14.11.2017.

Björk opet stiže sa druge planete i ima nov album

42 magazin
Santiago Felipe

Björk je još u septembru singlom The Gate najavila nov album Utopia, koji će biti objavljen 24. novembra, a svojim izgledom i čitavim konceptom još jednom potvrđuje da nije sa ove planete

Björk

Reći da Björk ima nešto novo čudno je zato što je i sve njeno staro toliko futuristično da deluje kao novo. No, evo, uskoro izlazi njen novi album, koji se još nije ni pojavio, a već nas je na nekoliko polja izmestio u budućnost – od toga kako je umetnica stilizovana, preko muzike drugih sfera, do načina na koji se nov album plaća online.
Za razliku od prethodnog albuma Vulnicura iz 2015. koji je bio obojen ličnim gubitkom i koji bi se mogao nazvati nekom vrstom pakla – nalik na razvod, ovaj album biće poput raja jer govori o otkrivanju ljubavi i zaljubljenosti. Biti sa osobom sa kojom uživate na svakom nivou jeste očigledno utopija, izjavila je Björk.

Björk

Album Utopia producirala je Arca i, kako kaže umetnica, bilo je to jedno veoma duboko putovanje. Vizuelnim delom pozabavili su se Jesse Kanda uz pomoć Björk, Jamesa Merryja i Hungryja, a svojim saradnicima umetnica se zahvalila rekavši da se telepatski razumeju, te da se rad produkcije Arca odrazio na ceo album koji je kao: „lizanje kišnih kapi iz slanog vazduha u tropima i slušanje ptica, plivanje u zelenim rekama, pucketanje vatre kroz sneg, tamnosiva oluja i svetlosna duga koja nakon nje preplavljuje atmosferu“.

Björk je u septembru predstavila halucinogeni muzički spot za singl The Gate, u kojem nosi haljinu Gucci, za čiju je izradu utrošeno 870 sati.

Björk

Gucci haljina koju Björk nosi u spotu The Gate

Islandska umetnica bila je uvek ispred svog vremena, i muzički, spajajući pop i elektro, ali posebno vizuelno, budući da je svojim futurističkim, gotovo vanzemaljskim autfitima menjala lice popa.

Björk

Zapravo, ona je i dalje prilično ispred svih na modnom frontu – u kostimu labuda, sa pom-pomom na glavi koji je protkan digitalnim svetiljkama, s maskom leptira. Na jednoj slici Björk čak nosi kombinezon nalik na morsku penu upotpunjen braon dildom.

Björk

Fotografije za album Utopia snimio je Santiago Felipe, a dugogodišnji saradnik Bjork Jesse Kanda uradio je omot na kojem Björk nosi masku Jamesa Merryija sa morskim anemonama i bisernom smolom.

Björk

Björk na omotu svog novog albuma Utopia

Album je kao lizanje kišnih kapi iz slanog vazduha u tropima i slušanje ptica, plivanje u zelenim rekama, pucketanje vatre kroz sneg, tamnosiva oluja i svetlosna duga koja nakon nje preplavljuje atmosferu

Utopia izlazi 24. novembra, a uveliko može da se poruči i plati bitcoinima, audiocoinima, litecoinima ili dashcoinima – validnim kriptovalutama u nekim online prodavnicama.

Inače, njujorška MoMA je 2015. priredila izložbu na kojoj su prikazana najznačajnija stilska izdanja kojima je ova umetnica promenila lice popa.

Björk

Björk

Björk