05.05.2017.

Beldocs: Sve što želite da znate o dokumentarcima – pitajte reditelje

Nevena Kuveljić
Promo

Filmovi na Beldocsu odvešće vas na nesvakidašnja mesta i upoznati sa ljudima čiji životi nisu igrani, izmontirani, već realni, oni koji se dešavaju oko nas.

Spremite se za preispitivanja, pitanja i prihvatanja. Na jubilarnom, 10. Beldocsu biće predstavljeno 89 filmova i više od 40 gostiju. Mi vam predlažemo 10 reditelja kojima ćete moći da postavite i najintrigatnija pitanja nakon filma

Irene Langemann
PAVLENSKI – ČOVEK I MOĆ

Tokom svog performansa ruski politički umetnik Pjotr Pavlenski zašio je svoja usta, svoj skrotum ekserima zakucao na Crvenom trgu i zapalio vatru na vratima štaba ruske tajne službe kako bi izrazio svoj protest protiv „državnog terora“. Proveo je sedam meseci u zatvoru. Film prikazuje Pjotra Pavlenskog i njegovu zabrinutost za slobodu pojedinca suočenim sa državnom moći.

Info: Dom omladine Beograda / 13. 5. u 20 časova

Irena Škorić i Ivo Josipović
NEŽELJENA BAŠTINA

https://www.youtube.com/watch?v=tKwdX50QviU

Spomenici su svedoci o ljudima i vremenu u kojem su nastali. U Hrvatskoj je od 90-ih srušena i uništena polovina spomenika NOB-a. Film govori o sudbini umetničkih dela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje istorije i vredne umetnosti.

Info: Dvorana Kulturnog centra Beograda / 9. 5. u 21 čas

Bernard-Henri Lévy
PEŠMERGA i BITKA ZA MOSUL

Pešmerga je film sniman od jula do decembra 2015. godine, kada su Bernard-Henri Lévy i snimatelji putovali oko 1.000 kilometara na granici koja razdvaja irački Kurdistan od trupa Isisa. Kroz ovo putovanje nastaje dnevnik u slikama, povlašćeni pogled na rat kome nema kraja, ali čija je uloga od globalnog značaja.

Bitka za Mosul govori o bici za glavni grad samoproklamovane Islamske države u severnom Iraku. Uz do tada nezabeležen pristup ratištu, Bernard-Henri Lévy i njegov tim pratili su kurdske jedinice i iračku specijalnu Zlatnu diviziju.

Info: Pešmerga – Dvorana Kulturnog centra Beograda / 10. 5. u 17 sati i Bioskop Fontana / 11. 5. u 17 časova

Bitka za Mosul – Dvorana Kulturnog centra Beograda / 10. 5. u 19.30 časova

Sarvnaz Alambeigi
ZEMLJA SUTRAŠNJICE

Najveća želja 23-godišnjeg DJ-a iz Teherana jeste da jednog dana nastupa zajedno sa Davidom Guettom. Bez obzira na sve opasnosti, poteškoće i kulturne zabrane, Mahbod sa strašću nastupa na andergraund žurkama u nadi da će podstaći procvat zabranjene muzike u Iranu.

Info: Dom omladine Beograda / 13. 5. u 18 sati

Jean-Stephane Bron
PARISKA OPERA  

Naizmenično ironična, vedra i okrutna, kombinacija muzike i baleta, film u središte pažnje stavlja veliku strast i prikazuje priču o životu iza scene na jednoj od najprestižnijih institucija za performativne umetnosti u svetu.

Info: Dom omladine Beograda / 15. 5. u 20 časova

Feras Fayyad
POSLEDNJI LJUDI U ALEPU

Nakon pet godina rata u Siriji preostalih 350.000 građana u Alepu priprema se za opsadu. Kroz volontere Belih šlemova vidimo svakodnevni život, smrt i borbu na ulicama Alepa. Khalid, Subhi i Mahmud jesu osnivači organizacije i prvi koji ulaze u uništene zgrade, kroz ruševine u potrazi za preživelima.

Info: Dom omladine Beograda / 10. 5. u 20 sati, Bioskop Fontana / 11. 5. u 19 sati, Centar za kulturu Vlada Divljan / 14. 5. u 21 čas

Frankie Fenton
NIJE JOŠ MRAK

https://www.youtube.com/watch?v=QXGk2Zdmivo

Dugometražni dokumentarac o Sajmonu Ficmorisu, talentovanom irskom filmskom stvaraocu koji živi sa oboljenjem motornih neurona. Naracijom Colina Farrella, koristeći materijale iz Sajmonove najprodavanije monografije, pratimo ga u stvaranju prvog dugometražnog filma kroz upotrebu poslednjeg fizičkog atributa nad kojim ima kontrolu – očima.

Info: Dom omladine Beograda / 12. 5. u 20 časova, Bioskop Fontana / 13. 5. u 17 sati

Robert Bukarica
PRIČA O GRUPI EVA BRAUN

Dokumentarni film Priča o grupi Eva Braun prati razvoj bečejske pop-rok grupe od nastanka do danas. Usponi, padovi, sazrevanje, propuštene prilike izazvane društvenim ili personalnim promenama i lične priče samih članova benda u ovom filmu predstavljaju valjan doprinos beleženju priče o ljudima koji su deo istorije pop i rok muzike u Vojvodini, a samim tim i kulturne istorije Srbije.

Info: Dvorana Kulturnog centra Beograda / 12. 5. u 21 sat

Stig Björkman
INGRID BERGMAN – NJENIM REČIMA

U proleće 2011. reditelj Stig Björkman sreće se sa Isabellom Roselini, ćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugeriše da „napravi film o mami“. Zahvaljujući Isabelli, Björkman verodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene reči i slike.

Info: Centar za kulturu Vlada Divljan / 9. 5. u 21 čas, Dom omladine Beograda / 11. 5. u 16 sati, Bioskop Fontana / 14. 5. u 19 sati

Varja Močnik
LP FILM BULDOŽER – PLJUNI ISTINI U OČI

beldocs

Pljuni istini u oči jeste dokumentarac o jednom od najuticajnijih jugoslovenskih rok albuma svih vremena. Iako je snimljen pre više od 40 godina, LP album benda Buldožer ostaje značajan i nastavlja da inspiriše nove generacije. Ceo album, od početka do kraja, čuje se u pozadini tokom filma. Izjave članova benda, njihovih prijatelja i fanova kombinovani su sa igranim, arhivskim materijalom i animacijom, stvarajući svež i nadrealistično ironičan dokumentarac.

Info: Dom omladine Beograda / 13. 5. u 22 sata