31.10.2017.

2 u 1: Umetničke legende + ikone stila

Nadežda Pajkić
Pinterest, Ptofimedia, Instagram, Kuba Dubrowski, naslovna fotografija Tony Vaccaro studio,

Formirajte svoj stil po uzoru na neke od najpoznatijih umetnika

Dior Cruise kolekcija rađena je po uzoru na stil odevanja slikarke Georgie O' Keeffe

Dior Cruise kolekcija rađena je po uzoru na stil slikarke Georgie O’ Keefee

Umetnici i moda idu ruku pod ruku. Nije novost da su se mnogi dizajneri direktno inspirisali određenim slikarskim ili vajarskim delima, pa tako stvarali svoje kolekcije, ali neki su se inspirisali umetnicima direktno – onima čiji je odevni stil mnogo govorio o njihovim bogatim unutrašnjim svetovima.

„Lepota i ružnoća su ogledala našeg duha“, govorila je Frida Kahlo, a vođeni tom idejom sastavili smo listu umetnika čiji je stil govorio o njihovom karakteru, ali i uticao na čitavu modnu industriju.

Georgia O’Keeffe – majka američkog modernizma

Georgia O’Keeffe bila je američka slikarka i pionirka američkog modernizma. Na njenim najpoznatijim serijama prikazivala je cveće, nebodere, životinjske lobanje i predele jugoistočne Amerike.

ikone stila

Poput legendarnih slika – njen stil bio je jednako legendaran i prkosio društvenim normama. Volela je modu, a često se odevala u muškim salonima. Poslednje odelo naručila je u svojoj 96. godini kod poznatog krojača za gospodu – Emsleya.

Georgia je volela minimalizam u odevanju – crno-beli kolorit, jednostavne krojeve i farmerke. Kada se preselila u Meksiko, inkorporirala je pončo u svoj stil, kao i haljine s metalnim ili kožnim kaiševima. Njen trademark komad bio bi šešir s velikim obodom i kosa sakupljena u punđu.

Ovakav stil u kombinaciji s genijalnim slikama inspirisao je mnoge dizajnere. Godine 1984. Calvin Klein je čitavu svoju liniju bazirao na njenoj estetici, a nakon toga je Bruce Weber fotografisao kampanje na Georgiinom imanju u Meksiku. Nedavno je Valentino izbacio nekoliko modela inspirisan ovom umetnicom, a Maria Grazia Chiuri čitavu kolekciju Dior Cruise 2018. posvetila je upravo njoj.

Louise Bourgeois – slavljenje ženstvenosti

Louose Bourgeois je francusko-američka umetnica čije su se skulpture, crteži i performansi uglavnom bavili istraživanjem seksualnosti, kao i lepotom ženskog tela.

ikone stila

Poput umetnosti, i njen stil odevanja slavio je ženstvenost – beretke, šeširići, futurističke naočare i bogate bunde bili su Louisini trademark komadi. Verovala je da odećom može da šokira, zavodi i menja poglede na svet. Imala je fobiju od izbacivanja garderobe, pa je od komada koje više nije nosila pravila umetničke instalacije.

Dizajnerka Simone Rocha bila je Louisinim stilom

Dizajnerka Simone Rocha bila je inspirisana Louisinim stilom

Upravo neke od ovih instalacija, kao i njene odevne kombinacije, inspirisale su dizajnere poput Rei Kawakubo i Husseina Chalayana. Pre dve godine je dizajnerka Simone Rocha izbacila kolekciju za jesen/zimu rađenu po uzoru na lični stil Louise Bourgeois.

Robert Mapplethorpe – gej ikona

Mapplethorpe je fotograf, najčuveniji po svojoj „vezi“ s Patti Smith koju je non-stop fotografisao, kao i slikama gej scene Njujorka sedamdesetih godina.

ikone stila

Često je radio autoportrete iz kojih smo naučili podosta o njegovom ličnom stilu. Rokabili frizure ili kovrdže, kožne jakne i prsluci, farmerke i najčešće bele košulje jesu njegovi trademark komadi, uz dodatke nakita – prstenja, dugih ogrlica i lanaca koje je kačio na pantalone.

Raf Simons je birao modele koji liče na Mapplethorpea

Njegova estetika, kako fotografska, tako i estetika odevanja, inspirisala je mnoge dizajnere – od Hedia Slimanea, preko Alexandera Wanga, do Shaynea Olivera i njegovog hit labela Hood by Air. Pored toga, Raf Simons je za prošlogodišnju prolećnu kolekciju birao modele koji fizički liče na Mapplethorpea!

Pablo Picasso – kubista u mornarskim majicama

Legenda kaže da je Picasso, začetnik kubizma, slikao gotovo nag – odeven samo u bokserice. Iako je ovo verovatno istina, sudeći po ekscentričnom životu kakav je vodio, slikara ipak prepoznajemo po prugastim mornarskim majicama koje nije skidao.

836ccdf02beb78b297665517f3d9955e

Majice koje je nosio bile su zaista mornarske – kupovao ih je od francuske mornarice jer su bile deo tadašnje uniforme. Slikar ih je kasnije pretvorio u must-have komade, kako za muškarce tako i za žene.

Čitav Picassov imidž oblikovan je casual, muževnim komadima koji asociraju na radnike i mornare više nego na umetničku elitu. S takvim stilom su baš svi mogli da se povežu, pa ne čudi što je postao ikona.

Fendi kolekcija inspirisana Picassom © Kuba Dabrowski

Fendi kolekcija inspirisana Picassom
© Kuba Dabrowski

Mnogi magazini od Voguea do Sartorialista često citiraju umetnika kao inspiraciju. Jean-Paul Gaultier je čitavu svoju karijeru bazirao na Picassovom stilu, a muška prolećna Fendi kolekcija za 2017. takođe se osvrće na njegov lični stil.

Frida Kahlo – cveće, srebro i tradicionalni print

Frida Kahlo bila je jedinstvena, a tako se i odevala. Venci od cveća, srebrni nakit i haljine sa tradicionalnim meksičkim šarama učinile su je prepoznatljivom ikonom stila, a to je ostala i dan-danas – iako je umrla pre više od 50 godina.

maxresdefault2-1150x767

Ovi detalji bili su neodvojivi od njenog revolucionarnog slikarskog umeća i stila, ali i njenog slobodnog duha. Ceo taj Kahlo paket inspirisao je modne dizajnere od Riccarda Tiscia, preko Dolcea i Gabbane, do Jean-Paula Gauletirea, koji joj je posvetio čitavu kolekciju za proleće/leto 1998.