06.04.2017.

Zašto smo opsednuti lepotom?

Mila Rebac
Pinterest

Pitamo se, pitamo…

 

Opsednutost lepotom 42magazin

Ona nije više dar prirode već globalni doživljaj, socijalna obaveza i megalomanski biznis. Lepota je san koji dominira našim životima!

Iako se u proteklih godina pojam estetike na globalnom nivou menja, osnovni princip savršene lepote ostaje isti: najtraženija lica na svetskoj javnoj sceni jesu visoke mršavice simetričnog lica. A one žene koje se izdvajaju iz pomenutog kalupa, a pritom su uspešne, jesu pune samopouzdanja i od svojih nesavršenosti napravile su brend sa lukrativnim ishodom…

Više nam nije dovoljan neseser sa kozmetikom jer biti lep zahteva mnogo veće investicije i, nehotice, naša svakodnevica počela je da se vrti oko sna o savršenoj lepoti

Nije zgoreg istaći da su estetske operacije postale, nažalost, standard. Po evropskom istraživanju iz 2016, čak 41 odsto žena nije zadovoljno svojim izgledom. Teže da budu mlađe i lepše, i to ne u svojim četrdesetim ili pedesetim godinama. Ne, već u dvadesetim žele da menjaju svoj mladalački izgled, te je odlazak estetskom hirurgu postao uobičajeni ritual koji počinje da potpada pod tzv. beauty rutinu. Parkovi i fitnes centri nikad nisu bili posećeniji i svi rade na svom (ne)savršenom izgledu, smatrajući da će im besprekornost doneti garantovani uspeh. Da li je to baš tako? I ne samo što se sada svi bavimo nekom najnovijom vrstom fitnesa (što iz hira, što iz potrebe da se bude in), već se strogo vodi računa o zdravoj ishrani, koja nema više za cilj uživanje u jelu. Gde je nestao hedonizam u najširem smislu te reči? Da li uživanje u životu treba preformulisati jer je podređeno lepoti i njenom (neostvarivom) idealu?

LEPOTA KAO FETIŠ

Modna, beauty i lifestyle industrija živi od težnje ka savršenoj lepoti i ubira plodove sada u 21. veku više nego ikada – jer su nam potrebni alati dostupniji nego ikada. Više nam nije dovoljan neseser sa kozmetikom jer biti lep zahteva mnogo veće investicije i, nehotice, naša svakodnevica počela je da se vrti oko sna o savršenoj lepoti.

Naravno, težnja ka apsolutnoj lepoti seže daleko u istoriju. Pa je Nefertitina bista ovekovečila izgled obrva i skladnih proporcija lica, Mikelanđelov David nam izvajanim trbušnim mišićima pokazuje da je čovečanstvo od davnina opsednuto telesnom perfekcijom. Nemojte da vas zavara doba renesanse i Rubensove raskošne obline jer su koordinate lepote ostale iznenađujuće konstantne tokom vekova – i to važi za oba pola: simetrično, harmonično, decentno definisana muskulatura. I mršavost.
„Debelim ljudima nije mesto na televiziji“, izjavio je svojevremeno Donald Trump. Iako je to moglo lepše da se kaže, čini se da je ipak surova istina: angažman oko fizičkog izgleda postao je društveni imperativ. Šta, ne idete redovno u fitnes centre? Grešni ste jer uživate u kaloričnoj hrani? To je u 2017. godini postalo nedopustivo.

Koordinate lepote ostale su iznenađujuće konstantne tokom vekova – i to važi za oba pola: traži se simetričnost, harmonija, decentno definisana muskulatura. I mršavost.

 

Iako se borimo za prava različitosti, većina – ipak – želi da pripada globalnoj grupi super lepih. I da li je to uspeh? Da li ih to čini apsolutno srećnim? Pitamo se, pitamo…