…ili belgijski, kod nas poznatiji kao krupne, mekane galete, doduše, nama je bakin kolač odmalena najslađi naziv
Ovo je jedan od slatkiša koji momentalno vraća u detinjstvo, pa bi valjalo imati recept pri ruci. Za slučaj da pratite moderne internet gastro-trendove, onda moramo da pomenemo da se vafl vraća na velika vrata kao omiljeni desert, ali i kao savršena podloga za dekoraciju kada mu dodate recimo šlag (ili sladoled) i jagode preko. a samim tim i za fotografisanje, tako da dobijate dva u jednom. Ovo je jedan od recepata gde vam mera nisu grami niti kilogrami, već čaša od jogurta, ili staklena, ili šolja jer tako kažu mame i bake, a mi zapisujemo bukvalno. Dakle ovako:
Sastojci
‒ 2 čaše brašna
‒ 2 jaja
‒ 1 kesica praška za pecivo
‒ 1/2 kašičice soli
‒ 1/2 kašičice sode bikarbone
‒ 5 kašika šećera (maksimalno 7 ako volite slađe)
‒ 1/2 čaše jogurta (što masniji to bolji)
‒ 1 čaša mleka (isto važi kao za jogurt, što masnije, to bolje)
‒ 7 kašika putera koji ste prethodno istopili
Priprema
1. Viljuškom umutite jaja, mleko, jogurt i rastopljeni puter.
2. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer.
3. Prelijte smesom koju ste dobili u koraku 1.
4. Sve lepo sjedinite mešanjem (varjačom ili mikserom pri najmanjoj brzini).
5. Kalup za vafle premažite uljem i kada se zagreje, možete staviti smesu da se peče.
6. Vafl je pečen posle nekoliko minuta, kada postane rumen.
7. Servirajte kao na fotografiji u prilogu sa pekan orahom ili dodajte svoje omiljene dodatke: sladoled, džem, šlag, jagode, javorov sirup, toping od čokolade…