16.05.2017.

Andor Luhović: Čovek koji zna prečicu do vrha

Vanja Ratković
Milica Mirić i Planinarski Savez Srbije

Subotičanin Andor Luhović razvio je zajedno sa svojim timom mobilnu aplikaciju koja doprinosi bezbednosti svakom ko se bavi planinarenjem

andor luhovic

Inspirativni ljudi – to su pojedinci koji su se odvažili na velike poduhvate i u njima istrajali. Jedan od takvih je i Andor Luhović, Subotičanin koji se penjao na Mont Everest. Iz dugogodišnjeg iskustva bavljenja ovim sportom, Andor je zajedno sa svojim timom razvio mobilnu aplikaciju vHike koja upravo doprinosi bezbednosti planinara u prirodi.

2017. I'm ready. Photo by @tamariku03

A post shared by Andor Luhovic (@andorini) on

Andora je u svet planinarenja u šestoj godini života uvela njegova baka, a od svoje četrnaeste godine penjao se na planine Srbije i regiona. Kao veliki ljubitelj prirode, Andor je masterirao inženjerstvo zaštite životne sredine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U svojoj biografiji ima više od 200 vrhova planina na koje se popeo širom sveta. Međutim, najveći poduhvat predstavljao je 2005. godine Mont Everest, na koji se penjao zajedno sa ekspedicijom koju je organizovao Planinarski savez Vojvodine. Najvišem vrhu sveta prethodio je Kilimandžaro 2002. i Barunce godinu dana kasnije.

Andora je u svet planinarenja u šestoj godini života uvela njegova baka, a od svoje četrnaeste godine penjao se na planine Srbije i regiona

Na osnovu sopstvenog iskustva, Andor nam je rekao da će vas na vrhu dočekati praznina, ali i predivan osećaj zahvalnosti. „Sve što možete uraditi na vrhu jeste sagledavanje onih malih stvari koje su vas činile srećnim dok ste se penjali. Isto tako postajete svesni da ste prošli pored predivnih cvetova koji su nicali na skoro golom kamenu, a vi ste ih ignorisali ne skidajući pogled sa cilja koji se nalazio na vrhu. Na tom vrhu dočekaće vas praznina, ali i predivan osećaj zahvalnosti“, dodaje Andor.

andor luhovic

Nakon Himalaja, Andor je često vodio prijatelje i poznanike po Fruškoj gori i drugim planinama. „Kao iskusnom planinaru dešavalo mi se da se i sam izgubim u planini, čak i kada je staza relativno dobro markirana. Nikad se nije ništa ozbiljno dešavalo, ali bilo je par neprijatnih situacija – samim tim, kad je čovek iscrpljen, svaki kilometar je mnogo teži nego inače“, ističe Andor.

Kao iskusnom planinaru dešavalo mi se da se i sam izgubim u planini, čak i kada je staza relativno dobro markirana

Nakon isprobavanja svih mogućih aplikacija na tržištu shvatio je da svima njima fali jedna jedinstvena funkcionalnost, a to je bezbednost korisnika na stazi koja je njemu i grupama koje je vodio na nepoznatim terenima i više nego značila. Tom idejom se nije mnogo bavio sve do trenutka kada je imao priliku da učestvuje na Startup Weekendu 2014. u Novom Sadu. Na ovom događaju ušao je u tech vode. Nakon toga vrlo brzo je upisao Startup akademiju i upoznao bugarski investicioni fond Eleven. Osam meseci kasnije Eleven je investirao u njegov startup i tada zajedno sa svojim timom ozbiljnije kreće da razvija čitavu ideju.

andor luhovic

Finalni proizvod je vHike – mobilna aplikacija koja objedinjuje bezbednost planinara pružajući mape planinarskih staza na Balkanu, pređene distance, napredan SOS sistem za spasilačke službe, ali i offline mape.

Nakon isprobavanja svih mogućih aplikacija za hiking shvatio je da svima njima fali jedna jedinstvena funkcionalnost, a to je provera bezbednosti korisnika na stazi

„Razvoj aplikacije poput naše podrazumeva čest boravak na terenu i testiranje, tako da u poslu ima sasvim dovoljno vremena da se čovek bavi planinarenjem“, rekao nam je Andor. Ono što sa svojim timom planira jeste unos novih staza i razvoj novih funkcionalnosti, a nakon završetka iOS verzije moći će da krenu ka drugim nacionalnim parkovima u Evropi i Americi.

Aplikacija je dostupna za skidanje putem sajta ili direktno sa Google Play prodavnice.

andor luhovic

Shishapangma 2004. godine