27.06.2017.

Život je, kao i godišnji, prekratak da biste se tuširali nakon kupanja u moru

Iva Đurica
Iva Đurica, Unsplash

More ne osuđuje, ono cijeni i jednako voli, miluje i ljubi sve vrste tijela, sve mane, celulite, boljke i veličine

letovanje 2017

Ne volim kokice, ali ne mogu im odolit. Jedem ko sumanuta, mada mi nemaju neki ekstra okus i užasno me živcira kad mi se 75 onih žutih ljuskica uvuče između zuba i pod gingivu i u mozak, pa ih mjesec dana čačkam… Tako isto mi je i sa vrućinom. Ne volim kad mi je vruće, pali me izvana i iznutra i znojim se, sva se zaljepim i smrdim, ali svejedno jedva čekam da krene ljeto i vrućine jer pržila bih se i palila i smrdila koliko treba za onih pola sata čistoga raja u zalazak sunca, kad se lako diše, i ako još zapuše lagana tremuntana, miluje kožu i masira dušu…

Da mi sok iz breskvi curi niz bradu i po prsima dok ih na plaži jedem i pijem, i upijam i živim

Gledam danas s prozora, ogromna hotelčina skoro pred otvaranje, mislim se, ko će tu sve doći, treba tog giganta napuniti, i to životom. Ne izgleda mi izgledno. Ali opet, valjda su u poslovnom planu računali na sisate travel blogerice koje će na Instagramu podijelit par fotki mesinganog troznamenkastog broja sobe i sebe u kupaćem kraj bazena (da, to još uvijek pali), pa će privuć mase. Ali pitam se hoće li oni vidjet zalazak? Ili je tada vrijeme tuširanja i obuvanja štikli za večeru u hotelskom restoranu gdje live bend zabavlja pjesmama Julija Iglesiasa.

Naravno, ne preporučam. Ali ja sam Dalmatinka. To znači da sam pre divlja za zatvorit se u sobu na sedmom katu hotela, krilo C – hodnik F. To znači da me ne bole tabani dok hodam po kamenitoj plaži bosa. Da kad me sol peče po koži, samo pitam nekoga da me istrlja ručnikom. Da mi sok iz breskvi curi niz bradu i po prsima dok ih na plaži jedem i pijem, i upijam i živim.

I kad pomislim da ljudi, turisti, koji marljivo rade cijelu godinu kako bi mogli tjedan dana uživati u ovom mom djeliću raja, na kraju dođu u jedan boks u ogromnoj zgradurini, čisto mi bude žao. Ja bih ih sve za ruku povela, na Primoštenske plaže da se kupaju goli, na Prvić da šetaju bosi i jedu srdelice obučeni u ništa, maramu ili šorts. Da dojedre na Kaprije i osjećaju se kao Robinzoni, isplešu se na Braču, opiju se na Korčuli…

Ljeto je vrijeme za strast, zaljubljenost i opijenost ičim, svačim. Nisam sigurna je l’ postoje još uvijek gospoda koja njeguju umjetnost galebarenja, pa za svaki slučaj, oni koji ste single, preporučam da instalirate Tinder samo za to vrijeme dok ste na ljetovanju. Ne znači da ćete upoznat srodnu dušu o kojoj sanjate cijeli život, ali možda sretnete nove zanimljive ljude sa različitih strana svijeta, a možda vam se dogodi i neki romantični moment kojeg ćete se uvijek sjetiti svaki put kad osjetite miris lavande kasnije u životu.

Ja bih ih sve za ruku povela, na Primoštenske plaže da se kupaju goli, na Prvić da šetaju bosi, da dojedre na Kaprije, isplešu se na Braču, opiju se na Korčuli…

Ostali, koji dolazite sa vašim partnerima, preporučam noćna kupanja, imajte threesome gdje je treći sudionik more. More je najbolji, najstrastveniji, svjetski ljubavnik. More ne osuđuje, ono cijeni i jednako voli, miluje i ljubi sve vrste tijela, sve mane, celulite, boljke i veličine. Podajte se bestežinskoj ljubavi mora.

Život, kao i godišnji, jest prekratak da biste se tuširali nakon plaže. Pojedite tu sol jedno sa drugih, osjetite se, prepustite ljetnom zraku koji tjera u ludilo. Jer ta sol će vam hraniti dušu još bar koji mjesec nakon što se vratite doma. Žene, pustite kosu da osjetite kako vas mokra golica po leđima, muškarci, ne obuvajte sandale, jako su neprivlačne. Ovo ljeto želim vam japanke.