02.08.2018.

Avgustovsko štivo za suncem omamljene

42 magazin

Pet prijateljica koje organizuju književni festival ŠUŠUR! zamolili smo da predlože avgustovsko štivo, da sa njime šušurimo, a onda se i šepurimo – kada sve te knjige do završetka meseca pročitamo

avgustovsko štivo

ŠUŠUR! Festival od riči, održava se jednom godišnje na Korčuli i okuplja autore iz regiona čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažuje čitaoce i čitateljke i motiviše ih na promišljanje i aktivizam zarad kreiranja zdravijeg, otvorenog društva. Ove godine održava se po sedmi put, pod sloganom Čitaj aktivno!, a počinje 3. avgusta.

ŠUŠUR! organizuje pet prijateljica iz Beograda, Splita i Zagreba, sa idejom da najširem auditorijumu ponude, u jeku turističke sezone, multikulturni sadržaj i time utiču na stvaranje nove generacije konzumenata savremene književnosti iz regiona.

avgustovsko štivo

Baš njih – Janu, Danku, Marinu, Nevenu i Natašu zamolili smo da nama i vama u avgustu preporuče neko fino štivo, a one su se rado odazvale:

Jana Dolečki

Napuljska tetralogija – Moja genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji odlaze, Priča o izgubljenom detetu, Elena Ferante

avgustovsko štivo

Izdavač: Booka
Samo za najposvećenije ljubitelje ljetne ošamućenosti literaturom! Pažljivo i stilski nenametljivo istkana priča o životima dviju najboljih prijateljica/suparnica u prijestolnici Mediterana najbolja je moguća pratnja za odmor.

Danka Dimitrijević

Aurora ili Jutarnje rumenilo na Istoku, Jakob Beme

avgustovsko štivo

Izdavač: Samostalno izdanje Bogovađa
Zainteresovala sam se za knjigu iz 16. veka Aurora ili Jutarnje rumenilo na Istoku nemačkog filosofa i obućara Jakoba Bemea jer je poslužila pioniru konceptualne i aktivističke umetnosti Jozefu Bojsu kao izvorište za njegove radove. Svojom panteističkom ideologijom opisuje principe vasione kao izraz duhovnosti, a ne materijalnog. Čitanje ove knjige preporučujem na divljim mističnim plažama kojih Korčula ima u izobilju.

Marina Giunio

Plava lisica, Sigurjón Birgir Sigurðsson Sjón

avgustovsko štivo

Izdavač: VBZ
Roman koji dolazi s jednog malo većeg otoka – Islanda. Na uzavrelim plažama ili gradskom asfaltu osvježenje potražite među snježnim stranicama ove mistične knjige koja se guta poput rastopljenog sladoleda od citrona.

Nevena Janković

Didara, životna priča jedne Prizrenke, Miroslava Malešević

avgustovsko štivo

Izdavač: Srpski genealoški centar
Autorka ove knjige je etnološkinja koja je objedinila pripovedanja svoje svekrve Didare, preko kojih na vrlo slikovit način upoznajemo kako je došlo do promena unutar tradicionalne konzervativne albanske porodice pojavom socijalizma i na koji način su žene tog vremena doživljavale emancipatorske procese.

Ova tema je više u duhu prošlogošnje ŠUŠUR!-ove teme Žene stjene, ali se dotiče i ovogodišnje Čitaj aktivno.

Nataša Janković

Mala enciklopedija ludila,  Andrej Nikolaidis

avgustovsko štivo

Izdavač: Levo krilo
Kratke priče su, sasvim moguće, idealna književna forma za poneti na letovanje. Par stranica i u more. Mala enciklopedija ludila, bosanskohercegovačko-crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, koji je i gost ovogodišnjeg korčulanskog ŠUŠUR! festivala, podseća na empatični brevijar ličnih strahova, skrivenih užasa i naslada. U humoresknim ispisima Nikolaidis nam omogućava da verujemo da je autentičnost i individualnost uvek adekvatniji izbor, makar nas izdvajala kao ludake.

avgustovsko štivo