30.09.2019.

Cory Wong – virtuozni gitarista prvi put u Beogradu

42 magazin, Promo
Promo

Jedan od najuspešnijih gitarista današnjice Cory Wong iz grupe Vulfpeck nastupiće po prvi put u Beogradu 7. novembra u okviru serijala Musicology Barcaffe Sessions u klubu Bitefartcafe! Za sve ljubitelje fanka, ovo će biti događaj za pamćenje!

Cory Wong

Svojim specifičnim načinom sviranja gitare Cory Wong osvaja svetsku fank i umetničku scenu. Proslavio se kao gitarista bendova Fearless Flyers i Vulfpeck, a sada je njegova karijera solo gitariste u apsolutnom procvatu.
Šta ga čini toliko posebnim i zbog čega polako postaje jedan od omiljenih fank gitarista današnjice, sa kojim najveće zvezde aktuelne jazz, funk, fusion, R’n’B scene željno sarađuju?
Idemo redom.

Prvi Stratocaster

Cory Wong rođen je u Njujorku, a odrastao u Minesoti, u državi Mineapolis. Oduvek je bio naklonjen muzici. Kao dečak slušao je uglavnom bendove koji su imali istaknute bas gitariste, tako da je, kako kaže, bilo sasvim logično da će krenuti tim putem. Imao je veliku želju da osnuje bend sa svojim školskim drugarima i uradio je sve kako bi to realizovao. Budući da ih niko nije shvatao ozbiljno, čak ni roditelji, pronalaženje finansijske podrške za instrumente bila je borba s vetrenjačama.
Kako bi pomogao svom drugu da nauči da svira bubnjeve, Cory je umesto na časove, koje roditelji nisu želeli da mu plate, odlazio svaki dan ranije u školu i provodio sate učeći da svira bubnjeve sa članovima školskog benda kako bi kasnije mogao da pomogne svom drugu da ih savlada.
Ni drugi član benda nije sebi mogao da priušti instrument, pa je od ujaka igrom slučaja nasledio bas gitaru, koju je i Cory želeo da svira. Ipak, Cory shvata da nije najbolje u bendu imati dve bas gitare, pa odlučuje da postane gitarista.
U Mineapolisu je neko vreme čistio komšijska dvorišta i ulice od snega, uštedeo novac i kupio sebi svoj prvi Stratocaster. Ta odluka ispostaviće se kao jedna od važnijih dobrih odluka koje je doneo u životu.
U srednjoj školi je svirao i bubnjeve,  i to je značajno uticalo na njegov budući perkusionistički stil sviranja gitare. Mnogo pažnje posvetio je ritmu i tajmingu, nečemu što ga danas ističe i zbog čega mnogi svetski poznati bendova poput Vulfpecka žele da sarađuju sa njim.

https://www.youtube.com/watch?v=scN9KDUbv34

I muzika može biti pravi posao!

Cory je odrastao u porodici kompjuteraša. Uvek je bio okružen tehnologijom, ali gajio je posebnu vrstu fascinacije muzikom. Njegov otac je imao dosta ploča u kući i bio je izvrstan poznavalac muzike.

Wong je na koledžu u Minesoti počeo da studira prirodne nauke i tada shvatio da sebi pravi pritisak da u životu mora da ima tzv. normalan posao, o čemu priča u svojim pesmama Today I’m Going to Get Myself a Real Job i Starting Line.
„Te pesme su o umetničkom putovanju, kroz koje ideš, svestan svog životnog poziva, ali se njemu ne prepuštaš zbog te ideje o ‘pravom poslu’ koji moraš imati. To je kreativna težnja. Moja strast. Stvar koju toliko volim, da sam shvatio da i ona može biti moj ‘pravi posao’“, priča Cory.

Svirao je u klubu koji je voleo Prince

Tokom studija Cory je redovno posećivao legendarne tzv. house gig svirke u klubu koji se zvao Bunkers, gde su nedeljom i ponedeljkom svirali članovi benda Dr. Mambo’s Combo. Tu je po prvi put došao u ozbiljniji kontakt sa arenbijem. Brzo se sprijateljio sa članovima benda, čiji je bio veliki fan, ne bi li počeo da svira sa njima. U taj klub svraćao je veliki broj poznatih muzičara na svojim putovanjima i turnejama, kao što su John Mayer i Jimmie Vaughan, a Prince je bio redovan gost, koji je u zadnjem delu kluba imao svoj separe.
Cory je ubrzo je odlučio da upiše školu muzike McNally Smith u St. Paulu.
Kada je odlučio da se okrene muzici, ona je postala jedina stvar kojom se ikada bavio.

https://www.youtube.com/watch?v=cLASq3j9N9g

Jazz faza: Zašto ne pokušaš da budeš Cory Wong?

Cory Wong je, kako kaže, prošao i kroz svoju jazz fazu. Dosta vremena je provodio slušajući Scofielda i Methenyja, u kojima je video velike uzore.
Tokom studija želeo da jednog dana bude dobar kao Pat Metheny. Tada je čuo savet koji će napraviti prekretnicu u njegovom muzičkom opredeljenju i pronalaženju sopstvenog stila. Profesorka, poznajući njegove afinitete, rekla mu je: „Slušaj, Cory, Pat Metheny će uvek biti bolji Pat Metheny nego što bi ti ikada mogao da budeš. Zašto ne pokušaš da budeš Cory Wong i da nađeš svoj izraz?“
To je i uradio. Tada je shvatio da ne mora da drži trzalicu na „pravilan način“ kako je do tada činio. Ne mora da bude Pat Metheny, niti mora da bude gitarista koji će pratiti tuđe stilove. Odlučio je da bude Cory Wong.

https://www.youtube.com/watch?v=XJojzloJwHI

Saradnja sa bendom Vulfpeck i solo albumi

Nastupao je u džez klubovima  u Minesoti, St. Paulu, radio je kao producent, aranžer i išao na turneje. On je takođe jedan od osnivača lokalne nezavisne izdavačke kuće Secret Stash Records.
Od 2008. do 2012. proslavio se pesmama i albumima kao što su Even, Uneven (2008), Upstream (2010) i Kvartet/Kvintet (2012).

Cory Wong

U vreme kada je objavio Kvartet/Kvintet upoznao je i članove Vulfpecka. Odmah su se prepoznali i sprijateljili, te su brzo počeli da nastupaju zajedno i snimili The Beautiful Game 2016, a taj album ušao je u izbor top 10 hip-hop/R’n’B albuma na Bilbordovoj listi. Iste godine Wong je objavio svoj solo album MSP, Pt. 1. Predstavio ga je u septembru 2017. sa eklektičnim bendom Cory Wong and the Green Screen Band, koji pliva u fuziji fanka, R’n’B-ja, džeza i roka. Dva meseca kasnije, njegovu gitaru koja će postati tajno oružje Vulfpecka fanovi su mogli da čuju na trećem albumu ovog virtuoznog benda pod nazivom Mr. Finish Line.
Na drugom solo albumu sarađivao je sa Rickyjem Petersonom i bivšim članovima Prinsovog benda Sonnyjem Thompsonom i Michaelom Blendom, kao i sa Benom Rectorom u Nešvilu. Rezultat je album The Optimist iz 2018. godine.

Ovog neverovatnog solo gitaristu imaćete priliku da čujete u Beogradu 7. novembra u okviru serijala Musicology Barcaffe Sessions.

Ulaznice za koncerte možete kupiti online ili na prodajnim mestima servisa www.tickets.rs & www.ddtickets.rs.