE
Godinu 2016. obeležio je odlazak modnih legendi kao što su Sonya Rykiel, James Galanos i Bill Cunningham. A za sam kraj godine, potpuno iznenada preminula je modna urednica italijanskog izdanja Vogue, čuvena Franca Sozzani u 66. godini, ostavivši iza sebe ogromnu prazninu koju će neko teško moći da popuni.