10.10.2018.

Dušan Milojević Magnet House: Neformalno obrazovanje je naša budućnost

Maja Radivojević

Od 1. novembra u Velikom Gaju radi centar koji će mladima pružiti mogućnost da nauče sve što su želeli a nisu imali koga da pitaju, ali i udobnost i slobodu da razvijaju i realizuju svoje ideje – Magnet House

Magnet House

Vojvodina. Južni Banat. Opština Plandište. Veliki Gaj. A tamo – Magnet House. Na mestu gde su nekad vredne ruke u šivari stvarale nastaje nešto, slobodni smo reći – potpuno novo u Srbiji. Koliko je novo, šta donosi i šta prenosi Magnet House (MH), pročitajte u nastavku, u razgovoru sa Dušanom Milojevićem, jednim od osnivača MH centra.

Dušane, kako si ovih dana, poznato nam je da si bio u Njujorku, možeš li da nam preneseš neki utisak?
Da, bio sam u Njujorku kada sam dobio pitanja za intervju, međutim, usled obaveza nisam stigao da odgovorim ranije. Kao i svakog puta, utisci su haotični, kao i sam grad i razlog zbog koga ga posećujem relativno često. To je grad koji poseduje jednu vrstu magičnosti koju ne možeš naći nigde na svetu. Svaki prizor na ulici je fotografija za sebe, savršeno balansira između umetnosti i sociologije jer otkriva tako mnogo o tom gradu i načinu života u njemu. Pošto u Njujorku radim kao producent na NY Fashion Weeku, imam mogućnost da zavirim i u neke njegove delove koje običnom turisti nisu dostupni, što dodatno doprinosi haotičnosti utisaka sa kojima se vraćam u Beograd.

Magnet House Magnet House

Postoji li nešto u čemu su Beograd i Njujork slični – makar to bila jedna reč koja ih povezuje?
Iako potpuno različiti na prvi pogled, Njujork i Beograd imaju jako sličnu energiju. Možda zvuči sumanuto jer poredimo megalopolis i jednu od svetskih prestonica kulture sa prestonicom zemlje koja je prošla kroz tolike promene poslednjih decenija. Ali, ipak, eklektična arhitektura, žamor na ulicama, opsesija novim trendovima i nepodnošljiva vlažnost vazduha i vrućine tokom leta svakako čine da se osećaš ne tako daleko od kuće.

Magnet House je prostor koji su dizajnirali edukatori za potrebe edukatora koji praktikuju neformalno obrazovanje. Ideja je da u centru organizujemo aktivnosti koje razvija naš centar, ali i druge organizacije mogu da računaju na prostor koji ima sve što im je potrebno za uspešnu implementaciju njihovih programa

Šta Magnet House predstavlja za tebe?
Magnet House je ostvarenje mog dugogodišnjeg sna i ujedno vrhunac mog angažmana u sferi neformalnog obrazovanja, kojim se bavim od 2004. godine. Trenutno je to i najveći životni izazov, budući da rekonstrukcija i adaptacija tako velikog prostora ne idu bez poteškoća. Kada se osvrnem na proces rekonstrukcije, koji traje od februara, i saberem sve utiske, nisam siguran da bih se ikada usudio da ga otpočnem bez bezrezervne podrške koju imam u svojoj koleginici i prijateljici Jeleni Ristić Beronji, sa kojom zajedno otvaram Magnet House.

Kakav je tvoj stav o neformalnom obrazovanju u Srbiji i koliko je ono nasušno u današnjici?
Dugo sam se bavio neformalnim obrazovanjem van zemlje, prevashodno u Nemačkoj, u volonterskoj organizaciji Internationales Jugendgemeinschaft Dienste (IJGD), čija je baza u Bonu. Stvari u zapadnoj Evropi funkcionišu potpuno  drugačije kada je reč o omladinskom radu. U zemljama kakve su Nemačka i Francuska omladinski rad i neformalno obrazovanje imaju neuporedivo veću podršku države. Infrastruktura za održavanje treninga i seminara je izuzetno dobro razvijena i gotovo svako selo ima prostor koji nevladine organizacije mogu iznajmiti za rad sa mladima. Ono što je interesantno jeste da sam utisak o neformalnom obrazovanju u Srbiji stekao preko, upoznajući izuzetne edukatore i edukatorke iz Srbije, koji su angažovani na aktivnostima Saveta Evrope i Evropske komisije. Zahvaljujući tome što sam bio angažovan na nekoliko projekata u Srbiji i uvideo da kod nas postoji jako puno kvalitetnih organizacija koje kubure sa prostorom za organizovanje svojih aktivnosti, odlučio sam se na izgradnju centra za neformalno obrazovanje u Srbiji, gde postoji samo jedan takav centar, koji vodi Pokret gorana Vojvodine u Sremskim Karlovcima.

Magnet House

Da li bi, ukratko, za nekog ko prvi put gleda sajt Magnet Housea, a ne shvata tačno o čemu je reč, mogao da kažeš – o čemu je, zapravo, reč?
Magnet House je, pre svega, prostor koji su dizajnirali edukatori za potrebe edukatora koji praktikuju neformalno obrazovanje. Ideja je da u centru organizujemo aktivnosti koje Jelena i ja razvijamo sa ostalim osnivačima centra, dok ujedno druge organizacije mogu da računaju na prostor koji će obezbediti sve što im je potrebno za uspešnu implementaciju njihovih programa, što hoteli, moteli i restorani po kojima se često organizuju ovakve aktivnosti nisu u prilici da obezbede. Sa druge strane, iznajmljivanjem prostora drugim organizacijama Magnet dobija mogućnost da nezavisno od donatora organizuje aktivnosti za mlade iz Srbije i regiona. Ono sa čim se organizacije širom sveta suočavaju poslednjih godina jeste sve veća uslovljenost njihovih vrednosti vrednostima koje donatori žele da promovišu, pri čemu se delimično gubi i menja identitet organizacije. Mi u Magnetu želimo da obezbedimo samoodrživost centra i izbegnemo situaciju da budemo primorani da odustanemo od nekih zanimljivih ideja samo zbog toga što Evropska komisija, Savet Evrope ili neki treći donator ne prepoznaje njihovu vrednost.

U Nemačkoj i Francuskoj omladinski rad i neformalno obrazovanje imaju neuporedivo veću podršku države. Infrastruktura za održavanje treninga i seminara je izuzetno dobro razvijena i gotovo svako selo ima prostor koji nevladine organizacije mogu iznajmiti za rad sa mladima. To želimo i Srbiji

Da li misliš da je Magnet House, prvenstveno kao koncept i ideja, a potom kao fizički opipljiva građevina, bio potreban Srbiji?
Svakako! Kao što sam napomenuo, u Srbiji postoji jedan centar ovog tipa – Ekološki centar Radulovački u Sremskim Karlovcima. Sa druge strane, u zemlji je registrovano preko 20.000 nevladinih organizacija. Većina projekata koji se odvijaju u civilnom sektoru zahteva prostor za sastanke, seminare, omladinske razmene, volonterske kampove, a tog prostora manjka u zemlji. Procena organizacija je da Srbiji treba bar pet-šest takvih centara kakav je Magnet House, tako da se nadam da će ova ideja pokrenuti i druge u slična ulaganja uskoro.

The Beatles ili The Rolling Stones?
The Rolling Stones. Isključivo zbog toga što su i dalje prisutni na sceni i nastavljaju da stvaraju, te samim tim tvoje muzičko obrazovanje nije nužno skopčano sa tim da li se u tvom okruženju sluša klasični rok i da li imaš nekoga da te na njega usmeri ili ne.

Da li je bilo potrebno hrabrosti da se tvoja saradnica i ti upustite u ovakav projekat, uprkos tome što ste oboje dugo u tim vodama?
Jelena i ja na to ne gledamo kao na hrabrost. I za mene i za nju to je ostvarenje dugogodišnje želje. Nas dvoje sarađujemo od 2009. i prvi put smo počeli da pričamo o centru za neformalno obrazovanje pre četiri godine. Poslednje dve godine smo se aktivnije bavili analizama šta to podrazumeva i traženjem prostora adekvatne veličine, u zajednici koja može da doprinese celom konceptu, kao i finansijskom planiranju. Kada su se svi elementi poklopili, krenuli smo sa realizacijom bez previše razmišljanja šta to sve znači. Svi su nam govorili da je to što radimo na granici hrabrosti i ludosti. Dok nismo počeli da se suočavamo sa izazovima, nije nam bilo do kraja jasno zašto naše kolege i prijatelji imaju takav stav.

Magnet House

Šta je najteži deo koji se tiče Magnet Housea? Da li je to fizički, misaoni ili pak finansijski?
Finansijski, bez sumnje. Projekat rekonstrukcije je krenuo vrlo glatko, zahvaljujući činjenici da smo imali veliku podršku arhitektonskog tima Blakstad Haffner Arkitekter iz Norveške, koji ima svoj tim i u Beogradu, a kojem je Magnet House prvi projekat za domaće tržište. Nekoliko meseci nakon početka radova finansijski plan koji smo napravili nije išao po planu, čime su krenuli izazovi, zbog čega smo morali da pomerimo otvaranje prvo iz juna za avgust, a konačno i na sredinu novembra. Sa druge strane, idejni deo projekta nam ni u jednom trenutku nije predstavljao izazov. I Jelena i ja znamo kojim veštinama vladamo, bavimo se ovim poslom 15 godina i imamo jasnu viziju kuda idemo, tako da je to ono što je održavalo motivaciju na visokom nivou tokom poslednjih meseci.

Šta je najlepši deo koji se tiče Magnet Housea?
Izazov i proces! Stvaranje nečeg novog jeste moja glavna pokretačka snaga. Finalni proizvod je nešto što je tu da ostane i omogući organizacijama i mladima da imaju svoje mesto koje će im pružiti neophodnu udobnost i slobodu da razvijaju i realizuju svoje ideje. A to je neprocenjivo!

Njujork i Beograd imaju jako sličnu energiju. Možda je sumanuto porediti jednu od svetskih prestonica kulture sa prestonicom zemlje koja decenijama prolazi kroz promene, ali, ipak, eklektična arhitektura, žamor na ulicama, opsesija novim trendovima i nepodnošljiva vlažnost vazduha i vrućine tokom leta čine da se tamo osećaš ne tako daleko od kuće

Podvarak ili prebranac?
Prebranac. Kiseli kupus volim samo u njegovom originalnom stanju.

Preporuči nam jednu knjigu, jedan film, jedan parfem.
Knjiga – Istorija sveta u šest pića.
Film – Mar Adentro (režija Alejandro Amenabar, glavna uloga Javier Bardem).
Parfem – Comme des Garcons 2.

Za kraj: da li već imate zaokružene datume značajnih dešavanja u Magnet Houseu?
Da! Najznačajniji datum je otvaranje centra, koje će se desiti 1. novembra. Prvi potvrđeni seminar organizujemo od 9. do 15. novembra, realizujemo ga u saradnji sa pomenutim partnerom iz Nemačke – IJGD, a na temu rodne ravnopravnosti u međunarodnim volonterskim programima. Svratite nam u posetu, a u međuvremenu možete da pratite završetak radova i useljenje putem društvenih mreža:
Facebook: www.facebook.com/magnethouseserbia
Instagram: @magnet.house