30.05.2018.

Vodič za početnike: kako ukrotiti svilenu kosu

Isidora Nedić
Pinterest, Wikipedia

Uprkos verovanju širokih narodnih masa, svilena kosa ne znači – tanka kosa.

svilena kosa

Svilenu kosu imaju svi oni čije su dlake manjeg prečnika. Tako da  – možete imati veoma gustu svilenu kosu. Ali možete, isto tako, imati tanku svilenu kosu. I, naravno, sve između ove dve krajnosti. Bila ona gusta ili tanka, kovrdžava ili ravna, veoma je teška za stilizovanje. Prosto beži iz ruku, pada u slapovima, lako se naelektriše i još lakše kida.

Bez obzira na to gde ćete se pronaći u ovom spektru, ako imate svilenu kosu (a valjda je to slučaj ako čitate ovaj tekst), dajemo vam nekoliko saveta kako da je negujete kako bi bila lepša i što je najvažnije kod ovog tipa – poslušnija.

Često pranje je (nažalost) neophodno

Fun fact: svilena kosa se brzo masti. To se dešava zbog strukture površine dlake – glatka je i manje porozna nego kod grubljih tipova kose, tako da se ulja zadržavaju na površini i vidljiva su. Naravno, i stepen masnoće zavisi od tipa kose – ravna može izgledati masno samo par sati nakon pranja, dok ona s kovrdžavom teksturom ostaje suvlja do čak nekoliko dana. Ali, generalno, svilenkastu kosu potrebno je češće prati nego sve druge tipove kose.

Zato je važno izabrati pravi šampon i fokusirati se na teme, jer, logično, teme je mnogo masnije od krajeva. Krajeve, ako uspete, možete i sasvim preskočiti. Ukoliko koristite balzam ili hranljive maske/pakovanja za kosu, nikako ih ne smete stavljati na teme već isključivo na krajeve i to u slučaju da su suvi (što je čest slučaj kod farbane svilene kose). Isto važi i za hranljiva ulja. Izbegavajte ih. Da, daće vam sjaj, ali šta će vam? Kosa vam je ionako dovoljno masna i sjajna sama po sebi.

Šišanje

Svilena kosa je osetljiva na oblik. Morate biti oprezni – ukoliko vas frizer/ka ne ošiša kako treba, sve njegove/njene greške biće baaaš vidljive. Prosto, vaša kosa ne dozvoljava frizerski fejl. Ali ako vas ošišaju kako treba, bukvalno će se svi okretati za vama.
Pitali smo frizere kakva frizura odgovara ljudima sa svilenom kosom i rekli su nam:

  • meki, suptilni stepeni
  • obavezno šišanje na suvo, kako bi se odmah videlo ponašanje kose

Kao što smo već pomenuli u tekstu Frizerski vokabular, kada je frizura u pitanju, najvažnije je komunicirati sa frizerom i reći mu sve o vašoj kosi – kako se ponaša, kako biste vi želeli da se ponaša u najidealnijem slučaju i, na kraju, šta je realno da se izvede. Tek tada možete zaista verovati onome u čijim je rukama vaša lepota!

Stilizovanje

I opet, tehnike stilizovanja moraju biti bazirane na vašim preferencama i željama. Najbolji način da saznate šta je to što radi za vas – jeste da eksperimentišete što je više moguće. Naravno, u vašem slučaju to može biti problematično jer kosa vam je neposlušna, beži i elektriše se.

Frizeri nam kažu da je za dobro stilizovanje važno izabrati pravi proizvod i, kada to uradite, sklopićete primirje s vašom kosom. Nezavisno od brenda, proizvodi se svrstavaju u dve kategorije:

‒ one na bazi ulja (ulja za kosu, kreme s uljima, serumi…)

… od ove kategorije, kao što već pomenusmo, treba da bežite, samo ćete dodatno umastiti kosu i morati još češće da je perete.

‒ proizvodi sa efektom učvršćivanja ili s talkom (gel za kosu, sprej s morskom solju, šamponi za suvo pranje, pena za kosu, tečni mist za dodavanje teksture…)

… proizvodi koji spadaju u ovu kategoriju uglavnom oblažu dlaku polimerima, pa je zadebljavaju, ali ona ne postaje teška jer ne sadrže ulja. Njih birajte, i njima stilizujte, kovrdžajte i krotite!

Anti-static pravila

Nažalost, nijedan od gorenavedenih proizvoda neće uticati na elektricitet kojem je vaša kosa podložna (eventualno gel, ukoliko je sasvim zaližete i napravite wet hair look). Na tržištu postoji dosta proizvoda koji se ciljano bave rešavanjem ovog problema, ali kod nas je dostupan samo Garnier Sleek & Shine Anti-Frizz Serum. Međutim, on je obogaćen uljima avokada i koštice kajsije, pa je, samim tim, više namenjen nezi suve kose nego vama.

Ako imate svilenkastu, a kovrdžavu kosu, onda probajte Bed Head by Tigi Control Freak Serum. Ako se opredelite za ovaj proizvod, važno je da ne preterate sa količinom, kako ne biste previše „otežali“ i „razvukli“ lokne. Da, znamo da znate na šta mislimo.

A za sve vas ostale koji imate problem s elektricitetom, a na našem tržištu ne uspevate da pronađete pravu stvar za negu, probajte da plastične četke za kosu zamenite drvenim, s prirodnim ili metalnim čekinjama. Pored toga, izbegavajte sintetičke šešire, marame i trake za kosu jer to su materijali koji pospešuju stvaranje elektriciteta. Dakle, ako ih zamenite s prirodnim materijalima, vaše teme će se manje znojiti (a samim tim i manje mastiti), a slabije su i šanse da imate frizuru à la Ivan Tasovac.

svilena kosa

Međutim, ako vam se tasovka zapravo dopada, onda zanemarite sve ove savete i čak, slobodno ćemo vam reći, umesto svih ovih proizvode nabavite prikladne ćore i – Filharmonija da vas vidi!