23.11.2017.

Kako se stvara poetičan prostor?

Andrijana Živković
Zhu Hai

Bila jednom jedna vila koja je ove godine postala hotel, tako što su se tradicija i savremen dizajn spojili u jednom

hotel

Već na prvi pogled se vidi da je ovaj hotel spoj je rustike i savremenih tendencija, a sastoji se od samo osam sofisticiranih soba smeštenih u Daliju u Kini. Ova provincija prepoznatljiva je po starom gradu koji se nalazi odmah preko puta predivnog jezera Erhai i planine Cangšan (Cangshan), što je na samo 20 minuta šetnje od starog grada Dali, pa već u startu imate dobar temelj u vidu lokacije. Onda su rešili ime.

hotel

Naziv hotela Yi Chen potiče od jednog od najpoznatijih umetnika i pisaca Kine Wang Weia iz vremena dinastije Tang. Yi Chen stvoren je sa idejom da bude prijatno mesto u kome se uživa u svežem vazduhu i zelenom okruženju.

hotel

Projekat od osam soba počinje online jer su arhitekte angažovane putem sajta. Na mestu hotela je najpre bila vila na tri sprata koja renoviranjem postaje četvorospratna zgrada sa baštom unutar nje, a osim unutrašnjeg dvorišta, oko hotela je osmišljen zeleni pojas koji gleda na predivne prirodne okolne pejzaže.

hotel

Prizemlje je rezervisano za ogroman prostor sa duplom visinom plafona, pa kao takav ostavlja utisak veće prostranosti koja ima dotok prirodnog svetla tokom celog dana, što omogućavaju prozori od poda do plafona.

Ideja je bila da se prirodno okruženje što više približi enterijeru gde se ljudi socijalizuju, a arhitekte su to rešile uvođenjem mnoštva biljaka, ali i svetlih nijansi zidova. Odabirom savremenih komada nameštaja napravljen je balans između tradicije i novog doba, pa je opšti utisak unutrašnjeg prostora da je ovo jedan moderan enterijer koji karakterišu prirodni materijali.

hotel

Novoizgrađeni paviljon nalazi se u dvorištu, a iz njega puca pogled na jezero, stene, kao i vodenu površinu i drveće u bašti, čime su ispunili zadatak da stvore prostor za odmor sa poetskim raspoloženjem za turiste.

Svi procesi renoviranja rade u skladu sa logičkim dizajnom prvobitne arhitekture. Unutrašnji raspored dobija se kroz odnos između arhitekture i okruženja.

hotel

Neutralni tonovi su tu da naglase prirodnu strukturu materijala, a ne da odvlače pažnju, pa celokupan utisak dodatno naglašava slike nekoliko umetnika i fotografije velikih formata finskog fotografa Arna Rafaela Minkkinena.

hotel

Prilikom odabira nameštaja vodilja su bili jednostavni komadi jedinstvenog dizajna koji prave neobične senke, a po boji se savršeno stapaju sa enterijerskim okruženjem. Rasveta je u službi isticanja umetničkih dela. Inspirisani geografskom lokacijom građevine arhitekte su dizajnu pristupale tako što su kombinovali azijsku tradiciju i savremen dizajn kako bi stvorili jedinstven prostor sa nenametljivom dozom elegancije.

Dizajn: Li Yizhong Interior Design
Fotografije: Zhu Hai