27.12.2019.

5 filmskih inspiracija za sofisticiran novogodišnji stajling

Aleksa Odabašić
Pinterest

Kad god ste u dilemi, u pomoć pozovite sedmu umetnost. To važi i za oblačenje. Kadrovi i kostimi iz ovih filmova pokrenuće vašu modnu kombinatoriku čak i u 5 do 12

5 filmova koji inspirišu novogodišnji stajling

Novogodišnja euforija donosi mnogo dilema, a jedna od njih, ako ne i najveća, tiče se odevne kombinacije za doček. Haljina ili suknja, jača ili blaža šminka, sa štiklama ili bez njih i još mnogo toga. Ukoliko se dvoumite oko autfita i birate između više koje imate na umu i u ormanu, konfuzija postaje veća. Ne zaboravljamo ni muškarce, kojima se u startu pripisuje manja briga oko nege i izgleda, ali ne treba robovati predrasudama.

Odabrali smo nekoliko filmova iz kojih isijava stil, sa odevnim komadima koji će vas inspirisati za novogodišnji look.

COCO BEFORE CHANEL (2009)

Film prati život dizajnerke Gabrielle Chanel pre nego što je postala modna ikona kakvu je poznajemo. Radila je u baru i maštala da pravi šešire za francusko visoko društvo.
Kako je radnja filma smeštena u period neposredno pre Prvog svetskog rata, jednostavni a sofisticirani odevni komadi bili su svakodnevica mnogih. U glamuroznim trenucima Chanel bi se oslanjala na malu crnu haljinu i biserne detalje, dok bi se u nekim manje ekskluzivnim trenucima poslužila kvalitetnom jednobojnom košuljom u kombinaciji sa teget ili crnim sakoom. Mat šminka, pokupljena kosa, svedenost i minimalizam opcije su koje uvek treba razmatrati, nezavisno od mesta na kojima ćete slaviti. Nekada jednobojna košulja uz crne pantalone može izgledati vrlo elegantno i lepo, a jedan simpatičan šeširić vaš stajling može u potpunosti obogatiti. To što je Audrey Tautou u ulozi Coco Chanel izgledala pomalo muškobanjasto jeste stvar ličnog izbora i senzibiliteta pojedinca, pa svaki look možete u potpunosti prilagoditi sebi i svom odevnom ukusu.

THE GREAT GATSBY (2013)

Glamur. Ekskluzivnost. Raskoš. Film nakon kojeg se estetika starog Holivuda vratila u punom sjaju u sve krajeve sveta. Za snimanje ovog remek-dela upotrebljeno je preko 1.000 sakoa, 40 Prada haljina i specijalno dizajniran dijamantski nakit, što vama nikako nije potrebno za jednu novogodišnju noć (niti je na bilo koji način izvodljivo). Ono što vi treba da uočite u ovom filmu jeste način kombinovanja detalja uz vašu odevnu kombinaciju. Obratite pažnju na odabir boja, čipku, detalje za kosu (šnale, rajfove) i frizure koje su kompatibilne tom stilu.

5 filmova koji inspirišu novogodišnji stajling

Uz malo truda i hrabrosti neće vam trebati ni skupa haljina ni basnoslovan nakit da biste izgledali šik i elegantno. Jedna od opcija može biti satenska jednobojna haljina sa mnogo bisera oko vrata, ukrasni rajf, uredna šminka, visoke potpetice i providne, elegantne rukavice. Prešminkanost zaboravite. Momci, vama je još jednostavnije.

PULP FICTION (1994)

Ko bi rekao da obična bela bluza i široke crne pantalone mogu izgledati tako atraktivno? Niste Mia Wallace, ali možete se inspirisati njenim odevnim komadima. Plave duboke farmerke sa uvučenom elegantnom košuljom i jačom noćnom šminkom takođe odgovaraju ovoj estetici. Ključnu ulogu ovde igra vaš šarm i dobro raspoloženje kojim ćete skrenuti pažnju u svakoj prostoriji. Oversize sako je takođe odlična ideja ukoliko je reč o neformalnom okupljanju. Ma i ako je reč o fensi restoranu. Šta vas briga.

MAÎTRESSE (1975)

Ukoliko volite andergraund kulturu, ekscentrične ličnosti, prenaglašenu estetiku i Novu godinu dočekujete u nekom od domaćih ili evropskih alternativnih klubova, ovaj film uvrstite na must see listu pre 31. decembra.

5 filmova koji inspirišu novogodišnji stajling
Fokus je na naglašenim ženskim atributima, mačkastoj šminki, visokom ponitejlu i lateks detaljima. Ipak, treba prepoznati granicu između agresivnijeg izgleda za specijalnu priliku i kostima domino dame za Noć veštica. Ne preporučujemo vam krajnosti, već samo kreativan način da izrazite sebe. Zanimljiva činjenica je da je za sve kostime u filmu zaslužan uvek provokativni Karl Lagerfeld, koji sve obogaćuje vajbom visoke mode.

BREAKFAST AT TIFFANY’S (1961)

Da li u čitavoj istoriji kinematografije postoji prepoznatljiviji stajling od onog koji je ponela Audrey Hepburn – crna haljina, dijamantska ogrlica i velvet rukavice? Može li jednostavnije i atraktivnije u isto vreme? Naravno, ovo je samo filmski primer svedenog glamura koji podseća na čuvenu frazu manje je više kao i da je mala crna haljina uvek dobra ideja. To naravno nije razlog da ne razmišljate korak dalje i poigrate se bojama, krojem, nakitom i šminkom. Šta kažete na detalje poput upadljivih oversized narukvica, ponča ili oštre sofisticirane crne torbe od (veštačke!) zmijske kože? Uz malo kreativnosti, budite apgrejdovana verzija Holly Golightly. Original je poznat čitavoj planeti.

5 filmova koji inspirišu novogodišnji stajling