16.02.2017.

Dioptrijske naočare kao zaštitni znak

Zorana Blažević

Pouzdani beauty 42 vodič za sve kratkovide i dalekovide

output_r33wod

 

Dugo mi je trebalo da prihvatim činjenicu da ne vidim, a još duže da su mi potrebne naočare. Sočiva nikada nisu bila opcija jer su mi se činila prekomplikovanim, a radije bih žrtvovala vid nego status kul devojke (koji bi dioptrijski par nepovratno uništio). Prve naočare sačekale su me na vozačkoj obuci. I trajale su koliko i obuka, pošto nikada više nisam vozila, pa nisam nosila ni naočare. Naravno da mi je u međuvremenu dioptrija porasla, dobila sam sfere, cilindre i mrežu bora oko očiju od konstantnog čkiljenja. Zato ne budite kao ja. Ako treba da nosite naočare, neka one budu vaš zaštitni znak.

Osnovna pravila Kada birate okvir, vodite računa o kontrastu. Oblik naočara trebalo bi da bude suprotan obliku vašeg lica. Ukoliko vam je lice zaobljeno opredelite se za uglaste ramove, i obrnuto, oštre crte lica umekšajte oblim linijama. Cilj je uspostavljanje harmonije. Odlučite se za boju rama koja će pristajati vašem licu. Crna je univerzalna jer naglašava i ističe oči. Naravno, sve zavisi od vašeg karaktera i efekta koji želite da postignete. Što je izraženiji kontrast između rama naočara i nijanse vašeg tena i kose, to će one biti upečatljivije.

Oblik lica Da biste odredili oblik lica, potrebno je da zaližete kosu, vežete je u rep i stanete ispred ogledala. Sapunom ili karminom na ogledalu uokvirite svoj odraz. Ne uzbuđujte se ako se striktno ne uklapate u određenu kategoriju, bitno je da odredite da li vam je lice više zaobljeno ili četvrtasto.

cetvrtasto-lice

Četvrtasto lice odlikuje se širokim čelom, izraženom vilicom i oštrim crtama koje je potrebno ublažiti ovalnim i zaobljenim ivicama. Najbolje vam pristaju uži ovalni ramovi koji će izdužiti lice, kao i oni okrugli, mačkasti ili pravougaoni sa zaobljenim ivicama. Drške bi trebalo da su pričvršćene za gornji deo rama, jer će u suprotnom privući pažnju na bradu, što želite da izbegnete. Ne laskaju vam ni četvrtasti ramovi, kao ni oni koji su akcentovani u donjem delu.

srcoliko-lice

Licu u obliku srca sa širokim čelom, visokim jagodicama i uskom oštrom bradom najbolje pristaju ramovi koji su širi od samog čela posebno u donjem delu gde mogu imati i neke detalje. Birajte svetlije ramove ili naočare bez okvira. Izbegavajte ramove koji su širi u gornjem delu kao što je recimo avijatičarski model jer oni podražavaju oblik vašeg lica umesto da stvaraju balans. Modeli koji su naglašeniji pri dnu daće širinu donjem delu lica, a skrenuće fokus sa šireg čela.

ovalno-lice

Izduženo lice je obično usko, sa ravnom linijom obraza i dužim nosem, pa mu odgovaraju veliki „visoki“ ramovi koji mogu da budu okrugli ili četvrtasti (npr. kao onaj koji nosi Džes iz serije New Girl). Poenta je u tome da zauzimaju što veći prostor na licu kako bi uspostavile ravnotežu. Takođe, isprobajte i modele sa debljim ili dekorativnim drškama, koje će naglasiti bočne delove lica i učiniti ga širim. Vama idealno pristaju i široki i avijatičarski modeli, koji će vizuelno proširiti i skratiti lice. Trebalo bi da zaobiđete uske i pravougaone ramove koji će dodatno akcentovati dužinu lica.

Ovalno lice ima skladne crte, blago je zaobljeno, sa čelom nešto širim od brade i visokim jagodicama. Ovom obliku lica zapravo pristaje većina modela, pa možete da eksperimentišete sa različitim stilovima. Ipak, da ne biste narušili balans, birajte okvire koji su u širini lica ili širi. Ukoliko su vam obrazi nešto širi od čela i brade, odaberite neki od modela koji je deblji ili tamniji u gornjem delu, ili takozvani leptir stil sa vrhovima usmerenim nagore i ka spolja.

okruglo-lice

Okruglo lice je uglavnom kratko, sa širokim čelom, naglašenim obrazima i zaobljenom bradom. Da biste izdužili i suzili lice, opredelite se za četvrtaste i pravougaone ramove. Birajte uske i široke modele (ne one koji idu u visinu), koji će biti u idealnom kontrastu sa vašim mekim crtama lica. Slobodno se poigravajte okvirima u boji, ili onim sa printovima i ukrasima, koji će licu dati potrebnu definiciju. Preskočite male i okrugle modele, kao i one predimenzionirane.

dijamand

Lice u obliku dijamanta je najređi oblik koji podrazumeva da je lice uže u predelu očiju i brade, a šire u predelu obraza, sa visokim naglašenim jagodicama. Ovde je cilj da se naglase oči i umekšaju obrazi kako bi gornji deo lica dobio na širini. Opredelite se za okvire koji imaju istaknut gornji deo, čiji su vrhovi usmereni nagore, cat-eye modele ili one koji u donjem delu nemaju ram, kao i za ovalne. Izbegavajte uske ramove.

Šminka Ono što izluđuje sve žene koje se šminkaju i nose naočare jeste puder koji se skida sa nosa i obraza na mestu gde dolaze u dodir sa naočarama. U principu, trebalo bi da nanosite što tanji sloj proizvoda na taj deo, bukvalno samo ono što ostane na četki, jer što je podloga kremastija i naneta u debljem sloju, to će se lakše otirati. Rešenje je da prvo micelarnom vodom uklonite višak sebuma sa lica, stavite prajmer za senku koji će pomoći puderu da se bolje zalepi, onda tečni puder, zatim puder u prahu za fiksiranje i na kraju sprej za setovanje šminke (ili prosto preskočite šminku na licu). Kako okvir baca senku na područje ispod očiju, obavezno nanesite korektor kojim ćete posvetliti ovu regiju. Za najbolje rezultate kombinujte dugotrajne korektore sa većom pokrivnom moći i one se reflektujućim česticama. Obrve bi trebalo da budu definisane, ali što prirodnije i da prate oblik rama. Ukoliko ste dalekovidi i naočare vam uvećavaju oči, vizuelno ćete ih smanjiti tamnijim nijansama na kapku, u vodenoj liniji oka i uz trepavice. Vodite računa da počupate sve dlačice ispod obrva, da vam šminka bude precizna i dobro izblendana i birajte maskaru koja razdvaja trepavice kako ne bi bilo grudvica, jer se pod uvećavajućim staklima sve vidi.

Oblik naočara trebalo bi da bude suprotan obliku vašeg lica. Ukoliko vam je lice zaobljeno opredelite se za uglaste ramove, i obrnuto, oštre crte lica umekšajte oblim linijama. Cilj je uspostavljanje harmonije.

Ako ste pak dalekovidi i naočare vam čine oči sitnijim, na kapak stavite svetliju senku, slobodno možete da koristite i one svetlucave, i definišite pregib kapka. Na unutrašnji deo donjeg kapka nanesite bež olovku koja će otvoriti oko i opredelite se za maskare koje daju volumen. Da biste dodatno posvetleli oko, stavite malo hajlajtera u unutrašnji ugao oka, na sredinu kapka tik iznad zenice i ispod obrva. Naočare vam omogućavaju da i tokom dana nosite dramatičnu šminku zato što će ublažiti svaki look, pa možete da eksperimentišete sa jačim makeupom. Ajlajner je uvek dobra opcija jer naglašava oči i skreće pažnju sa samih naočara. Da biste izbegli da vam trepavice dodiruju stakla, pre šminkanja ih uvijte i namažite vodootpornu maskaru koja će ih držati podignutima, a ako baš želite da nosite i veštačke trepavice, radije se opredelite za parcijalne i stavite ih samo na spoljašnje uglove oka. Kako naočare ne bi bile jedini fokus na licu, da biste napravili ravnotežu, birajte jarke karmine.

P.S. I dalje ćete me uglavnom sresti bez naočara i ja vas neću videti jer mi je sve dalje od pola metra mutno, ali popravila sam se i trudim se da ih nosim što češće. Naravno, lakše je sada kad imam idealan ram.