06.12.2016.

Život emigranta – Zsofia Schweger

Zsofia Schweger

Zsofia rođena je u Mađarskoj, a živi i radi u Londonu. Ona slika minimalističke enterijere domova u kojim je odrasla.

Iako njeni radovi deluju kao savršeni koloritni kompoziti, ako pogledate pažljivije, otkrićete nervozu iza svakog poteza četkice, kao i osećaj otuđenosti i samoće. Zsofijine slike nastajale su kako se selila iz zemlje u zemlju, iz grada u grad. Ona istražuje veze između doma, pripadnosti, lokalnog identiteta i emigrantskog života.

Ove pastelne grafičke slike enterijera su ogoljene, ne daju informacije i mestu ili vremenu u kojima se oni nalaze, ne govore nam ko u njima živi, da li iko živi, da li će se ikada vratiti? Umetnica namerno koristi umirujuću koloritnu paletu bez naznake o svetlosnom izvoru, bez perspektive i senki. Blokovi boje bude osećaj nesigurnosti, ali nas i teraju da razmišljamo o vremenu, životu iza ili ispred nas. Ova serija slika zove se Bloc, a asocira na socijalističke blokove, karakteristične za istočnoevropske zemlje, poput našeg Novog Beograda.
Njene minimalističke slike osvojile su mnoge nagrade: Jealous Prize, Griffin Art Prize, The Alice C. Cole Award, kao i One To Watch status. Serija slika Bloc izložena je u galeriji Bloomberg New Contemporaries u Londonu do 22 januara 2017. godine