23.06.2017.

Top 5 urbanih plaža: More je tamo gde su sunce, ležaljka i pesak – na reci

42 magazin
Pinterest, Promo

Ako ne možete da preselite more u grad, vi napravite plažu na reci – u centru grada, tako to rade u evropskim gradovima daleko od mora

urbane plaže

Kad stigne leto i temperature kao u tropima, svi razmišljajmo o peščanim plažama, udobnim ležaljkama i vodi, u svakoj njenoj formi – za plivanje, plutanje, prskanje, potapanje, ronjenje, skakanje – bitno je samo da asocira na morske nijanse i da je ispod vas umesto betona pesak. E ta atmosfera dalekih egzotičnih destinacija poslednjih godina verno je preneta i u mnoge evropske gradove, tako da su urbane plaže postale zaštitni znak nekih evropskih gradova daleko od mora. Predstavljamo vam pet top gradova koji su od reka u samom centru napravili svoje Kopakabane.

Pariz
Na vrhu ove liste nalazi se Grad svetlosti u kojem je još 2002. pokrenut projekat Paris Plages. Do sada je na obale Sene nasuto 5.000 tona peska, a osim što su na njemu postavljene ležaljke i nikli barovi, napravljeni su i tereni za odbojku na pesku, tako da je doživljaj potpun. Poseban deo pariske plaže namenjen je porodicama sa decom, Berges de la Seine osmišljen je u eko-urbanom stilu sa dečjim igralištem i vodenim atrakcijama. Uz mnogobrojne barove i restorane na vodi, nedavno je otvoren i luksuzni plutajući hotel Off Paris Seine, a radi se i na izgradnji tri bazena u oblasti Basin de la Villete, u koje će biti uloženo milion i po evra. Posle odluke da se uz obale Sene zabrani saobraćaj, zagađenje je smanjeno za četvrtinu, a dobra vest je i to da je voda ove reke bakteriološki čista, toliko da će se njome puniti bazeni, a biće dozvoljeno i kupanje u Seni. Pariska plaža zvanično se otvara 18. jula, sezona kupanja traje do 21. avgusta, a u tom periodu i do 1.000 ljudi utočište od vrelog gradskog asfalta pronaći će u plavo-zelenim oazama u srcu grada.

urbane plaže

Voda u Seni je bakteriološki čista, toliko da se njome pune bazeni kraj reke, a dozvoljeno je i kupanje u reci

Berlin
Zahvaljujući mnogobrojnim barovima duž reke Špre u samom centru Berlina, ovaj nemački grad poznat je kao nabolji u svetu za letnja opuštanja. The Strandbar Mitte Bar epicentar je zabave, gde se na pesku ispod palmi tokom dana leškari na ležaljkama uz picu i pivo, a uveče se održavaju časovi plesa, filmske projekcije i DJ žurke. Za ljubitelje rege muzike tu je family friendly afričko-karipski bar YAAM, a za one koji više uživaju u privatnoj atmosferi nudi se mogućnost iznajmljivanja splavova na kojima se može prirediti sopstveni barbecue party.

urbane plaže

Beč
Još jedan grad u našem okruženju koji i te kako koristi draži Dunava jeste glavni grad Austrije. Ako ste nekada leti prelazili bečke mostove, mogli ste da zapazite velike plutajuće bazene naslonjene na splavove-restorane, gde žurke u kupaćim kostimima počinju već tokom dana, a traju do duboko u noć. Ipak, pravi „morski“ doživljaj možete sebi priuštiti na Danube Islandu, rečnom ostrvu dugom 21 kilometar, na kojem su smeštene peščane plaže, travnate površine i kamenite uvalice sa mnogobrojnim bistroima i restoranima. Provod je garantovan za sve generacije. Većina turista tokom letnjih meseci šoping u centru radije menja za kuliranje u nekoj od ovih oaza.

urbane plaže

Pravi „morski“ doživljaj čeka vas u Beču na rečnom ostrvu na Dunavu. Dugo je 21 kilometar, a na njemu su peščane plaže, travnate površine i kamenite uvalice

Amsterdam
Priča se da je Amsterdam Roast naj kul urbana plaža u ovom delu sveta. Smeštena je u blizini industrijske zone ispunjene brodovima koji čekaju remont, posuta je peskom, a opremljena je mnogobrojnim retro ležaljkama i umetničkim delima od recikliranog otpada. Poznata je i po velikoj pijaci na kojoj se mogu naći mnoge vintidž stvari, a ljubitelji sedme umetnosti ovde najviše vole da provedu veče na otvorenoj filmskoj projekciji. Naravno, uz hektolitre piva, travu i još neka sitna zadovoljstva koja su samo ovde dozvoljena.

urbane plaže

Varšava
I Varšava je, možda neočekivano, na listi gradova koje obavezno treba posetiti zbog provoda na gradskoj rečnoj plaži. Orijentir je most Poniatowski i prostor ispod njega. Prostor je popločan drvenim daskama na kojima se nalaze neki od najpoznatijih chic barova i klubova. Tokom dana ovde se organizuju turniri u badmintonu, odbojci na pesku, te frizbi avanture, a noći su rezervisane za žurke. Sreda je tradicionalno namenjena ljubiteljima filmske umetnosti.

urbane plaže