10.02.2018.

Lista: Najbolje opremljene knjige kod nas

Dunja Jovanović
Web-stranice izdavačkih kuća

Živimo u vremenu vladavine nezavisnih izdanja – neka dolaze od velikih izdavača, neka od manjih, ali činjenica je da zbog toga ne postoji standard kada govorimo o opremi knjiga, već se one najčešće rade po zahtevima šefova na čelu kuća.

Izgled knjige ne garantuje dobar sadržaj, ali svakako mami pogled. Korica je svojevrsna reklama za knjigu, njen poster ili bilbord, a lepo urađen prelom važan je jer oplemenjuje tekst, olakšava nam čitanje i daje joj bezvremeni karakter. Pasionirani kolekcionari knjiga pretražiće kako realne tako i virtuelne sfere u potrazi za baš onim, sjajno dizajniranim izdanjem koje žele na svojoj polici. Na sreću, i nekoliko domaćih izdavača svesno je toga, pa se posvećuje izgledu i opremi svojih knjiga. Međutim, čak i kad govorimo o onim koji su po svojim „lepim“ izdanjima postali prepoznatljivi, veoma su aljkavi u potpisivanju saradnika na svojim sajtovima i vrlo često ne navode ime dizajnera koji se bave izgledom naslova.

Baš zato nam je palo na pamet da ih istaknemo jer zbog njih i njihove posvećenosti – neke knjige volimo JOŠ više.

Knjige Betmen Apolo i Empire V Viktora Peljevina
Oprema knjige: Bratislav Milenković
Izdavač: Booka

knjige dizajn

Bratislav Milenković je jedan od boljih dizajnera nove generacije, prepoznatljivog stila, koji je, osim ovih Bookinih, radio na mnogim drugim knjigama koje zaista jesu, sve na gomili, pravi kolekcionarski primerci.

Knjige Betmen Apolo i Empire V na prvi pogled deluju krajnje minimalno dizajnirane, ali vas pozivamo da ih u knjižarama pronađete i opipate jer u taktilnosti je njihova posebnost.

bratislavmilenkovic.com

Edicija Cveće zla
Oprema knjige: Mile Grozdanić
Izdavač: Gradac

knjige dizajn

Edicija Cveće zla podseća na stara RAD-ova izdanja, pa samim tim evocira uspomene – kako na neka sigurnija vremena, tako i na promišljen dizajn. Opremu je radio Mile Grozdanić, dizajner koji je 2007. na Sajmu knjiga dobio nagradu za Najlepšu knjigu, a to je naslov Put do knjige u izdanju Publikuma.

Mile (1942) diplomirani je grafičar, redovan profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a predaje i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Pored nagrada i izložbi koje je dobijao, on dizajnira sve knjige u izdanju kuće Gradac – jedinstvene su i odlične, baš, baš sve.

Knjiga Filozofija u budoaru Markiza de Sada
Izdavač: D.A.F
Oprema knjige: Mileusnić + Serdarević

knjige dizajn

D.A.F je nezavisna hrvatska izdavačka kuća osnovana 2000. godine, a objavljuju naslove iz područja političkih teorija, anarhizma, savremene likovne umetnosti, teatra, muzike i filma.

Njihove knjige odlikuje promišljen dizajn i saradnja sa mnogim grafičkim umetnicima. Iz niza kolekcionarskih knjiga izabrali smo Filozofiju u budoaru Markiza de Sada, čije su bele korice rađene od plike papira kako bi dodirom podsećale na ljudsku kožu, a bela boja namerno je izabrana kako bi se knjiga uprljala – jer Markiz de Sad piše „prljavštine“. Tekst je u pismu antiqua, koje se koristilo u 18. veku kada je De Sad živeo.

Knjigu su opremili dizajneri Dragan Mileusnić (Srbija, 1967) i Željko Serdarević (Hrvatska, 1965), koji kao partneri u studiju Ortaci rade već 15 godina.

ortaci.org

Knjige iz edicije Svici
Izdavač: FMK – Fakultet za medije i komunikacije
Oprema knjige: Borut Vild

knjige dizajn

Fakultet za medije i komunikacije od 2008. izdaje knjige domaćih, te stranih autora iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Dizajn za njih je, između ostalih, radio Borut Vild – jedan od predavača na fakultetu.

Ovaj grafički dizajner rođen je 1954. godine u Murskoj Soboti, Slovenija. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a imao je 11 samostalnih i nebrojeno puno zajedničkih izložbi po čitavom svetu. Bio je art direktor i dizajner Centra za savremenu umetnost u Beogradu, Beogradskog kruga, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i kompanije Politika.

Knjiga Prve hemičarke u Srbiji Ljiljane Ristić
Izdavač: Centar za promociju nauke
Oprema knjige: Sandra Milanović

knjige dizajn

Knjige Centra za promociju nauke su, sve do jedne, prelepe. Izabrali smo naslov Prve hemičarke u Srbiji Ljiljane Ristić isključivo zbog teme kojom se bavi – ona piše o gotovo nepoznatim prvim ženama hemičarkama kod nas. Pozivamo vas da detaljnije istražite njen sadržaj.

sandramilanovic.rs

Knjiga Šarpneli Danila Lučića
Izdavač: Arete
Oprema knjige: Jana Vuković

knjige dizajn

Dizajnerka Jana Vuković radi na većini knjiga u izdanju kuće Arete, ali i pojedine naslove za izdavačku kuću L.O.M. Ako često bazate po knjižarama, onda ste sigurno primetili njene korice koje podsećaju na dečje crteže – a takav stil je Jani svojstven, pošto kaže da je u njenom dizajnerskom svetu ona još uvek dete, koje se s vizualima igra.

janavukovic.com

Knjige Nevidljivi strip
Izdavač: Narodna biblioteka Srbije
Oprema knjige: Metaklinika

knjige dizajn

Dizajn duo koji stoji iza studija Metaklinika – Nenad Trifunović i Lazar Bodroža – u poslednjih desetak godina ističe se svojim radom u više oblasti, pa tako i u opremi knjiga. Radili su na nemalom broju naslova za različite kuće i samostalne izdavače, a knjiga koju spominjemo na ovom mestu zove se Nevidljiv strip, premijerno predstavljena na Sajmu knjiga u Lajpcigu 2011. godine. Nevidljivi strip je trostruka publikacija priređena i štampana na tri jezika: nemačkom, engleskom i srpskom, a unutar nje je sublimirano poslednjih 30 godina alternativnog stripa u Srbiji.

knjige dizajn

metaklinika.com

Knjige Džona Fantea – Čekaj do proleća Bandini, Put za Los Anđeles i Upitaj prah
Izdavač: L.O.M
Oprema knjige: Katarina Popović

knjige dizajn

Katarina Popović rođena je 1974. godine, a studirala je umetnost, etnologiju i antropologiju na Beogradskom univerzitetu. Član je kolektiva TkH (Teorija koja hoda), platforme koja se bavi teorijom savremene umetnosti. Godine 2014. postala je vlasnica Grifon nagrade – za najbolji poster.

Jedna zaista sjajna dizajnerka, te ne čudi da baš „njenog“ Fantea imamo u svojoj biblioteci.

katarinapopovic.info

Knjiga Filigranska sećanja Damira Damira
Izdavač: Književna radionica Rašić
Oprema knjige: Monika Lang

knjige dizajn

Dizajnerka Monika Lang je ovu knjigu Damira Damira upakovala u specijalan, otvoren povez, karakterističan za istočnjačka izdanja – jer u pitanju je savremena haiku poezija. Knjiga je štampana na pet jezika (srpski, engleski, nemački, španski, japanski), minimalnog je dizajna i zenovske energije.

Monika je dizajnerka koja pre svega radi na projektima u kulturi i izdavaštvu, što joj daje dosta prostora, ali i zahteva truda kako se ne bi ponavljala. Od 2011. ona je i docent na predmetu Oprema knjige, izdavaštvo i ilustracija na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu.

Monika kaže da su korice tu da privuku pažnju gledaoca i da sugerišu sadržaj knjige, a što se estetike tiče – najlepše je kada se dizajneru odreše ruke i da savet da pusti mašti na volju.

behance.net/monikalang

P.S. Razmišljali smo da na listu ubrojimo neke dečje knjige, ali, kako smo istraživali, otkrili smo da su one koje se nama najviše dopadaju (Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka Slavimira Stojanovića, Srpske narodne Bajke (Laguna) ili brojna izdanja Kreativnog centra) pre genijalno ilustrovane nego dizajnirane.

Međutim, ako se ne slažete, radujemo se vašim predlozima, zapažanjima i novim otkrićima.