28.05.2018.

Može li arhitektura da izleči neurozu?

Vanja Ratković
Pinterest, Profimedia, Instagram

Na to pitanje skoro ceo svoj život i karijeru želeo je da dâ odgovor austrijsko-američki arhitekta Richard Neutra

Richard Neutra

Pitcairn House

Kao veliki pobornik Freudove psihoanalize, ali i Geštalt psihoterapije, Neutra je u konceptima svojih projekata inkorporirao upravo pomenuta načela i postao popularan u Kaliforniji, ponajviše među holivudskim zvezdama.
Richard Neutra rođen je u Beču i školovao se na Tehnološkom univerzitetu u tom gradu. Još za vreme studija zainteresovao se za rad Wilhelma Wundta, nemačkog filozofa i psihologa, koji je zastupao stanovište da je ljudska svest putem čula povezana sa okolinom. Upravo se teza o razdvajanju svesti na funkcije, odnosno senzorne i neurološke procese savršeno poklopila sa funkcionalnošću i standardizacijom modernizma u arhitekturi.

Neutra je svakako pružio dublji uvid u odnos psihologije i arhitekture, a arhitektonskim entuzijastima širok prostor za debatu

Budući da je bio lični prijatelj sa Freudovim sinom, Neutra je često boravio u njihovoj porodičnoj kući. Duboko je verovao u Freudovu ideju o nesvesnom – ponajviše u ideju da potisnuta fizička energija pronalazi svoj put do spoljnog sveta kroz projekcije.

02

Krajem dvadesetih godina odlazi u Ameriku, prvo u Čikago, a potom i u Los Anđeles, gde postaje široko poznat i popularan u Holivudu – kod pisaca, producenata, režisera i glumaca. Dizajnirao je kuće i vile u Palm Springsu, Santa Moniki, na Sanset bulevaru. Čak je i eminentna objektivistička filozofkinja Ayn Rand živela u njegovoj Von Sternbergkući u Los Anđelesu, a neki dovode u vezu Neutra sa likom Howarda Roarka iz njene knjige Veličanstveni izvor (The Fountainhead).

richard neutra

Hassrick Residence

Neutra je opservirao i beležio svakodnevne navike i socijalne odnose svojih klijenata. To mu je pomoglo da stekne reputaciju arhitekte koji je istraživao i nastojao da pronikne u dublje aspekte života. O tome najviše svedoče zidovi njegovih kuća koji su u potpunosti napravljeni od stakla. Iako se na pravi mah čini da ti zidovi nude panoramski pogled, njihova svrha je zapravo omogućavanje protoka energije kroz kuću. Neutra je to nazivao pulsom. Mesta na kojima su se skupljale nestabilnost i nesigurnost, a gde su želje bile projektovane bili su upravo ćoškovi tih staklenih zidova.

richard neutra

Rentsch House

Stakleni zidovi su uslovljavali čitavu poziciju kuće u odnosu na okolinu, i to ne samo zbog pogleda već i zbog prirodne energije mesta. Kruže priče o tome da je Neutra na noćnim letovima istraživao lokaciju po mesečini, te da je obilazio šume sa klijentima zarad istraživanja energetskog potencijala određene lokacije. Kalifornijski egzotični predeli bili su idealna lokacija za Neutrin ekscentrični arhitektonski pristup.

Richard Neutra

Pescher House

Pedesetih godina Neutrin arhitektonski izraz doživeo je svojevrsnu evoluciju. Sazrevanje se očituje, između ostalog, i kroz princip manipulacije prostora nad čulima. Terasa sa bazenom koji se nastavlja i u eksterijeru, kao i mikroklima sa žbunjem i biljkama pored bazena sa obe strane zidova, jesu sjajni primeri ove manipulacije. Tim konceptom Neutra je nastojao da briše granice unutrašnjosti i spoljašnjosti, čvrstoće i fluidnosti.

Richard Neutra

Singleton House

U jednom eseju, objavljenom posthumno, napisao je: „Univerzum, koga smo mi deo, jeste dinamični kontinuum. Prostire se od najudaljenijih galaksija do naše atmosfere, biosfere, a čak i dublje u energetske nizove molekularnih i subatomskih procesa, koji oblikuju svu materiju, kretanje i um. Neki od najudaljenijih obrisa univerzuma nisu samo ’tamo negde daleko’, već se uzročno prepliću sa najbližim i najdubljim delovima unutrašnjih pejzaža.“

Richard Neutra

Singleton House

Teza o prostoru kao polju popunjenom energijom, izvedena iz fizike, bila je popularna među tadašnjim psiholozima. Geštaltisti su gledali na psihu i njeno okruženje kao dinamičnu i interaktivnu celinu, a Neutra je proširio ove principe do kosmičkih proporcija. Njegova kosmička ekologija predstavljala je miks principa projekcije i psihičke energije.

Richard Neutra

Kaufmann House

U pogledu arhitekture okoline i atmosfere Neutra je svakako bio inovator. Iako su njegove kuće uticale na raspoloženje i kreirale specifične atmosfere, one nisu uspele izlečiti neurozu njihovih rezidenata. Iako nije uspeo u svom inicijalnom pokušaju, Neutra je svakako pružio dublji uvid u odnos psihologije i arhitekture, a arhitektonskim entuzijastima širok prostor za debatu.

Richard Neutra

Rang House

Izvori: Taschen, Curbed, Neutra Institute, Openhouse, Daily Icon.