23.01.2017.

Ja sam Bond. James Bond. Ja sam alkos!

Ivana Minić

Nakon 24 filma o Jamesu Bondu naučnici su se pozabavili njegovom nezdravom načinu života i zdravstvenim problemima…

500b5b9af82afb4f386667deddfac42c

James Bond je batalio duvan još pre nekoliko godina, a ipak su pojedini naučnici zabrinuti za njegovo zdravlje, kao i za zdravlje njegovih ljubavnica… Njegovi tajni poslovi manje su rizični od njegovih poroka, bar tako tvrde eksperti koji su se pozabavili njegovim zdravstvenim problemima i načinom života. Previše cigareta i alkohola pretvorili su slavnog agenta 007, nakon 24 nastavka, u alkoholičara i duvanskog ovisnika. Iako je pušenje batalio pre 14 godina, on je u nastavcima koji su usledili postao pasivni pušač. Do ovog zaključka došli su Nick Wilson i Anne Tucker, naučnici sa Univerziteta Otago u Velingtonu, Novi Zeland, i objavili svoj rad u magazinu Tabacco Control.

Kada nauka umeša svoje prste u tajne 007 poslove: dok su Sean Connery i Pierce Brosnan pili po pet-šest martinija po filmu, Daniel Craig ih je popio preko 20!

giphy

Najveća opasnost: cigareta posle

Stručnjaci za javno zdravlje detaljno su istražili 24 filma o Jamesu Bondu i njihovu povezanost sa duvanom. Silno duvarenje i oblaci dima ugrožavaju obožavaoce i poštovaoce agenta 007, navodeći ih na konzumiranje nikotina, koja u Bond filmovima izgleda tako otmeno i cool. Potpuna konotroverza u svetu u kojem se već decenijama propagira štetnost duvana i zabranjuje njegovo uživanje na javnim mestima… A najveći (negativni) utisak ostavlja scena paljenja cigarete posle noći provedene s lepoticom zanosnih oblina, te James Bond stavlja pepeljaru punu opušaka na gole grudi svoje drage, tvrde Nick i Anne. Tako u filmu Skyfall iz 2012. čak šest njegovih ljubavnica zapalilo je cigaretu nakon koitusa. Međutim, treba razmotriti i činjenicu da većina njegovih devojaka u filmovima umire nasilnom smrću – a ne od raka pluća.

Daniel Craig je ubedljivo najveći alkos od svih Bondova

U jednom drugom istraživanju iz 2015. stručnjaci u studiji The Grocer navode da slavni agent ne beži ni od dobre kapljice. Pa je tako svoj prvi martini (A medium dry martini, lemon peel. Shaken, not stirred.) popio u filmu Diamonds are Forever (1956), a u otelotvorenju Daniela Craiga je vremenom zavoleo i koktel pod nazivom Vesper – miks džina, votke i vermuta. Rezime istraživanja? Dok su Sean Connery i Pierce Brosnan pili po pet-šest martinija po filmu, Daniel Craig ih je popio preko 20! Koji alkos!!!

Zaključak: pojedinim naučnicima se pruža prilika za istraživanje potpunog nonsensa koji medije može samo da zabavi – nikako da edukuje. Pa ipak, zanimljivo je znati da i James Bond ima poroke, kao i svaki drugi prosečan lik iz filma… htedoh reći – kao i svaki obični smrtnik.