23.09.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 23. do 29. septembra

42 magazin
Promo

Vreme je za jednu finu jesenju gradsku turneju, samo vašu. Birajte mudro, budite na što više mesta

gradski đir

Vidimo se!

Bitef Polifonija: U fokusu Bela griva – 23. septembar

gradski đir

Na 53. Bitefu 23. septembra u Pozorištu lutaka Pinokio od 16 časova u fokusu 20. Bitef Polifonije je predstava Bela griva Šabačkog pozorišta.
Predstava po knjizi Renea Gijoa za starije od šest godina. Traje 90 minuta, uključujući finalni razgovor, radioničku igru sa svim učesnicima i najavu tematskih radionica inspirisanih istraživanjem i radom na predstavi.
Režija: Irena Ristić. Originalna muzika: Boris Mladenović. Dramaturgija: Tijana Grumić.
Autori priča i izvođači/ce: Miloš Vojnović, Dušan Simić, Ivan Tomašević, Vladimir Milojević, Siniša Maksimović, Deana Kostić…
Karte se ne naplaćuju. Broj gledalaca je ograničen. Rezervacije na bitef.polifonija@gmail.com.

Transformacije gradskog pejzaža: dekompozicija u Galeriji O3on Art Space – 23. septembar

gradski đir

Izložba crteža Snežane Zlatković Transformacije gradskog pejzaža: dekompozicija biće otvorena u ponedeljak 23. septembra u 19 sati u beogradskoj galeriji O3one Art Space (Gavrila Principa 16). Autorka predstavlja svoj istraživački proces kroz crtež na doktorskim akademskim studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u periodu od 2013. do 2019. godine. Crtež, kao osnovni metodološki alat, istražuje složene arhitektonske situacije i formira niz eksperimenata na različitim fragmentima grada.

Juvenile: izložba fotografija Stefana Đorđevića u DOB-u – od 24. septembra do 11. oktobra

gradski đir

Izložba fotografija Stefana Đorđevića svečano se otvara u utorak 24. septembra 19 časova u Domu omladine Beograd. Reč je o dokumentarnoj seriji fotografija (uglavnom portretima) koja je nastala u toku 2014. i 2015. godine u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, u toku snimanja dokumentarnog filma Juvenile reditelja Jovana Todorovića, gde je Stefan Đorđević radio kao filmski snimatelj. Na fotografijama su prikazani štićenici (maloletni delinkventi) VP doma i njihov svojevrsni odnos prema fotografiji kao mediju. Smeštanjem ove izložbe baš u Dom omladine Beograd dešava se neizbežna problematizacija pojma doma, čime nastaje diskurs koji se lakoćom izmešta u polje univerzalnog. Izložba traje do 8. oktobra.

Belgrade Wine Week na Beogradskom marketu – od 24. do 29. septembra

gradski đir

Belgrade Wine Week održava se od  24. do 29. septembra i u Beograd donosi festivalsku atmosferu ispunjenu višednevnim uživanjem u vinu, atraktivne događaje inspirisane vinom, kao što su vinske zabave, radionice, neformalna ocenjivanja vina, tematski saloni vina i izložbe.
U okviru Belgrade Wine Weeka održaće se i Prvenstvo Srbije u tamjanici (26. 9. od 12 h) – izbor za najšarmantniju tamjaniku Srbije; Svetsko prvenstvo u prokupcu (26.9. od 14 h) – neformalno ocenjivanje i izbor za najbolje vino na svetu sorte prokupac. Španska vina u srcu grada (24-29. 9) – velika, višednevna promocija španskih vina u Institutu Servantes – donosi u srpsku prestonicu svu raznolikost i bogatstvo vinske Španije – u okviru ove manifestacije 25. septembra posetite galeriju i uživajte u fotografijama inspirisanim španskim vinima!
U velikom finalu Belgrade Wine Weeka (28. 9. od 20 h) u prostoru Beogradskog marketa  predstaviće se četrdesetak vodećih domaćih vinarija.
Kompletan program festivala pronaći ćete na linku OVDE.

Dragon’s Fuel u emisiji Studio 6 – 24. septembar

gradski đir

U utorak 24. septembra od 21 čas započinjemo novu, sedmu po redu, sezonu emisije Studio 6 nastupom novosadskog benda Dragon’s Fuel.
Od nastanka 2016. Dragon’s Fuel je aktivni član novosadske nove muzičke scene, autorski sastav koji bazira svoje stvaralaštvo na korenima džez muzike, ali se tu ne zadržava, već je u večnoj potrazi za novim stilskim poljima muzičkog izražaja.

Eros Ramazzotti u Štark areni – 24. septembar

gradski đir

Najpoznatiji italijanski autor i pevač Eros Ramazzotti vraća se na scenu: njegova predstojeća svetska turneja krenula je iz Minhena 17. februara. Vita Ce N’e World Tour odvešće ga u neke od najvećih i najspektakularnijih arena na pet kontinenata! Ulaznice su u prodaji: na svim prodajnim mestima Ticket Vision i online na linku ovde.

Promocija romana Kintsugi tijela u KC Grad25. septembar

gradski đir

U sredu 25. septembra održaće se promocija romana Kintsugi tijela autorke Senke Marić.
„Roman Senke Marić je nežan i borben, tužan, ali nimalo patetičan, njega konstituiše jedan nesvakidašnje snažan narativ o slabosti. U njemu caruje bolesno telo koje lucidno misli i duboko oseća, koje ume da bude i pobedničko i groteskno, a o tom se telu izjašnjava svesno sapet jezik koji čvrsto spreže sećanja i čitanja, terapije i operacije u staccato rečeničnu artikulaciju.“ Vladislava Gordić Petković
Senka Marić je spisateljica, pesnikinja, esejistkinja i književna prevoditeljka. Objavila je zbirke poezije Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada – evropske nagrade Vitez/škinja poezije 2013, te prve nagrade Zija Dizdarević 2000. Urednica je portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

Zajednička čitaonica #6 Žene! u KROKODILovom centru – 26. septembar

gradski đir

Šesti događaj u okviru projekta Zajednička čitaonica održaće se u četvrtak 26. septembra u 19 sati u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz: Male stepenice 1a). Na osnovu teksta Žarane Papić Bivša muškost i ženskost bivših građana bivše Jugoslavije Ana Pejović razgovaraće sa Jasminom Tešanović i Katalin Ladik o „ženskom pitanju“ u regionu bivše Jugoslavije nekada i sada. U okviru događaja Katalin Ladik izvešće performans Veliko spremanje, a Jasmina Tešanović će, uz pomoć muzičarke Katie Woznicki, izvesti performans Transgender Jesus.
Učestvuju: Jasmina Tešanović, Katalin Ladik, Katie Woznicki. Razgovor vodi: Ana Pejović. Ulaz slobodan.

Evropski dan jezika u Goethe-Institutu – 26. septembar

gradski đir

Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta, Savet Evrope promoviše višejezičnost u celoj Evropi. Na njenu inicijativu od 2001. godine svakog 26. septembra slavi se Evropski dan jezika. Ove godine pod motom: Sprachen FAIRnetzt – Web dich ein! u programu učestvuju inostrani kulturni centri nizom manifestacija.
I DAAD se pridružuje ovoj proslavi u Goethe-Institutu od 12 časova gde će biti promovisan nemački jezik.

Kralj Čačka u Knap Clubu – 26. septembar

gradski đir

U četvrtak 26. septembra u novom Knap Clubu (ex Kuglaš u Đušinoj 5) od 21 čas solo koncert održaće Kralj Čačka.
Karte staju 600 dinara u Yugovinylu (Cetinjska 15), na vratima košta 800 dinara, a posle ponoći ulaz je 300 dinara.

Rambo Amadeus u KST-u – 27. septembar

gradski đir

Rambo Amadeus nastupa u 27. septembra u KST-u.
Predgrupe su mu Kika i Dingospo Dali.
Početna cena ulaznica bila je 700 dinara u Felix Shopu (TC Sremska) i u KST-u, a karte u ovoj fazi koštaju 800 dinara.

Auf Wiedersehen u Kvaki 22 – 27. septembar

gradski đir

Možete ih zvati kako god hoćete: elektrorokenrol, garažni disko, rave’n’roll, ili electro-no-wave-disco-punk! Ponovo u Kvaki 22 Auf Wiedersehen sa prijateljima! Minimalistički pristup muzici, repetitivni psihodelični rifovi, energija rokenrola i bluza – bez obzira na vaš muzički ukus, završićete plešući! Ulaz uz donacije!

Izložba Vojislav, drago mi je u KC Baraka – od 27. septembra do 7. oktobra

gradski đir

Nova izložba crteža Vojislava Pavlovića pod nazivom Vojislav, drago mi je direktno ukazuje na izrazitu volju umetnika da uđe u eksperiment, istraživanje nesvesnih impulsa i unutarnjeg modela izražavanja. Introspekcija, slobodne asocijacije, halucinacije i snovi su polazna tačka u oblikovanju vizuelnog jezika koji bez ikakvih estetskih, moralnih i drugih konvencionalnih ograda poštuje čistotu diktata misli. Nizanjem slobodnih asocijacija i dekomponovanjem slike i teksta stvorena je dinamična vizuelna struktura kojom se ne prenosi precizno formulisana misao – Pavlović računa na šok i, u nekim slučajevima, agresivnost u vezivanju pažnje posmatrača.

Henry Saiz u Barutani – 27. septembar

gradski đir

Španski di-džej, producent i live act umetnik Henry Saiz nastupiće po prvi put u beogradskoj Barutani u petak 27. septembra, u okviru vikenda zatvaranja. Domaća publika imala je prilike da se upozna sa Saizovom produkcijom kroz dva neverovatna live nastupa sa bendom. Henry Saiz je muzičar koji prevazilazi trendove i formule kako bi stvorio posebnu vrstu muzike koju je teško opisati, ali je lako zavoleti i u njoj uživati. Muzika koju stvara uvek je ispred svog vremena.

Javno predavanje Marine Abramović MSUB28. septembar

gradski đir

U sklopu izložbe Čistač – koja će u MSUB biti otvorena od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine – Marina Abramović će 28. septembra održati javno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti od 18 sati. Možete preuzeti besplatne ulaznice online i na blagajni Muzeja savremene umetnosti svakog dana od 10 do 18, osim utorkom. Jedna osoba može preuzeti najviše dve ulaznice. Na predavanju, koje će umetnica prirediti kao izuzetan poklon svim ljubiteljima umetnosti, Marina će sa publikom podeliti svoje bogato iskustvo, govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Umetnička biografija: Marina Abramović

Beogradske horske svečanosti u Dom omladine Beograda 28. septembar

gradski đir

Beogradske horske svečanosti su internacionalni festival koji se održava u Domu omladine Beograda od 28. do 30. septembra. Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog programa. Revijalni deo programa odvija se svake festivalske večeri od 20 časova sa domaćim i inostranim izvođačima, dok je takmičarski deo festivala raspoređen od 13 časova – samo drugog festivalskog dana. Program ćete naći na linku OVDE.

DŽEZ ZA DŽ: Oktatonik – Unforgettable King u DOB-u – 28. septembar

gradski đir

Poslednji koncert u ciklusu Džez za DŽ uvek je posveta nekom od velikana svetske džez scene, pa će tako i program u subotu 28. septembra biti sasvim poseban muzički ugođaj. Osam mladih džez muzičara okupljenih u sastav Oktatonik izvešće posebno pripremljen program Unforgettable King, posvećen stogodišnjici rođenja Net King Kola (1919‒1965).

Hindi Zahra u klubu Bitefartcafe – 28. i 29. septembar

gradski đir

Francusko-marokanska kantautorka Hindi Zahra, koja je pre dve godine prvi put nastupala u Beogradu, vraća se na scenu kultnog kluba Bitefartcafe, gde će 28. i 29. septembra održati dva koncerta i time otvoriti novu sezonu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions, koji već nekoliko godina oplemenjuje muzičku scenu našeg regiona.

Hindi Zahra: U Maroku sam pet godina tragala za novim putevima do svoje muzike

mts: Balkan Tube Fest 2019 slavi peti rođendanu Kombank dvorani – 28. i 29. septembar

gradski đir

Ovogodišnji mts: Balkan Tube Fest održava se 28. i 29. septembra u Kombank dvorani i slavi veliki jubilej – 5. rođendan. Naša YouTube scena je treća u svetu u odnosu broja jutjubera i njihovu popularnosti po broju stanovnika. Na našoj sceni postoji preko 150 kanala sa preko 100.000 pratilaca, a scena je spremna u svakom trenutku da se ujedini kako bi pomogla ljudima kojima je potrebna pomoć bez obzira na to ko su i odakle su. Karte su već uveliko u prodaji po ceni od 1.000 dinara po danu za regularnu ulaznicu i 5.000 po danu za VIP ulaznicu online i na prodajnim mestima GigsTixa i na blagajni Kombank dvorane.
Sve informacije naći ćete na ovom sajtu.