25.04.2018.

Antičke građevine rekonstruisane GIF-ovima

42 magazin
Expedia by NeoMam i Thisisrender

Ako vam je teško da zamišljate kako su izgledale fantastične građevine kada vam turistički vodič pokazuje njihove ostatke, ovih sedam zdanja više ne morate

6Da li vam je poznata scena: vi ste u Italiji ili Grčkoj i došli ste nespremni na čas istorije koji drži turistički vodič? I situacija je sledeća, ako niste pre toga guglali kako je u nekoj godini pre nove ere građevina izgledala, ne možete ni da naslutite njenu formu niti veličinu jer ruševine vam malo znače.
Istorijska rekonstrukcija ovih arhitektonskih čuda ključna je za potpunije razumevanje kultura koje su ih stvorile i civilizacija mnooogo pre interneta, Instagrama i Facebooka, zato smo uzeli najbolje od obe – tehniku gradnje i tehniku građenja GIF-ovima koje su napravljene za Expedia by NeoMam i Thisisrender. One rekonstruišu sedam arhitektonskih čuda u njihovoj prvobitnoj formi i na taj način nam omogućavaju da vidimo kako su ruševine koje obilazimo danas izgledale u punom sjaju nekada.

Partenon

1Čuveni hram posvećen grčkoj boginji Atini, zaštitnici istoimenog grada u kome se i danas nalazi. Sagrađen je 432. godine p. n. e.

Luksor

2Hram u današnjem gradu Luksoru (drevna Teba) nalazi se u Egiptu na istočnoj obali Nila, a nastao je 1380. godine p. n. e.

Piramida Koba

3To je veliko arheološko nalazište na Jukatanu, u Meksiku, iz doba civilizacije Maja, nastalo između 100. p. n. e. i 100 godine.

Jupiterov hram

antičke građevineOva rimska građevina nastala je oko 200. godine p. n. e.

Zamak Mile

antičke građevinePravougaono utvrđenje sagrađeno kao deo Hadrijanovog zida u Engleskoj oko 100. godine

Piramida Sunca

6Najveća građevina drevnog meksičkog grada Teotivakana nastala je u 2. veku

Largo di Torre Argentina

7Ovo je hram koji se sagrađen u Rimu, u Italiji 101. godine p. n. e.