Fungi pasta su testenine s pečurkama, a ako nas pitate koja nam je omiljena, glasamo za ovu
Baš zato što nam se tokom ovih toplih dana manje kuva, a više uživa u hrani, tražimo jelo koje se priprema za kratko vreme, ali koje dugo nakon završenog obroka ostavlja ukus na nepcima. I tako smo došli do fungi paste koja može biti pripremljena od šampinjona, bukovača, lisičarki, šitake pečuraka ili, kao u našem slučaju, od vrganja, ili svega navedenog zajedno. Pečurke su u narodu poznate kao šumsko meso, tako da ni osećaj sitosti neće izostati.
Sastojci
– 300 g taljatela (ili paste po izboru)
– 400 g vrganja (svežih ili 200gr sušenih)
– 2 čena belog luka
‒ 150 g pavlake za kuvanje (biljne pavlake ili od soje ako postite)
‒ 100 g parmezana
‒ so
‒ biber
‒ ulje
Priprema
1. Ako imate sveže vrganje, očistite ih i isecite na tanje listiće. Suve najpre potopite u mlakoj vodi kako bi nabubreli i mogli da se koriste kao sveži.
2. Na ugrejanom ulju propržite vrganje, dodajte sitno iseckan beli luk, so, biber i malo vode.
3. Ostavite da se dinstaju dok voda ne ispari.
4. Dodajte pavlaku i ostavite da se krčka na slaboj vatri oko pet minuta.
5. Skuvajte testeninu po uputstvu s kesice.
6. Dodajte smesu od vrganja i pomešajte sa testeninom.
7. Servirajte, a zatim pospite narendanim parmezanom.
8. Za kraj dodajte listiće meneili bosiljka.